"Rusya Gürcistan'ın da Toprak Bütünlüğüne Meydan Okuyor" - Son Dakika
Dünya

"Rusya Gürcistan'ın da Toprak Bütünlüğüne Meydan Okuyor"

"Rusya Gürcistan\'ın da Toprak Bütünlüğüne Meydan Okuyor"

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Rusya'nın Gürcistan'ın da toprak bütünlüğüne meydan okuduğunu söyledi.

05.03.2014 01:54  Güncelleme: 08:48

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Rusya'nın Gürcistan'ın da toprak bütünlüğüne meydan okuduğunu, uluslararası toplumun Ukrayna'daki krize odaklanırken bunu da unutmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle, iki günlük resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geldi. Burada Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze ile görüşen Füle, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

AB'nin, Gürcistan'ın Ortaklık Anlaşması'nı imzalamayı tercih etmesinin baskıya maruz kalmasına sebep olması durumunda, ülkeyi desteklemek için çeşitli tedbirleri göz önünde bulundurduğunu dile getiren Füle, uluslararası toplumun Ukrayna'daki krize odaklanırken, Rusya'nın Gürcistan'a yönelik tutumunu da ciddi anlamda endişe verici olduğunun farkında olması gerektiğini söyledi. Füle, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine, serbest dolaşımı engelleyen bariyerler ve askeri tesislerin inşası yoluyla Rusya tarafından meydan okunuyor. Batı'daki diğer olaylara odaklanırken bunlar üzerindeki odağımızı kaybetmemeliyiz. Rusya, burada da uluslararası hukuka uymalı ve komşusu olan Gürcistan'ın egemenliğine saygı duymalıdır" diye konuştu.

Daha sonra Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile görüşen Füle, Gürcü Başbakan ile görüşmelerinde, "yapılacak Ortaklık Anlaşması'nın faydalarının Gürcistan halkı tarafından en çabuk ne şekilde hissedilebileceği" yönünde fikir paylaşımında bulunduklarını söyledi.

Füle ziyareti sırasında Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Parlamento Başkanı David Usupaşvili ve Avrupa ve Euro-Atlantik Entegrasyon'dan sorumlu Devlet Bakanı Alexi Petriaşvili ile de bir araya geldi. Usupaşvili ile Füle, Gürcistan Parlamentosu'na verilen desteğe yönelik genelge imzaladı. Füle ayrıca Gürcistan'da iyi yönetime destek amacıyla 29,8 milyon dolarlık iki finans anlaşması imzaladı.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle bu temasları sonrasında sivil toplum kuruluşları ve Gürcü Ortodoks Patriği ile görüştü. - TİFLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 'Rusya Gürcistan'ın da Toprak Bütünlüğüne Meydan Okuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement