Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika
Dünya

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Mehmet Kemal Firik - Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından yapılan şeffaf ve demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun resmi sonuçları açıklandı.

28.05.2012 19:35

Mehmet Kemal Firik - Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından yapılan şeffaf ve demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun resmi sonuçları açıklandı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Kurulu Başkanı Faruk Sultan, düzenlediği basın toplantısında, seçimlere katılan 13 adayın aldığı sonuçları ilan etti.

Sultan, seçimlere katılım oranın basın yayın organlarında yer aldığı gibi yüzde 38 değil, yüzde 46.42 olduğunu belirtti.

Açıklanan sonuçlara göre, seçimlere katılan adayların aldıkları olaylar şöyle:

Muhammed Mursi: 5 milyon 764 bin 952

Ahmet Şefik: 5 milyon 505 bin 327

Hamdin Sabbahi: 4 milyon 820 bin 273

Abdulmunim Ebu'l-Futuh: 4 milyon 65 bin 239

Amr Musa: 2 milyon 588 bin 850

Muhammed Selim El Avva: 235 bin 374

Halid Ali: 134 bin 56

Ebu İz El Hariri: 40 bin 90

Hişam El Bastavisi: 29 bin 189

Mahmud Hişam: 23 bin 992

Muhammed Fevzi İsa: 23 bin 889

Hüsam Hayrullah : 22 bin 36

Abdullah El Eşal: 12 bin 249

Mısır'da cumhurbaşkanı adayı olmak için Halk Meclisi'nden 30 milletvekilinin imzası veya 10 ayrı vilayetten toplam 30 bin seçmenin imzası gerekiyordu.

Resmi sonuçlara göre, son 5 sıradaki adaylar, başvuru için 30 bin imza toplamalarına rağmen ilk tur seçiminde 30 binin altından oy aldılar.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 16 ve 17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek ve kazanan aday 1 Temmuz itibariyle cumhurbaşkanlığı makamına oturacak.

İlk turda elenen favori adaylardan Abdulmunim Ebu El Futuh ve Hamdin Sabbahi, resmi sonuçların açıklanmasından hemen önce yaptıkları açıklama ile ikinci tura kalan adayları destekleme karşılığında cumhurbaşkanlığı yardımcılığı gibi vazifeleri kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

Sabbahi, kendisini destekleyen kitleyi ikinci turda bir adayı desteklemeye yönlendirmeyeceğini söylerken, El Futuh, resmi sonuçların açıklanmasından bir süre sonra ikinci tur için tavrını belirleyeceğini duyurdu.

Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik, ikinci tura kalmasının ardından seçmenlerine teşekkür etti. Seçimlerden umduğunu bulamayan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise ikinci turda kimi destekleyeceğine dair henüz bir açıklama yapmadı.

Musa, seçimlerin hemen ardından eski rejimin son Başbakanı ve cumhurbaşkanı adayı Ahmet Şefik'i hedef alan sert açıklamalarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin Mursi ile Şefik arasında geçecek olmasını Mısır medyası "Müslüman Kardeşler ile eski rejim cumhurbaşkanlığı için çekişecek" diye duyurdu.

- KAHİRE

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement