Suçluların İadesi Kolaylaşacak - Son Dakika
Dünya

Suçluların İadesi Kolaylaşacak

Suçluların İadesi Kolaylaşacak

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, ülkesi ve Türkiye arasında suçluların iadesini kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

28.10.2011 14:46

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, ülkesi ve Türkiye arasında suçluların iadesini kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

Fransız bakan, 29 Ekim kutlamaları dolayısıyla Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun verdiği resepsiyona katıldı.

Resepsiyonda iki ülke arasında terörle mücadele konusundaki iş birliğine ilişkin soruları yanıtlayan Gueant, terör suçlularının iade dosyaları konusunda ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

İade dosyalarındaki sorunları aşmak için Türkiye'ye yeni bir öneri getirdiklerini belirten Gueant, iade dosyalarının hazırlanması aşamasında iki ülke uzmanlarının birlikte çalışmasının daha yararlı olacağını savundu.

Gueant'ın önerisine göre, Fransa'dan bir hukukçu Türkiye'ye giderken, Türkiye'den de bir hukukçu Fransa'ya gelerek, iade konusunda iki ülkenin iade başvurularıyla ilgili koşulları ve mevzuatıyla ilgili farklılıkları belirleyip, buna uygun olarak iade başvurularının yapılmasını sağlayacak.

Fransa ve Türkiye arasında, bölücü terör örgütü militanları ile birlikte geçmişte terör örgütü liderlerinden Dursun Karataş, yeraltı dünyasının ünlü ismi Allattin Çakıcı ve son olarak Cem Uzan'ın iade dosyalarıyla ilgili iki ülke arasında sorunlar çıkmıştı.

Bu tür bir mekanizmayla, iki ülkenin karşılıklı olarak birbirlerinin hukuki mevzuatlarına uygun iade dosyalarını hazırlamalarını, sorunların giderilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Türkiye'den gelen iade dosyalarının hukuki açından hazırlanışı ve içeriği konusunda Fransa ile yaşanan görüş ayrılıklarının giderilmesiyle, önemli suçluların iadesinin kolaylaştırılması ve çabuklaştırılması öngörülüyor.

-İrtibat hakimi-

Terörle mücadele konusunda atılacak önlemlerle ilgili AA'ya bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin kısa bir süre içinde Fransa'ya bir irtibat hakimi atayacağını açıkladı.

Söz konusu irtibat hakimi, Fransa'da özellikle terör zanlısı Türk vatandaşlarıyla ilgili hukuki çalışmalarda, Fransız yargısıyla sürekli iş birliği içinde olacak.

AB'nin önemli ülkeleri İspanya ve İtalya'nın Fransa'da bir irtibat hakimi bulundurduğunu ve yine Fransa'nın Türkiye'deki büyükelçiliğinde irtibat hakimi çalıştırdığına dikkat çeken diplomatik kaynaklar, Türkiye'de son çıkan yasayla yurt dışına gönderilecek irtibat hakimlerinin önemli rol üstlenebilecekleri görüşünde. - PARİS

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Suçluların İadesi Kolaylaşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement