Ünlü Ressam Abidin Dino'nun Eşi Güzin Dino Paris'te Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika
Dünya

Ünlü Ressam Abidin Dino'nun Eşi Güzin Dino Paris'te Son Yolculuğuna Uğurlandı

Ünlü Ressam Abidin Dino\'nun Eşi Güzin Dino Paris\'te Son Yolculuğuna Uğurlandı

Merhum ünlü ressam Abidin Dino'nun eşi Güzin Dino, hayatını kaybetmesi sonrası bugün son yolculuğuna uğurlandı.

06.06.2013 13:50

Merhum ünlü ressam Abidin Dino'nun eşi Güzin Dino, hayatını kaybetmesi sonrası bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Vasiyeti üzerine tabutu Türk bayrağına sarılan 103 yaşındaki Dino, dualar eşliğinde Thiais Banliyösü'ndeki Müslümanlar için ayrılmış olan bölüme defnedildi. Dino için ayrıca vefat ettiği Leopold Bellan Hastanesi önünde anma töreni gerçekleştirildi. Güzin Dino'yu yakından tanıyan ve birlikte çalıştığı dost ve öğrencilerinden bazıları Dino için anılarını anlatırken Paris'te yaşayan Yazar Nedim Gürsel yaptığı konuşmada, "Çok büyük iyiliğini gördüm" dedi. Gürsel ayrıca Dino'nun Fransa'da Türk Edebiyatı'nın tanıtımında çok büyük katkısı olduğunu söyledi. Yazar ve çevirmen olan Timur Muhiddin ise açıklamasında Güzin Dino'nun yaptığı bir çok çeviri sayesinde Türk entelektüellerin Fransız okurlar tarafından tanındığını söyledi.

Türkiye üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan yazar Pierre Chevin de Güzin Dino ile tanıştığında Paris'te üniversite öğrencisi olduğunu söyleyerek, "Güzin, Türk Edebiyatı dersi veriyordu. O zaman bize Yunus Emre şiirlerini okuttu ve ben çok şaşırdım. Hiçbir zaman böyle bir şiir işitmemiştim. ve bundan sonra Türk şiirini öğrenmeye devam etmek istedim" dedi ve Güzin Dino anısına bir şiir okudu.

Türkiye'nin Paris Başkonsolosu Turgut Kural'da Hastane'ye Güzin Dino'yu anmaya gelenler arasındaydı. Başkonsolos Kural, Güzin Dino'yu 3 yıl evvel tanıma fırsatı bulduğunu ve bugün de son yolculuğuna uğurlamak için burada bulunduğunu ifade ederek Dino'nun Osmanlı İmparatorluğu'nu ve Cumhuriyet dönemini yaşamış ender kişilerden birisi olduğunu söyledi ve Türkiye'ye ve Türk edebiyatına olan bağlılığıyla bilindiğini hatırlattı.

"O benim manevi annemdi" diyen Gaye Petek ise, "Dostluğun ötesinde ben Dino ailesinin çocuklarıydım. O zamanlarda Paris'te sürgündeyken bütün bu insanların arasında tek çocuk bendim. Çocukluğum onlarla geçti. Hayat dolu bir insan hepimize örnek olmalı.Bu yaşa kadar aramızda olmasının da sırrı bu. Çok sevmek, yaşamı çok sevmek. Abidin Dino'ya çok aşık olmak. Her şeye aşık bir insandı" dedi.

Güzin Dino için düzenlenen anma toplantısı sonrası defin işlemleri süresince Gaye Petek, Kuzeni Gül Ak, Paris Başkonsolosu Turgut Kural, Türkiye uzmanı Fransız yazar Pierre Chevin, öğretim üyesi Jack Shalom, Paris Ermeni Araştırmalar Merkezi Başkanı Jean Claude Kebapçıyan, Kültür Müşaviri Kalbiye Noyan, yazarlar Nedim Gürsel, Şeyhmuz Güzel, Timur Muhiddin, ressam Onay Akbaş, karikatürist Selçuk Demirel, Dr. Demir Onger, Neyzen Kutsi Ergüner gibi, Fransız sanatçı, yazar ve bilim adamlarının yanı sıra dostları cenaze törenine katıldı. - PARİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ünlü Ressam Abidin Dino'nun Eşi Güzin Dino Paris'te Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement