Güney Kıbrıs'ta Kilise'nin 'Kara Para' Korkusu - Son Dakika
Dünya

Güney Kıbrıs'ta Kilise'nin 'Kara Para' Korkusu

Güney Kıbrıs\'ta Kilise\'nin \'Kara Para\' Korkusu

Rum Ortodoks Kilisesi'nin yurtdışından kredi almak istediği ancak kara para aklıyor pozisyonuna düşmekten çekinildiği iddia edildi.

11.02.2013 13:10

Rum Ortodoks Kilisesi'nin yurtdışından kredi almak istediği ancak kara para aklıyor pozisyonuna düşmekten çekinildiği iddia edildi.

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros, 'Kilise Kredi İstiyor, Kara Para Aklamadan Korkuyor... Zor Zamanlar İçin 100 Milyon Euro Arıyor' başlıklı haberinde, Kilise'nin, kredi için yabancı bir kurumla temasa geçtiğini ancak 'Tuzağa düşmekten' hem de bu kredi nedeniyle kendisi ve Rum yönetiminin ifşa olmasından korktuğunu yazdı. Gazete, Kilise'nin, özellikle Güney Kıbrıs'ın kara para aklamakla suçlandığı bu günlerde Rum yönetiminden, kredi için temasa geçtiği kurumun 'Temiz' olup olmadığı konusunda bilgi istediğine işaret etti. Habere göre yurtdışındaki kredi şartları Rum bankalarının sağladığından çok daha elverişli olduğu için Kilise, metropolitliklerin ihtiyaç duyduğu likiditeyi karşılamak için yurtdışındaki bir kurum ile temasa geçti. Adı belirtilmeyen kurumun Kilise'ye, gayrı menkullerini ipotek etmek kaydıyla, kredi vermeye sıcak baktığı belirtildi.

Alithia Gazetesi "Kara Para' Konusunda Öne Çıkıyor... Başpiskopos II. Hrisostomos Avrupalılara, Kendilerini Aziz Görmemeleri Mesajı Verdi" başlıklı haberinde II. Hrisostomos'un Alman haber dergisi Stern'e yaptığı açıklamada şunları söylediğini yazdı:

"Avrupalılar kendilerini aziz görmesin. İngiltere'de, Fransa'da ve Almanya'da çok kara para var. Burada kara para nasıl bulunur bilmiyorum, Scheauble'ye sorun daha iyi."

Habere göre Rum ekonomisinin Yunan ekonomisi gibi olmadığını, Rus, Çinlin ve Hinduların Güney'e yatırım yaptıklarını, devlete gelir sağlayan off- shore şirketler bulunduğunu söyleyen II. Hrisostomos Rusların Güney'e paraları yasal yoldan götürdüklerini savundu. "GEREKİRSE MOSKOVA'YA GİDİP PUTİN'LE GÖRÜŞECEĞİM"

Rus sermayesini kaybetmekten korkup korkmadığı sorulan II. Hrisostomos, "Kremlin yanımızda. Kilisemiz buna müsaade etmeyecek. AB sırtını dönerse Kremlin'in bize yardım edeceğine inanıyorum. Gerekmesi halinde Moskova'ya gidip Putin'le görüşeceğim. Kremlin'le ilişkilerimiz mükemmeldir" ifadesini kullandı.

Gazete Eurogruop'un bugünkü toplantısında Güney Kıbrıs'ta kara para aklama ve Güney'in bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenmesi konusunu yeniden ele alacağını hatırlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Güney Kıbrıs'ta Kilise'nin 'Kara Para' Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement