İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız - Son Dakika
Dünya

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız

Suriye'de Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Zahidi'nin öldürülmesinin ardından İsrail ve İran arasındaki gerilim tavan yaptı. İsrail'in, ''Savaşa hazırız'' açıklamasına yanıt veren İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ''Meşru savunma bir zorunluluktur'' dedi. İran'ın BM daimi temsilciliğinden yapılan açıklamada da İsrail'in cezalandırılacağı vurgulandı. İsrail'e destek veren ABD'den yapılan açıklamada, ''Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil'' denildi.

11.04.2024 21:16  Güncelleme: 21:23

Suriye'de Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Sahidi'nin İsrail saldırısında ölmesinin ardından İran ve İsrail arasındaki gerilim iyice tırmandı. İsrail'in, "Savaşa hazırız" tehdidine yanıt veren İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Meşru savunma bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

İSRAİL VE İRAN ARASINDA GERİLİM HAD SAFHAYA ÇIKTI

Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçiliği hedef alan bombalama sırasında Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Zahidi'nin öldürülmesi sonrası İran ve İsrail arasındaki gerilim had safhaya çıktı. İsrail saldırı sonrası misilleme hazırlığına girişen İran'ı, "Karşılık verilecek" diye tehdit ederken, Tahran yönetiminden sert bir açıklama geldi.

TAHRAN'DAN İSRAİL'İN TEHDİDİNE YANIT

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin Şam'daki konsolosluğunu vuran İsrail'e karşı muhtemel misillemeyi "meşru müdafaa" olarak değerlendirdiğini söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Abdullahiyan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Berlin'in İsrail'e karşı azami itidal çağrısını kabul etmedi.

"MEŞRU SAVUNMA BİR ZORUNLULUKTUR"

Mevcut sorunların tek çözümünün İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması olduğunu belirten Abdullahiyan, "Almanya'nın Gazze'de ateşkes sağlama çabalarının sonuçsuz kalmasının nedeni, Almanya'nın bu soykırım devam ederken tarafsız kalmamasında aranmalıdır." ifadelerini kullandı. Abdullahiyan, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya karşı ülkesinin vereceği muhtemel misillemeye ilişkin ise "İsrail rejiminin uluslararası hukuku, Viyana Sözleşmesi'ni, kişilerin ve diplomatik mekanların dokunulmazlığını tamamen ihlal ettiği durumlarda saldırganın cezalandırılması amacıyla meşru savunma bir zorunluluktur." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt. Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan

İRAN, BM'Yİ SUÇLADI

Öte yandan İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in konsolosluk saldırısından sonra BM Güvenlik Konseyi eğer saldırıyı kınayarak faillerin yargılanması için adım atmış olsaydı "İran'ın İsrail'i cezalandırma ihtiyacının ortadan kalkmış olabileceği" ifade edildi.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Mesajda, "Eğer BM Güvenlik Konseyi, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesisimize yönelik menfur saldırısını kınasa ve sorumluları adalete teslim etseydi, İran bu alçak rejimi cezalandırmak zorunda kalmazdı." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin bir açıklama yapması için uğraştıklarını bildirdi. Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi açıklamasının "Anglosakson" mevkidaşları tarafından engellendiğini ifade etti.

ABD İSRAİL'E DESTEK VERDİ, İRAN'I TEHDİT ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, konuya ilişkin açıklama yaptı. Orta Doğu'da gerginliğin artma riskinden endişe duymaya devam ettiklerini kaydeden Miller, özellikle İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerinin endişe verici olduğunu söyledi. Miller, ABD'nin, bu tehditler karşısında İsrail'e tam destek verdiğini dile getirdi. Miller, Blinken'ın İran'a açık bir mesaj verilmesini istediğini belirterek, "Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil." dedi.

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller

İRAN'IN SURİYE'DEKİ KONSOLOSLUĞUNA SALDIRI

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü. Ayrıca 6 Suriyelinin de hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt. Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız
Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Sahidi

Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

İran, Suriye'deki saldırı sonrası 2 Nisan'da ABD'nin İran'daki çıkarlarını temsil eden İsviçre'nin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak ABD'ye mesaj ilettiğini açıklamıştı.

İran basınında, Tahran yönetiminin İsviçre aracılığıyla ABD'ye "İsrail hedeflerini vuracağına" dair bilgi verdiği iddia edilmişti.

İsrail\'in tehdidine İran\'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız

Son Dakika Dünya İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • Selim Ünal: Bu iran varya tüm haşırtı, bol laf, bundan bi cacık olmaz. 195 14 Yanıtla
  • ömer özdaş: Bu iran sadece kuru gürültü hic görüntü yok 140 11 Yanıtla
    Gabriel Dogan E.: boyle diyorsunuz da arkadaslar....yiyosa turkiye savassin israile amerikaya karsi....hodri meydan bana kalirsa....kolay mi oyle bu ulkelerle basa cikmak....iranin yedigi ambargoyu turkiye yemis olsaydi coktan dagilirdi....iran halki cok guclu bir halk 2 4 Hidir Akbaba: Gabriel boş konuşmuşsun. Türkiye niye saldırsın İsrail’e. Ben de şunu diyorum sana iyi oku. İsrail bölgede her ülkeye saldırdı saldırmaya da devam ediyor. Yiyorsa Türk topraklarına bi tane kurşun atsın. 2 1
  • Özkan Özdemir: İsrail bu iranı şamarlmaktan bıkmadı galiba 81 12 Yanıtla
    Whatisup Up: Bir İran bir de deaş itrail ile uğraşmaz. 72 6
  • Mecoli: En boş insanlar 71 7 Yanıtla
  • Hakim ATMACA: Yalancı fitneler sizi yemene gaz verip bitti filistin aynı fitneler ömrünüz kısa yobaz herifler 2 1 Yanıtla
  • Ömer Faruk Kurt: hadi insallah iran bu sefer vur su yahudiyi 3 0 Yanıtla
  • Kamuran Sertkaya: hiç bir halt yapamazsınız...sizin gücünüz,ıraka yeter,Suriye'ye diğer Müslüman ülkelere yeter,Amerika'ya İsrail'e karşı bi halt edemezsiniz..korkaklar... 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement