Kâbe'nin Altın İşlemeli Örtüsü 8 Ayda Dokunuyor - Son Dakika
Dünya

Kâbe'nin Altın İşlemeli Örtüsü 8 Ayda Dokunuyor

Müslümanlar için en kutsal mekân olan Kâbe'nin 670 kilo ağırlığındaki örtüsü, 200 kişinin çalıştığı bir fabrikada 8 ayda dokunuyor.

12.06.2016 11:32  Güncelleme: 11:40

İslam dininin en kutsal mekânı olan ve Suudi Arabistan'ın başkenti Mekke'de bulunan Kâbe'nin örtüsü, güneş ışınları nedeniyle zamanla yıpranıyor. Bu nedenle Kâbe'nin örtüsü her yıl, en az ziyaretçinin olduğu gün olarak bilinen hacı adaylarının Arafat'a çıktığı gün değiştiriliyor. Değişim işleminde 80 kişi görev yapıyor.

Habertürk, Kâbe'nin örtüsünü hazırlayan ve 200 çalışanı olan Mekke'deki Kâbe Örtü Fabrikası'na gidip bu örtünün nasıl yapıldığına tanıklık etti. Örtüyü dokuyan ve işlemeleri yapan işçiler, çok özel sınavlardan geçirilerek seçiliyor. Bu işçilerin başında 35 yıllık ustalar bulunuyor. Fabrikada her yıl 670 kilo ağırlığında saf ipekten olan Kâbe örtüsü dokunuyor.

120 KİLO ALTIN VE 100 KİLO GÜMÜŞ

Örtü, altın ve gümüş ipliklerle ilmek ilmek işleniyor. Örtüde 120 kilo altın ve 100 kilo gümüş kullanılıyor. Ayrıca fabrikadan 8 görevli örtünün sökülmesinde veya yırtılmasında onarım için çalışıyor. 670 kilogram ağırlığındaki örtünün toplam alanı 658 metrekare, 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve toplamda 47 top kumaş kullanılıyor.
Kâbe örtüsünün üzerine "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah", "Allah Celle Celalühü", "Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim", "Ya Hannan, ya Mennan" yazıları dokunuyor. Örtünün dokuması 8 ay sürüyor ve 4 parça halinde birleştiriliyor. Fabrikada 4. Murad dönemindeki Kâbe'nin kapısı da bulunuyor. Kâbe örtüsünün yenilenmesi için her yıl 25 milyon riyal (19 milyon 285 bin TL) ayrılıyor ve bu maliyet Suudi Arabistan hükümeti tarafından karşılanıyor.

BAŞKA YERDEN GELİYORDU

Kâbe'nin örtüsü fabrika kurulmadan önce Mısır, Yemen ve Hindistan'dan geliyordu. Siyah renk, örtünün dış yüzü için kullanılıyor. Yeşil renk ise Kâbe'nin içinde kullanılıyor.
Örtü teslim edildikten sonra hemen yenisinin dokunmasına başlanıyor. Kabe Örtü Fabrikası Genel Müdürü Muhammed Bin Abdullah Bin Ali Bacudah, kutsal bir görev yaptıklarını belirterek, çalışanların sabahtan akşama kadar elleriyle tek tek süsleme motiflerini çıkardıklarını söyledi.

Kâbe'nin örtüsü ziyaretçinin en az olduğu, hacı adaylarının Arafat'a çıktığı gün değiştiriliyor. Kâbe Örtü Fabrikası'nda çalışacak olanlar, özel sınavlardan geçirildikten sonra işe alınıyor. Her yıl 80 kişi tarafından değiştirilen Kâbe'nin örtüsü, işlendikten sonra 670 kilo ağırlığa ulaşıyor



Kâbe\'nin Altın İşlemeli Örtüsü 8 Ayda Dokunuyor

Son Dakika Dünya Kâbe'nin Altın İşlemeli Örtüsü 8 Ayda Dokunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • vatandaş: ALLAH kabeye örtümü altın yapın mı diyo yoksa fakir fukarayı koruyun ,yardım edin mi diyo ALLAH biz müslümanlara akıl fikir versin 27 13 Yanıtla
    Zaza: Rahman şeriat istiyor ya siz... 0 4
  • erkan: kabemize hersy yakısır da biz müslümanların kabesine altın helal de biz erkekler altın yüzük takmamız mı haram bu konuyu anlamadım... 23 7 Yanıtla
  • Tilki: Elhamdülillah Müslamanız 22 6 Yanıtla
  • ...: Afrikada da acliktan insanlar olur.... 7 12 Yanıtla
  • Gurbetci Asena: Rabbim Dunya Gozuyle Gormeyi Nasip Etsin Insa"ALLAH....Amin. 13 0 Yanıtla
  • Gerceklerrrrrrrr26: Hacilik ticaret olmus nederseniz deyin seytan taslanan taslari bile parayla satiluyor ayetmi varmis altindan ortu yapin kabeye diye muslumanlar gitmiyor sadece turistlerde gidiyor kabeye 1 12 Yanıtla
  • ...: Dünyada müslümanlar açlık çekerken bu israfın gereği nedir...... 9 4 Yanıtla

Advertisement