İtalya Cumhurbaşkanı Şili'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi - Son Dakika
Dünya

İtalya Cumhurbaşkanı Şili'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi

İtalya Cumhurbaşkanı Şili\'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric'i ziyaret etti. Liderler, AB-Latin Amerika ilişkileri, enerji geçişi ve ekonomik işbirliği konularını ele aldı. Mattarella, Şili'deki İtalyan kökenli topluluğa da ziyarette bulunacak.

05.07.2023 06:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, resmi ziyaret kapsamında Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric'e ziyarette bulundu.

Mattarella, başkent Santiago'daki Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da Boric tarafından törenle karşılandı.

Liderlerin, Avrupa Birliği (AB)- Latin Amerika ilişkileri, enerji geçişi, iklim değişikliği ve iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini ele aldığı bildirildi.

Mattarella, basın toplantısında, Şili'de bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek, "50 yıl önce İtalya'da geniş katılımlı ve acı bir darbe yaşandı. Şili'de vuku bulanlar, İtalyanlar tarafından aynı duygularla hissedildi. Dolaysıyla hikayenin bu kısmı ortak duygulara hitap ediyor. Şili'de demokrasi güçlenerek çok büyüdü ve Şili ile İtalya arasında ortak bağ oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Latin Amerika ile AB arasındaki ilişkilerin önemine değinen Mattarella, "İtalya, gelecek nesiller için ve geleceği garanti altına almak için bilimsel düzeyde yoğun şekilde işbirliği yapmayı planlıyor. Latin Amerika ile AB arasındaki diyaloğun barış ve işbirliğine dayalı küresel bir denge için belirleyici olacağını düşünüyorum." dedi.

Mattarella, AB ile Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ülkeleri arasında Brüksel'de düzenlenecek zirvenin ise yalnızca kıta için değil, dünyanın kaderi için de belirleyici olacağını söyledi.

Toplantıların ardından iki ülke arasında "kalkınma ve diplomatik değişim" konulu iki mutabakat anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Mattarella, gün içerisinde Santiago'da bulunan ve askeri diktatörlüğün kurbanlarını anmak amacıyla kurulan "Hafıza ve İnsan Hakları Müzesi"ni gezdi.

Mattarella'ya Şili Dışişleri Bakanı Alberto Van Kleveren ve Şili Savunma Bakanı Maya Fernandez da eşlik etti.

Mattarella'nın, Santiago'da yaşayan İtalyan kökenli topluluğa ziyarette bulunacağı ve Şili Üniversitesinde de bir konuşma yapacağı bilgisi paylaşıldı.

Şili ziyaretini tamamladıktan sonra Mattarella'nın 6 Temmuz'da Paraguay'a geçeceği ve Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ile de bir araya geleceği bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya İtalya Cumhurbaşkanı Şili'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement