Sırbistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri - Son Dakika
Dünya

Sırbistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Sırbistan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Sırbistan'da cumhurbaşkanı adayları Tadiç ve Nikoliç, 20 Mayıs tarihinde 2.turda yarışacaklar.

07.05.2012 10:43  Güncelleme: 11:04

Sırbistan'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Daha İyi Bir Yaşam İçin Seçim Listesi (DS) cumhurbaşkanı adayı Boris Tadiç'in oyların yüzde 26,8'ini, Sırp İlerici Partisi (SNS) adayı Tomislav Nikoliç'in de oyların yüzde 25,6'nı kazandığı açıklandı. Kesin olmayan sonuçları açıklayan anket kuruluşu CESİD, cumhurbaşkanı adayları Tadiç ve Nikoliç'in 20 Mayıs tarihinde 2.turda yarışacaklarını bildirdi.

Sırbistan'da belediye ve parlamento seçimleriyle birlikte düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine toplam 12 aday katıldı. Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi (CESİD) Müdürü Marko Blagoyeviç, düzenlediği basın toplantısında 3 düzeyde yapılan seçimlere katılımın yüzde 58,7 oranında olduğunu belirtti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın 2. turda seçileceğinin kaydedildiği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı yarışının başa baş gideceğine ve Tadiç ile Nikoliç arasındaki oy farkının yüzde 1,2 gibi oldukça az bir oran olduğuna dikkat çekildi.

Parlamento seçimlerinde, cumhurbaşkanı adayı Tomislav Nikoliç'in başında bulunduğu SNS'nin önde gittiği açıklandı. Sayılan oyların yüzde 40'ından alınan resmi olmayan sonuçlara göre SNS oyların yüzde 24,7'sini alırken, cumhurbaşkanı adayı Boris Tadiç'in lideri olduğu DS oyların yüzde 23,2'sini kazandı.

Demokrat Parti adayı Boris Tadiç, düzenlenen basın toplantısında Sırp halkının 20 Mayıs tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2.turunda konsept ve değerler açısından iki farklı partiden bir adayı cumhurbaşkanı seçeceğine ve 20 Mayıs'ta seçmenlerin Sırbistan'ın geleceğini belirleyeceğine dikkat çekti.

Seçimlerin ilk sonuçlarından gayet memnun görünen Sırp İlerici Partisi kurmayında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turuna kalan aday Tomislav Nikoliç'in parlamento seçimlerinde partisinin birinci olmasında önemli rol oynadığı belirtildi.

Tomislav Nikoliç, SNS partisinin yükselişini hiç kimsenin durduramayacağını, bunu Boris Tadiç'in de iyi bildiğini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2.turunun yapılacağı 20 Mayıs tarihinde Sırp halkının SNS partisine oy vererek doğru seçim yapacağını kaydetti.

Sırbistan'da halkın Avrupa yanlısı Tadiç iktidarının devamı ile Nikoliç'in milliyetçi politikalarının arasında seçim yapması için 20 Mayıs tarihi büyük önem arz edecek. - BELGRAD

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Sırbistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement