Ukrayna'ya ABD Askeri Yardımı: Hangi Silahlar Olabilir? - Son Dakika
Dünya
BBC

Ukrayna'ya ABD Askeri Yardımı: Hangi Silahlar Olabilir?

Ukrayna\'ya ABD Askeri Yardımı: Hangi Silahlar Olabilir?

Ukrayna'nın büyük beklenti içinde olduğu 61 milyar dolarlık ABD askeri yardım paketi birkaç gün içinde Senato'dan geçerek resmiyet kazanabilir. Haberde, yardım paketinde yer alabilecek silahlar ve bunların Rus ilerleyişini durdurma potansiyeli inceleniyor. Hava savunma sistemleri, orta ve uzun menzilli füzeler ve topçu mühimmatı Ukrayna ordusunun en fazla ihtiyaç duyduğu silahlar olarak belirtiliyor. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının da Ukrayna hava savunmasını güçlendireceği ve savunma hattına büyük güç katacağı ifade ediliyor.

23.04.2024 06:45

Ukrayna’nın büyük beklenti içinde olduğu 61 milyar dolarlık ABD askeri yardım paketi birkaç gün içinde Senato’dan geçerek resmiyet kazanabilir.

Peki bu askeri yardım paketinde hangi silahlar yer alabilir ve bunlar Rus ilerleyişi önüne set çekebilir mi?

Hava savunma sistemleri, orta ve uzun menzilli füzeler ve topçu mühimmatı Ukrayna ordusunun en fazla ihtiyacı olan silahlar arasında.

Bu üç başlıkta yardım paketinin hangi silahları içerebileceğini inceledik.

Hava savunması

Rusya’nın Ukrayna’ya yapacağı her hava saldırısı sivillerle birlikte ve enerji santralleri gibi kritik altyapının korunması açısından hayati önem taşıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesine yalnızca bu yıl yaklaşık 1.200 Rus füzesi,1.500'den fazla insansız hava aracı ve 8.500 güdümlü bomba saldırısı yapıldığını söyledi.

Ukrayna, omuzdan fırlatılan kısa menzilli Stinger gibi füzelerden, gelişmiş ve son derece pahalı Patriotlara kadar Batı’nın sağladığı hava savunma sistemlerine sahip

Ancak Zelenskiy, Patriot veya eşdeğerde yedi tane daha hava savunma sistemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Rusya’nın elinde dönüştürülmüş S-300 ve S-400’ler, balistik ve seyir füzeleri ile İran yapımı yüzlerce Şahed-136 silahlı hava aracı bulunuyor. Bunların çoklu olarak atıldığı saldırılara karşı savunma yapabilmek çok zor.

Saldıran ülkeler için hava savunmasını aşabilmenin en klasik taktiği, çok sayıda mühimmatı aynı anda fırlatarak, radar sistemlerini boğmak ve savunma füzesi stoklarını tüketmek.

Orta ve uzun menzilli füzeler

Hava saldırıları bir yana, karada süren savaşın gidişatı da hayati önemde.

Ekim ayından bu yana Ukrayna, büyük ölçüde topçu eksikliği nedeniyle doğudaki topraklarının yaklaşık 583 kilometre karesini Rus güçlerine kaptırdı.

Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi (HIMARS), mobil platformlardan güdümlü mühimmat fırlatma kabiliyeti ile Ukrayna ordusuna avantaj sağlamıştı.

Bu sistemler hızlı şekilde kurulup, ateşlenip, Rus ordusu yerini belirlemeden konum değiştirebiliyor. Bu askeri yardım paketinde Ukrayna’ya daha fazla HIMARS sistemi yanında tank ve Bradley tipi mayına dayanıklı piyade araçlarının sağlanmasını bekleyebiliriz.

ABD, ATACMS füze sisteminin uzun menzilli versiyonunu da Ukrayna ordusuna vermeye hazır olduğunu kaydediyor.

Bir önceki ATACMS füze sistemi versiyonu, 2023 sonlarında Ukrayna’ya sağlanmıştı. Ancak yeni versiyonda bu füze sisteminin menzili ikiye katlanıyor ve 300 kilometreye çıkıyor.

ATACMS füzelerinin sağladığı kabiliyet, Kiev’in Kırım’da bulunan ve hava unsurları ile korunan deniz üssüne saldırı imkanı veriyor.

Top mermileri

Savaşın olmazsa olmazı mermilerin önemini es geçmeyelim.

Ukrayna’ya sağlanan M777 obüsleri 155 mm'lik top mermileri ateşliyor.

ABD, işgalin başladığı Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya 2 milyon obüs mermisi gönderdi. Muhtemelen bu son pakette daha fazlası sayıda 155 mm'lik mermi gönderilecek.

Washington, silahların oraya hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak "güçlü bir tedarik ağına" sahip.

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder geçen hafta gazetecilere "Geçmişte olduğu gibi birkaç gün içinde harekete geçebiliriz” dedi.

Silahlar muhtemelen Ukrayna sınırına yakın bir yere nakledilecek. Ordunun sınırda teslim alınan silahları gerekli noktalara sevk etmesi gerek.

Ancak Rus kuvvetleri doğuda saldırılarını sürdürürken bu sevkiyatın, özellikle de topçu teçhizatının cephe hattına ulaştırılması günler, hatta haftalar sürebilir.

F-16 savaş uçakları

Bu yardım paketinden önce anlaşmaları yapılmış olsa da bahsedilmesi gerekiyor çünkü hizmete girmeleri yakın

Ukraynalı savaş uçağı pilotlarına, Romanya'da verilen F-16 eğitimi sürüyor.

F-16 savaş uçakları, gelişmiş havadan havaya ve havadan karaya saldırı kabiliyetleri ile Ukrayna hava savunmasını güçlendirecek.

Danimarka, Hollanda ve ABD, "Engerek" adı verilen bu uçakların bir düzineden oluşan ilk partisini birkaç ay içinde Ukrayna’ya teslim edebilir.

Bu jetler, sahadaki durumu Ukrayna lehine değiştirmeyebilir ama Kiev’in savunma hattına büyük güç katacakları kesin.

Moskova, F-16'ların sahada fark yaratmayacağını ve Rus kuvvetleri tarafından vurulacaklarını söyleyerek bu teslimatı hafife alan açıklamalar yapıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Ukrayna'ya ABD Askeri Yardımı: Hangi Silahlar Olabilir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement