Tunus'ta Müzeye Silahlı Saldırı: 21 Ölü - Son Dakika
Dünya

Tunus'ta Müzeye Silahlı Saldırı: 21 Ölü

Tunus'taki Bardo Müzesi'ne silahlı saldırı düzenlendi. Tunus Başbakanı Habib es-Sayd, saldırıda 17'si turist, 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

18.03.2015 14:09  Güncelleme: 18:30

Tunus'un başkenti Tunus'ta Bardo Müzesi'ne silahlı saldırı düzenlendi. Tunus Başbakanı Habib Essid öğlen saatlerinde gerçekleştirilen saldırıda 17'si turist 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

MÜZEYE ASKER ÜNİFORMASIYLA GİRDİLER

Başbakan Habib Sid, rehine operasyonunun sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında saldırganların müzeye asker üniformasıyla girdiklerini ve kimliklerinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

Tunus Başbakanı, teröre karşı mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu vurgulayarak tüm parti ve sivil toplum kuruluşlarına bu süreçte ülkedeki istikrarın korunması için hükümete destek olma çağrısı yaptı.

HALKA ÇAĞRI

Sid, siyasi geçiş döneminde önemli ilerlemeler sağladıklarını ve bir çok kişinin Tunus'u yolundan çevirmek için fırsat kolladığını belirterek halktan güvenlik güçlerinin yanında olmalarını istedi.

Habib Sid, ordu ve polis güçlerinin imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

SALDIRGANLAR ÖLDÜRÜLDÜ, REHİNELER KURTARILDI

İçişleri Bakanlığı, olaydan bir süre sonra müzeye silahlı baskın düzenleyen iki kişinin düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü, operasyonda ayrıca bir polisin hayatını kaybettiğini açıkladı. Operasyon sonucu tüm rehineler kurtarıldı.

SALDIRIYI ÜSTLENEN YOK

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri Hafız Mureybeh, silahlı kişilerin önce parlamento binasına girmeye çalıştığını, bunu başaramayınca parlamento ile aynı yerleşke içerisinde bulunan müzeye saldırdığını söyledi.

(19'uncu yüzyıldan kalma Osmanlı sarayından müzeye çevrilen Bardo Müzesi, Türk turistlerin de ilgisini çeken Tunus'taki önemli ziyaret noktalarından.)

'ARAP BAHARI'NIN GÖZDESİ TUNUS

Tunus, 'Arap Baharı' olarak tanılan Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinde 2011 yılında başlayan ayaklanmalarının sırasında şimdiye kadar devrimi başarılı olan tek ülke olarak değerlendiriliyor.

Arap Baharı'nın fitilinin ilk ateşlendiği ülke olan Tunus, diğer Arap ülkelerinden farklı olarak uzlaşmanın öne çıktığı bir yol izliyor. 2011'de Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinin ardından Tunus'taki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığı sonlandırmak için arayış devam ediyor.
23 Ekim 2011'de yapılan seçimleri Müslüman Kardeşler çizgisine yakın Nahda Partisi kazandı. Raşid Gannuşi liderliğindeki parti, ülkedeki farklı siyasi grupları da kapsayan bir yönetim kurmaya çalıştı. 2013 yılına Muhammed İbrahimi, Şükrü Belayd gibi öne çıkan siyasi liderlere düzenlenen suikastlar ve Nahda aleyhinde gerçekleşen gösterilerle geçici hükümetin görevi bırakması damgasını vurdu. Aralık 2013'te ise Mehdi Cuma liderliğinde bir teknokrat hükümet kurulmuştu.

2014'ün başından itibaren büyük bir hızla uzlaşma sürecine girildi, yeni anayasa kabul edildi, olağanüstü hal kaldırıldı. 2014 Ekim'inde yapılan seçimi laik Nida Tunus Partisi kazandı. Aralık 2014'deki cumhurbaşkanlığı seçimini de Nida Tunus adayı Beci Kaid Sibsi kazandı. Sibsi seçildikten sonra Habib Sid'i hükümet kurmakla görevlendirdi.

Uzun pazarlıklar sonunda yeni hükümet 5 Şubat 2015'te kuruldu. 5 parti ve bağımsız teknokratlardan oluşan hükümette bakanların çoğunluğu Nida Tunus Partisi'nin elinde.

Tunus\'ta Müzeye Silahlı Saldırı: 21 Ölü
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Dünya Tunus'ta Müzeye Silahlı Saldırı: 21 Ölü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • tahminci: bu işi yapan grup kesin ya atesit bir grup, ya hıristiyan ya da budist falan çıkacaktır. . . . anlayana :) 7 19 Yanıtla

Advertisement