Robert Fısk: "Mezhepçilik Suriye Devrimine Dişlerini Geçirdi" - Son Dakika
Dünya

Robert Fısk: "Mezhepçilik Suriye Devrimine Dişlerini Geçirdi"

Robert Fısk: "Mezhepçilik Suriye Devrimine Dişlerini Geçirdi"

Şiddetin giderek arttığı ve dengelerin sürekli değiştiği Suriye'de isyancılar arasında çıkan ayrılıkların belirginleşmesi yabancı basının da dikkatini çekti.

22.07.2012 12:18

Şiddetin giderek arttığı ve dengelerin sürekli değiştiği Suriye'de isyancılar arasında çıkan ayrılıkların belirginleşmesi yabancı basının da dikkatini çekti. Independent gazetesinin ünlü yazarı ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk isyancılar arasındaki artan kutuplaşmaları yazısına taşıdı. Fisk, Suriyeli muhalifler arasında fanatik isyancıların Esad yönetimine karşı olan halk çoğunluğunu korkuttuğunu kaydetti.

Independent'ta yer alan yazıda Şam'ın her an muhalif kuvvetler tarafından işgal edilebileceği, fakat bazı isyancıların kontrolden çıktığı, aralarında madde bağımlılarının olduğu belirtilerek isyancılar arasındaki dengesiz ve kontrol edilmesi güç kuvvetlerin grup içinde huzursuzluğa neden olduğu vurgulandı.

Yazıda ismi verilmeyen bir isyancı, "Aramızda bazı madde bağımlıları var. Herkesi şehirden çıkarabilirler. Bu adamların ne yapacağının garantisini veremeyiz. Eğer Şam'ın merkezi, Malki'ye gidersek orada yaşayan hiç kimseyi koruyamayız. Şam'ı ele geçirsek bile o küçük bir köyü nasıl idare edeceğimizi bilmiyoruz, ülkeyi yalnız bırakırız" diyerek kendi aralarındaki ayrılıkları yansıttı.

Gerçek bir iç savaşta olduğu gibi iyilerin arasında kötülerin, kötülerin arasında ise iyi adamların bulunabileceğini söyleyen Fisk, yazısında mezhepçiliğin Suriye devrimine dişlerini geçirdiğini ifade etti.

Robert Fisk, bir isyancıya dayanarak Şam'ın çevresindeki şehirlerde "insanların silahlanmaya başladığını, kadınların tecavüze uğradığını, tecavüzcülerin her iki tarafta bulunduğu, kurbanların sayısının 200'e yaklaştığını iddia etti.

Habere göre isyancı, kimliği belli, giyimi düzgün görevlilerin, Hristiyan, Dürzi, Alevi, Sünni ayırt etmeksizin herkesi korumasını istediklerini bildirdi.

Fisk, Suriye'de rejimi yolsuzluk "tutkalının" birarada tuttuğunu belirtti, "tutkalın" erimesini Suriye'de çöken ekonomi, isyancılarla devlet arasındaki büyük uçurum ve rejimi Hristiyan ve Sünni çoğunluğa karşı Alevilerin yönetmesine bağladı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Robert Fısk: 'Mezhepçilik Suriye Devrimine Dişlerini Geçirdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement