IMF Başkanı'na Şaşırtan Sözleşme: Etik Kurallara Özel Vurgu Yapıldı - Son Dakika
Dünya

IMF Başkanı'na Şaşırtan Sözleşme: Etik Kurallara Özel Vurgu Yapıldı

IMF Başkanı\'na Şaşırtan Sözleşme: Etik Kurallara Özel Vurgu Yapıldı

IMF'nin yeni başkanı Christine Lagarde'ın iş sözleşmesinde, bir önceki başkan Dominique Strauss-Kahn'ın sözleşmesinde olmayan farklılık göze çarptı.

06.07.2011 12:05

IMF'nin önceki başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın sözleşmesinde etik sözcüğü hiç geçmiyordu, ancak Lagarde'ın Salı günü yayınlanan sözleşmesine doğrudan etik kurallarla başlandı ve ilgili paragraflarda bu sözcük üç kez yer aldı IMF'nin yeni başkanı Christine Lagarde'ın iş sözleşmesinde, bir önceki başkan Dominique Strauss-Kahn'ın sözleşmesinde olmayan farklılık göze çarptı. Lagarde'ın Salı günü açıklanan sözleşmesine doğrudan "etik" kurallarla girildi. Kahn'ın sözleşmesinde ise bu sözcük hiç geçmemişti.

IMF Başkanı Christine Lagarde'ın bağlı olacağı sözleşme koşulları açıklandı. Lagarde'ın sözleşmesinin girişinde, bir önceki IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın 2 Kasım 2007 tarihli sözleşmesinde de hiç bulunmayan "etik" sözcüğünün üç kez geçtiği ve etik kurallara sözleşmenin ilk paragraflarında değinildiği gözlendi. Lagarde'ın sözleşmesi genel giriş paragraflarından sonra şöyle devam etti:

"Bir Başkan olarak, dürüstlük, tarafsızlık ve sağduyunun değerleriyle uyumlu biçimde etik yönetimin en yüksek standartlarını gözetmeniz beklenmektedir. Yönetiminizde yanlış anlamalara mahal verecek durumlardan dahi sakınmalısınız. Başkan olarak görevleriniz esnasında özellikle Fon'a sadakat göstermek ve herhangi bir çıkar çatışması ya da bu izlenimi vermekten kaçınmalısınız. Bu sözleşme uyarınca Fon personeline zaman içinde değiştirilebilecek olan yönetim standartlarının uygulanmasını gözetecek ve Fon'un Etik Danışmanı tarafından tüm kurum çalışanları için düzenlenecek olan etik eğimi programlarına katılmalısınız. "

-HEDİYE YASAK-

Bu bölüm Kahn'ın sözleşmesinde kısa olarak yer almıştı, ancak paragraf, yeni etiğe vurgularla uzatılmış oldu. Lagarde'ın kamu ya da özel sektör görevlerinden ayrıldığına, İcra Direktörleri Kurulu'nun onayı olmadan bu sektörlerde başka bir görev alamayacağına değinilen sözleşmede IMF Başkanı ya da aile bireylerinin özel yatırımlarının, başkanlık göreviyle çakışacak unsurlar içermemesi gerektiği kayda bağlandı. Sözleşmeye eski başkanlarla yapılanların benzeri paragraflarla şöyle devam edildi:

"Konumunuzun uluslararası karakteri gereği IMF göreviniz süresince hizmetlerinizle ilgili olarak herhangi bir hükümetten ya da Fon dışındaki bir yetkiliden herhangi bir hediye, ücret ya da iltimas kabul etmemeniz beklenmektedir. Ayrıca Fon içindeki göreviniz sırasında İcra Direktörleri Kurulu onayı dışında herhangi bir nişan, madalya ya da ödül kabul edemeyeceksiniz. Nişan, madalya ya da ödül sadece bir çıkar ya da çıkar algılamasının bulunmadığı durumlarda alınabilir. "

-SİYASETLE İLİŞKİLER-

Sözleşmede IMF Başkanı'nın e siyasi parti toplantılarına katılamayacağı, bir parti içinde liderlik konumu üstlenemeyeceği ya da başka bir partizan politik etkinliğe katılamayacağı, çünkü bu konuların IMF Başkanlığı göreviyle bağdaşmadığı belirtildi. Başkan'a, sözleşmedeki konularla ilgili danışma gereği duyduğunda IMF İcra Direktörleri Kurulu adres gösterildi.

-KAHN'DAN YILDA 55 BİN DOLAR FAZLA MAAŞ ALACAK-

IMF Lagarde'ın maaşına, önceki başkanın başlangıç maaşına göre yıllık 55 bin 410 dolar zam yaptı. Lagarde yıllık 467 bin 940 dolar maaş, 83 bin 760 dolar ödenek alacak. Maaşa yıllık enflasyon oranında zam yapılacak. Kahn göreve yıllık 421 bin dolar maaş, 75 bin dolar ödenekle başlamıştı.

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya IMF Başkanı'na Şaşırtan Sözleşme: Etik Kurallara Özel Vurgu Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement