Kosova'da Türk Öğretmenlere Seminer Verildi - Son Dakika
Dünya

Kosova'da Türk Öğretmenlere Seminer Verildi

Kosova\'da Türk Öğretmenlere Seminer Verildi

Türk Temsil Heyeti Başkanlığı ile Türkiye Mezunları Derneğinin katkılarıyla Kosova'da Türkçe eğitime emek veren öğretmenlere seminer verildi.

23.11.2013 18:09  Güncelleme: 18:22

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği tarafından düzenlenen, Türk Temsil Heyeti Başkanlığı ile Türkiye Mezunları Derneği TÜMED'in katkılarıyla Kosova'da Türkçe eğitime emek veren öğretmenlere seminer verildi.

Emerald Hotel'de düzenlenen seminere Priştine, Prizren, Gilan, Mamuşa ve Mitroviça'dan Türkçe eğitime emek veren çok sayıda öğretmen katıldı. Emekli öğretmenler de seminere katıldı.

24 Kasım Öğretmenler günü vesilesiyle düzenlenen ve 2 gün sürecek olan seminerde, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, KDTP Milletvekilleri, Türkiye'nin Kosova Büyükelçi Songül Ozan, Eğitim Bakan Danışmanı Azem Buri, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Zorlu Topaloğlu, Yunus Emre Enstitüsü Genel Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu, Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Başkanı Sadullah Yılmaz da hazır bulundu.

Seminer öncesi yapılan açılış konuşmalarında eğitimin ve bu çerçevede Kosova'da Türkçe eğitimin yaşatılması için katkı sunan öğretmenlerin önemine vurgu yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Genel Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu, öğretmenlik mesleği peygamberlik mesleği olarak bilinir diyerek, dünyanın her tarafında yüce ve kutsal bir meslek olduğunu söyledi. Çobanoğlu, eğitimin aynı zamanda eğri olan bir şeyi kırmadan doğrultabilme sanatı, bir hedefe varmak olduğunu kaydetti. Çobanoğlu, "Arkadaşlarımız da dil, edebiyat, sanat ve bilim dallarında bu memleketin, Kardeş Kosovamızın temayüz etmiş, öne çıkmış kimseleridir" dedi.

Kosova Eğitim Bakan Danışmanı Azem Buri de, Kosova Eğitim Bakanlığı'nın tüm çocuklara okul öncesinden başlayarak üniversiteye kadar eğitim görme imkanlarını sağladığını hatırlatarak, Kosova'da tüm düzeylerde 3 bin 925 öğrencinin eğitim gördüğünü, 205 öğretmenin de görev yaptığını belirtti. Buri, Priştine ve Prizren Üniversiteleri'nde de Türkçe eğitimin yapıldığını, Priştine Üniversitesi Türkoloji bölümünde 129 talebenin eğitim gördüğünü kaydederek, Kosova ve Türkiye arasında eğitim alanındaki işbirliğinin ileride de devam edeceğini söyledi.

Tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kutlayan, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, "Ulu Önder Atatürk Türkçe'nin ve Türklüğün ayakta kalabilmesi için eğitimin ne kadar önemli olduğunu, vizyonuyla görmüştür örneği ile başladı konuşmasına. "Ve bugün eğitimimiz güçlü bir şekilde kendi yolunda devam etmektedir. Elbette ki bunun böyle olmasında hepimizin katkıları bulunmaktadır. Bihassa siz sevgili öğretmenlerim" diyen Yağcılar, fakat hem siyasi, hem de sivil toplum örgütleri olarak çalışmalar yaparak bunun böyle devam etmesini sağlamaya çalıştıklarını ve başarı gösterdikleri umudunu dile getirdi.

Son olarak söz alan Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ise öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmasında, "Biz saygıdeğer öğretmenlerimizi buradaki Türk varlığının, kimliğinin, dilinin, geleneğinin, gelecek nesillere kalması, ve ileride de yaşaması için hizmet veren çok önemli soydaş mensuplarımız olarak görüyoruz. Bu katkılarınızdan dolayı hepinize minnettarız, teşekkür ediyoruz. Sizler Kosova'daki Türk varlığının daha saygın bir konuma, daha etkin bir konuma gelmesi için yıllardan beri çaba sarf ediyordunuz. Soydaşlarımızın dillerini eğitim haklarını anayasada verilmiş haklarını kullanma konusundaki duyarlılığı, bu konuda yıllardan beri sürdürdüğü çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Türk toplumu siyasileriyle, yöneticileriyle bütün milletvekilleriyle, bakanıyla bakan yardımcılarıyla, belediyesiyle her açıdan eğitime çok önem veren bir toplumdur. Bu yüzyıllardan beri Türk toplumu Kosova'nın temel unsurlarından bir olan, gerçekten eğitim seviyesi yüksek topluma gelişmiş katkı sunan bir topluluğu temsil etmektedir" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, Yrd. Doç. Dr. Erol Barın ve Yard.Doç.Dr. Cihan Özdemir öğretmenlere seminer verdi.

24 Kasım Öğretmenler günü vesilesiyle düzenlenen seminer yarın sertifika programı ile son bulacak. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova'da Türk Öğretmenlere Seminer Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement