Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda İran İçin Kırmızıçizgi Çizdi - Son Dakika
Dünya

Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda İran İçin Kırmızıçizgi Çizdi

Netanyahu, BM Genel Kurulu\'nda İran İçin Kırmızıçizgi Çizdi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada İran'ın uranyum zenginleştirme yönündeki çabaları hakkında "her şeyden önce" bir kırmızıçizgi belirlenmesi gerektiğini belirtti.

28.09.2012 10:38

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada İran'ın uranyum zenginleştirme yönündeki çabaları hakkında "her şeyden önce" bir kırmızıçizgi belirlenmesi gerektiğini belirtti.

ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler 67. Dönem Genel Kurul Toplantıları'nın 3. gününde konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bir bomba çizimini de kullanarak "İnandırıcı olmak için İran'ın uranyum zenginleştirme programına önce bir kırmızıçizgi çekmek gerekiyor. İran, bomba yapması için gerekli olan nükleer zenginleştirmenin ikinci aşamasını tamamlamadan kırmızıçizgi çizilmeli. İran'ın sadece zenginleştirme tesislerini tam olarak görüyoruz ve onları düzgün şekilde hedef alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise "İsrail'e sorumluluk ve cezadan kaçması için izin verilmeye devam ediliyor ve bazıları, İsrail'in uluslararası hukuk ve anlaşmaları ihlaliyle ilgili karar verici pozisyonların önünü tıkamaya devam ediyor. Bu da aslında işgale kanunsuz işgal ve etnik temizlik politikalarına devam etmeleri ve Filistin halkına karşı uygulanan apartheid sistemini sağlamlaştırmaları için bir ehliyet niteliği sağlıyor" şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'ne sorumluluklarını yerine getirmesi için seslenen Abbas, iki devletli bir çözüm için uluslararası toplumun BM aracılığıyla hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak "Barış şansını arttırmak için biz Filistin'in BM'ye tam üye olması yönündeki çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Arakan bölgesinde Müslümanlara uygulanan katliam ile gündeme gelen Myanmar'ın devlet başkanı Thein Sein, ülkelerinin demokratik değişim sürecinin sabır isteyen karmaşık ve hassas bir süreç olduğunu ifade ederek, bu sürecin tamamlanması için BM ve BM'ye üye ülkelerin yardımına ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Arap Baharı'nın başladığı Tunus'un cumhurbaşkanı Moncef Marzuki ise uluslararası anayasa mahkemesinin kurulması yönünde bir teklif sunarak "Bu mahkeme bazı anayasalara, yasadışı anlaşmalara ve hileli seçimlere karşı çıkmak için kullanılabilir ve BM ile BM sözleşmesinin müdahale etmediği pek çok konu ile ilgilenebilir" şeklinde konuştu.

Marzuki, Suriye'de süregelen kriz hakkında da "Tunus, Suriye halkının kurtarılması için acil müdahale talep ediyor. Beşar Esad ve yönetiminin gitmesini sağlamak için Arap Barış Gücü konuşlandırılarak demokratik bir devlet yaratmak yönündeki değişim garanti altına alınmalı" dedi. - NEWYORK

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda İran İçin Kırmızıçizgi Çizdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement