Rum Çiftçiler Cumartesi Günü KKTC Sınırını Delmeye Çalışacak - Son Dakika
Dünya

Rum Çiftçiler Cumartesi Günü KKTC Sınırını Delmeye Çalışacak

Rum Çiftçiler Cumartesi Günü KKTC Sınırını Delmeye Çalışacak

Kıbrıslı Rum çiftçilerin, 7 Aralık Cumartesi sabahı Bostancı (Astromerit) sınır kapısında büyük bir seferberlik düzenleyecekleri ve traktörleriyle sınır kapısını delip Güzelyurt'a gitmeye çalışacakları haber verildi.
Kıbrıs Rum Kesiminde...

27.11.2013 12:45

Kıbrıslı Rum çiftçilerin, 7 Aralık Cumartesi sabahı Bostancı (Astromerit) sınır kapısında büyük bir seferberlik düzenleyecekleri ve traktörleriyle sınır kapısını delip Güzelyurt'a gitmeye çalışacakları haber verildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis, Haravgi ve Fileleftheros gazeteleri, çiftçilerin traktörleri ve diğer tarım araçlarıyla KKTC'deki topraklarını yeniden ekip biçmek amacıyla, Bostancı (Astromerit) sınır kapısından geçip Güzelyurt'a gitmeye çalışacaklarını yazarken, Simerini de haberinde, çiftçilerin Direniş ve Mücadele sloganıyla, traktörleri ve diğer tarım araçlarıyla, sınırı delmeye ve yeniden KKTC'deki toprakları sürmeye çalışacaklarını kaydetti.

Gazeteye göre, Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Genel Sekreteri Panikos Hambas, dün bütün Rum çiftçileri 7 Aralık'ta, yürüyüşe geçileceği Bostancı sınır kapısında toplanmaya çağırdı.

EKA Genel Sekreteri Hambas'a dayanarak, ateşkes hattındaki mayınların temizlenmesi anlaşmasının ardından Rumların, Türk nöbetçi kulübesinin 200 metre ilerisinde, toprağı ekip biçebileceklerinin öngörüldüğünü ileri süren gazete, ateşkes hattının sorumluluğunun BM'ye ait olduğunu kaydetti.

Ateşkes hattındaki mülkiyet hakkının Rumlara ait olduğunu, ancak Türk Ordusu'nun çok iyi planlanmış ve programlanmış bir şekilde anlaşmayı ihlal ettiğini ve burada ekip biçtiğini iddia eden Hambas, Ahna'dan (Düzce) Petra'ya (Taşköy) kadar olan onlarca metrekareden bahsetmekte olduklarını öne sürdü.

Türk Ordusunun ileri sürülen tavrını, kaleme aldıkları mektuplarla Dışişleri, Savunma, İçişleri ve Tarım bakanlıklarına şikayet ettiklerini, ancak yalnızca Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt aldıklarını belirten Hambas, bakanlıktan kendilerine gereken bütün yasal işlemleri yapacakları teyidini aldıklarını

söyledi.

Savunma Bakanlığı'nın, bu şikayetleri ve araştırma yapmayı kabul ettiğini dile getiren Hambas, kendilerinin de ara bölgede araştırma yaptıklarını ve bu toprakların hak sahiplerine geri verilmesi için önümüzdeki günlerde BM ile birlikte bir diyalog başlayacağını umduklarını ifade etti.

İlk adım olarak, Katokopia (Zümrütköy), Pano Zodya (Yukarı Bostancı), Avlona (Gayretköy) ve Peristerona muhtarlıklarıyla toplantı yaptıklarını ve başka köylerle de toplantılara devam edeceklerini dile getiren Hambas, topraklarını ve topraklarında ekip biçmeyi talep etmekle yükümlü olmakla birlikte, bunun vatanseverlik görevleri olduğunu sözlerine ekledi.

Haber diğer gazetelerde şu başlıklarla yer aldı:

Fileleftheros: "EKA, Atilla'nın Çizgisini Traktörleriyle Delecek"

Politis: "EKA'nın Toplantısı-KKTC'deki Toprakları Ekip Biçecekler"

Haravgi: "Güzelyurt'a Doğru Traktörlerle Yürüyüş-EKA Genel Sekreteri Bütün Çiftçileri Orada Olmaya Çağırdı" - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Rum Çiftçiler Cumartesi Günü KKTC Sınırını Delmeye Çalışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement