Unesco Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi - Son Dakika
Dünya

Unesco Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi

Unesco Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi

(UNESCO) Güneydoğu Avrupa Ülkeleri 10.Zirvesi, Bosna Hersek'in tarihi Mostar şehrinde yapıldı.

03.06.2012 16:55

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu

(UNESCO) Güneydoğu Avrupa Ülkeleri 10. Zirvesi, Bosna Hersek'in tarihi Mostar şehrinde yapıldı.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin bu seferki buluşma yerinin Mostar olduğunu, bu şehirde herkesin kişiliğinden bir parça bulabileceğini söyledi.

Bosna Hersek'in en önemli yapılarından biri olan tarihi Mostar Köprüsü ve Vişegrad'daki Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü'nün (Drina Köprüsü) UNESCO koruması altında olduğunu vurgulayan İzzetbegoviç, "Bosna Hersek de aynı şekilde doğu, batı, kuzey ve güney arasında bir kardeşlik köprüsüdür" dedi.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova da tarihin bu bölgeyi farklı kültürlerin ve dinlerin buluştuğu bir yer yaptığını belirtti. Bokova, "Geçtiğimiz 10 senede Güneydoğu Avrupa ülkeleri cumhurbaşkanları, bu bölgede barış ve istikrarın devam ettirilmesi için çok çalıştı. Hepimiz Mostar'daki Eski Köprü'nün yıkılışını hatırlıyoruz fakat aynı zamanda yeniden yapılmasını da hatırlıyoruz. Biz, bölgedeki barış ve istikrarın sürdürülebilmesi için farklılıkları bir kenara bırakan tüm girişimleri destekliyoruz" diye konuştu.

Güneydoğu Avrupa bölgesinde yaşayan halkın her şeye tekrardan başlamasının büyük bir cesaret gerektirdiğini vurgulayan Bokova, burada yaşayanların özgürlük ve onurları için savaştığını kaydetti.

-"Kültür mirasımızın evrensel olduğunu düşünüyoruz"-

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da daha önce yapılan zirveler gibi bu zirvenin de Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini artıracağını ifade etti.

Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle güçlü tarihi ilişkileri olduğunu ve Türkiye'nin gelecek nesiller için kültürel mirası korunması gerektiğine inandığını vurgulayan Yıldız, "UNESCO'ya, kültür mirasımızı global seviyede koruma çalışmalarından dolayı teşekkür borçluyuz. Biz kültür mirasımızın evrensel ve bütün insanlığa ait olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Zirvenin kültürler ve dinler arası diyaloğu ilerlettiğini, bu hususun ortak yaşam için çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi Yıldız, "Umarım kültürler ve dinler arası diyalog gelecekte de gelişmeye devam eder. Türkiye, kültürel-tarihi mirasın yenilenmesi ve korunması konusunda her türlü girişimden memnuniyet duyuyor" diye konuştu.

Bu yılki teması "dini, kültürel ve tarihi mirasın ülkeler arasındaki iş birliğini artırması" olan UNESCO Güneydoğu Avrupa Ülkeleri 10. Zirvesi'ne, Bosna Hersek ve Türkiye'nin yanı sıra, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Slovenya, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan temsilciler katıldı.

Zirvesi kapsamında dün de başkent Saraybosna'nın güneyinde yer alan Konyiç kentinde, eski Yugoslavya lideri Mareşal Josip Broz Tito'nun sığınak olarak kullandığı mekanda, Çağdaş Sanatlar Bienali Destek Deklarasyonu imzalanmıştı.

- MOSTAR

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Unesco Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement