Ukrayna'da Yanukoviç'in Yetkileri Meclis Başkanına Geçti - Son Dakika
Dünya

Ukrayna'da Yanukoviç'in Yetkileri Meclis Başkanına Geçti

Yanukoviç'in Kiev'den ayrılması sonrası mecliste bugün yapılan oylamada, Yanukoviç'in yetkileri meclis başkanı Oleksander Turçinov'a devredildi.

23.02.2014 13:13  Güncelleme: 16:33

Ukrayna'da parlamentonun azlettiği Devlet Başkanı Yanukoviç, Kiev'den kaçmış ve "İstifa etmeyeceğim" demişti. Meclis, istifa etmeyeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yanukoviç'i azlettiğini açıklamış ve ve 25 Mayıs'ta seçim yapılacağını duyurmuştu.

GÖREVLERİ DEVREDİLDİ

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Kiev'den ayrılması sonrası mecliste bugün yapılan oylamada Yanukoviç'in yetkileri meclis başkanı Oleksander Turçinov'a devredildi.

"DARBE" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Yanukoviç Kiev'den ayrıldıktan sonra yapılanları darbe olarak nitelendirmişti.

VEKİLLER DESTEK VERECEK

Milletvekilleri ise dün Yanukoviç'in görevinden alınmasına destek vereceklerini ifade etmişti.

TUTUKLANAN PROTESTOCULAR SERBEST BIRAKILACAK 

Ukrayna parlamentosu tarafından dün yeni atanan İçişleri Bakanı Arsen Avakov, protesto gösterileri nedeniyle tutuklananların serbest bırakılmasını kararlaştırdı. 

Avakov, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı Kurulunun feshedilerek yenisinin oluşturulduğunu belirterek, ayrıca son olaylarla ilgili İçişleri Bakanlığını ve İl emniyet müdürlükleri çalışanlarına karşı soruşturma başlattığını bildirdi. Avakov, ayrıca Bağımsızlık Meydanındaki Halk Savunması ve Sağ Sektor liderleri ve Güvenlik Servisi yeni yönetimi ile görüşmelerde bulunarak, Kiev'teki düzenin sağlanması ve önem arz eden binaların ortak devriye ve korunması, halk savunmacıları ile polisin işbirliği yapma mekanizması meselelerini ele aldığını ve bu işbirliği mekanizmasının yarından itibaren hayata geçirileceğini kaydetti.

TİMOŞENKO'DAN "GÖSTERİLERE DEVAM" ÇAĞRISI

Ukrayna'nın üç yıldır hapiste olan Eski Başbakanı Yulia Timoşenko ise dün serbest bırakıldı. Görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla tutuklu bulunan ve 3 yıl hapis yatan muhalif eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, Bağımsızlık Meydanı'nda göstericilere yaptığı çağrıda istediklerini alana kadar protestolara devam etme çağrısında bulundu.

YANUKOVİÇ KAÇTI, VİLLASI DEVLETE KALDI

Kayıplara karışan eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Mejigorye’deki villası devlet mülkiyetine çevrildi. Sabah oturumunda Ukrayna Parlamentosu’nda alınan karar ile kayıplara karışan Yanukoviç’in özel mülkiyeti, Mejigorye’deki villasına devlet el koydu.

Öte yandan halk, terk edilen Mejigorye’ye akın etti. Vatandaşlar, villada buldukları malzemelerin resmini çekerek sosyal medyada paylaştı. Suya atılan belgeler toplandı. Kayıt dışı muhasebe belgeleri, ödemeler, tahsilatlar ve rüşvetler de belgelenmiş oldu. Villa arazisinde çok sayıda belgenin de yakıldığı tespit edildi.

Fişlenmiş insanların çok sayıda dosyası ortalığa saçıldı. Dosyalar arasında fotoğraflarıyla birlikte fişlenmiş muhalif gazetecilerin listesi de bulundu.

Hangarlarda bulunan otomobil ve yat koleksiyonu dikkat çekti.

UKRAYNA'DA RUSÇA RESMİYETİNİ YİTİRDİ

Ukrayna Parlamentosu, daha evvel kabul edilen ve Rusça ile birlikte bütün yerel dillere resmiyet kazandıran dil yasasını iptal etti. Yürürlükteki yasa, 450 sandalyeli meclisteki 232 milletvekilinin desteğiyle iptal edildi. Ukrayna Meclisi'nde yasa geçirmek için yeter sayı 226.

Meclis'teki Anavatan grubu lideri Arseniy Yatsenük, anayasanın 10’uncu maddesindeki "tek devlet dili" hükmünün yeninden yürürlükte olduğunu ifade etti.

Eski iktidar partisi Bölgeler Partisi’nden Ivan Popesku ise azınlıkların dillerinin hayatiyetinin devam etmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

Siyasi uzmanlar, ülkenin doğusunda Rusya’ya duyarlı olan ve ana dil olarak Rusça kullanan halka bir dil baskısı yapılması halinde tepki oluşacağını dile getirdi.

Sokak eylemlerini gerçekleştiren Sağ Sektör, bütün vatandaşların hakkını savunduklarını Rusya yanlılarına karşı olmadıklarını açıklamıştı.







Ukrayna\'da Yanukoviç\'in Yetkileri Meclis Başkanına Geçti
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ukrayna'da Yanukoviç'in Yetkileri Meclis Başkanına Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement