Lübnanlı Liderler, Suriye Krizi İçin Ulusal Diyalog'da - Son Dakika
Dünya

Lübnanlı Liderler, Suriye Krizi İçin Ulusal Diyalog'da

Lübnanlı Liderler, Suriye Krizi İçin Ulusal Diyalog\'da

Lübnanlı liderler bugün ülkedeki siyasi durumu ve Suriye'deki krizi konuşmak üzere ülkenin Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman başkanlığında toplandı.

11.06.2012 17:13

Lübnanlı liderler bugün ülkedeki siyasi durumu ve Suriye'deki krizi konuşmak üzere ülkenin Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman başkanlığında toplandı.

Hizbullah liderliğindeki 8 Mart Bloğu ve muhalif 14 Mart Koalisyonu, Baabda Sarayı'ndaki görüşmeye katılırken; ülkede 18 ayı aşkın bir süredir ilk defa bir ulusal diyalog toplantısı gerçekleştirilmiş oldu. 2008'de cumhurbaşkanı seçilen Süleyman'ın 6. kez yönettiği ulusal diyalog toplantısı, Lübnan'ın kuzeyinde artan çatışmaların getirdiği iç savaş korkusuyla yapıldı. Suriye'deki krizin sıçraması sonucu Lübnan'da geçtiğimiz haftalarda 20'yi aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman, toplantıda Hizbullah'ın cephanesinden faydalanmayı amaçlayan bir ulusal savunma stratejisinin ve devlet kontrolü dışındaki silahlar konusunun tartışılacağını açıkladı.

Toplantının açılışını yapan Süleyman, çözüm bulmak için akılcı ve açık fikirli bir biçimde tartışmanın önemini vurgulayarak Lübnanlıların ümitlerini bu toplantıya bağladığını ifade etti.

2 gün önce eski Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora başkanlığındaki 14 Mart heyeti, ülkenin cumhurbaşkanı Süleyman'a ülkedeki bütün liderlere seslenen bir bildiri vererek Lübnan'ı Suriye'deki krizin etkilerinden korumayı hedeflediklerini belirtmişti. Ayrıca bildiride önümüzdeki sene gerçekleştirilecek parlamento seçimleri için olağanüstü hal hükümetinin kurulması çağrısında bulunulmuştu.

Lübnan Güçleri Partisi toplantının teorik olduğunu fakat mevcut durumun pratik bir çözüm gerektiğini belirterek toplantıya katılmadı. Gelecek Hareketi lideri Saad Hariri ise kendisi katılmasa da Suudi hükümetinin görüşmeyi boykot etmemesi yönünde kendisini uyarması üzerine eski Başbakan Fuad Sinyora tarafından temsil ediliyor.

2010 Kasım'ında gerçekleştirilen bundan önceki son diyalog toplantısı, Hizbullah ve 8 Mart ittifakı tarafından eski Başbakan Refik Hariri'nin 2005 yılındaki ölümüyle alakalı Birleşmiş Milletler soruşturmasında yalancı şahit kullanıldığı gerekçesiyle boykot edilmişti. - BEYRUT

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Lübnanlı Liderler, Suriye Krizi İçin Ulusal Diyalog'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement