Facia Aşk Geçidi'nin Sonu Oldu - Son Dakika
Dünya

Facia Aşk Geçidi'nin Sonu Oldu

Facia Aşk Geçidi\'nin Sonu Oldu

"Barış, Eğlence ve Anlayış" Sloganıyla Düzenlenen Dünyanın En Büyük Tekno Müzik Festivali, Bir Baha Düzenlenmeyecek.

26.07.2010 10:59  Güncelleme: 15:12

Almanya'nın Duisburg kentindeki "Love Parade", (Aşk Geçidi) adlı faciaya dönüşen tekno müzik festivalinin yapıldığı alana giden tünellerden birinde çıkan izdihamda 19 kişinin ölümü 340'ı aşkın kişinin yaralanması ardından festivale girişin tek bir tünelden yapılması nedeniyle organizatörler suçlanırken, polisin aşırı kalabalık hakkında uyarıda bulunduğu belirtildi.

Alman polisi izdihamın nedeninin tam olarak belirlenmesi için araştırmanın devam ettiğini açıklarken, festival alanının aşırı dolması üzerine polisin buraya girişleri kapattığı, alana girmek isteyen katılımcılara hoparlörlerle uyarı yapıldığı belirtildi.

Faciaya dönen izdihamdan habersiz binlerce kişi festival alanında eğlenmeye devam ettiği belirtilirken, facianın, 1 milyon 400 bin kişinin katıldığı, eski tren garında yapılan festivalin alanına girişte kullanılan tünellerden birinde panik çıktığı binlerce kişinin 200 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki tünelde mahsur kaldığı belirtildi. 19 gencin öldüğü olay ile ilgili sorular henüz yanıtlanamadı.

ÖLENLERDEN 4'Ü YABANCI

Duisburg Emniyet Müdür Yardımcısı Detlef von Schmeling, 'Aşk Geçidi'nde meydana gelen panikte ölen 19 kişiden 16'sının kimliğinin belirlendiğini söyledi. Schmeling, Duisburg Belediye Başkanı Adolf Sauerland, etkinliğin organizatörü Rainer Schaller ve kriz masası müdürü Wolfgang Rabe ile birlikte 19 kişinin öldüğü ve 300'ün üzerinde insanın yaralandığı olayla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Hayatını kaybedenlerin 20-40 yaşlarında, çoğunun tünelde değil, giriş alanında bulunduğunu belirten Schmeling, "19 kişinin öldüğü olayda 16 kişinin kimliği tespit edildi. Hayatını kaybedenler arasında 1 Hollandalı, 1 Avustralyalı, 1 İtalyan ve 1 Çinli bulunuyor" dedi.

Schmeling, facia gönü 09.00- 14.00 saatleri arasında trenlerle 105 bin kişinin Duisburg'a geldiğini ve 'Aşk Geçidi' kapsamında 4 bin polisin görev yaptığını anlatırken, alana girişte insanların birikmesine neden olan sebeplerin soruşturma kapsamında olduğunu, polisin bu girişin yoğunluğunun hafifletilmesi için olaydan önce ikinci bir girişi açtığını kaydetti.

POLİS SENDİKASI: UYARMIŞTIK

Alman polis sendikası, organizatörlerin dev konsere ilişkin kapsamlı güvenlik çalışması yapmamasını eleştirdi. Polis Sendikası DPolG?nin Başkanı Rainer Wendt, trajediden, Duisburg Belediyesi ve organizatörlerin sorumlu olduğunu söyledi. Aynı durumun 2009 yılında Bochum'da da söz konusu olduğunu, Bochum'da güvenlik endişelerinin dikkate alındığını ifade eden Wendt, bunun Duisburg'da yapılmadığını kaydetti. Wendt, Duisburg'un böylesi dev organizasyon için küçük bir kent olduğu ve festival alanına giden yolların son derece yetersiz olduğunu, bu konsere ilişkin 1 yıl öncesinden uyarıda bulunduklarını bildirdi. DPolG sendikasının eyalet temsilcisi Wolfgang Orscheschek de organizatörlerin "maddi çıkarları" için 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan Ruhr bölgesinde bu etkinliği gerçekleştirmekte ısrar ettiklerini, polis ve itfaiyenin uyarılarını dikkate almadıklarını öne sürdü.

Duisburg Belediye Başkanı Adolf Sauerland ve organizatörleri suçlayan Wendt, katılımcı sayısının yüksek olduğu bu tür etkinliklerde tahmin edilemeyen durumların ortaya çıktığını, özellikle alkol ve uyuşturucunun rol oynadığı durumda güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini hatırlattı.

Bochum eski emniyet müdürü Thomas Wenner ise Duisburg Belediye başkanı, kent yöneticileri ile organizatörler hakkında suç duyurusunda bulunacağını, böyle bir etkinliğin Bochum ve Duisburg gibi kentlerinde yapılamayacağını kaydetti.

GdP sendikasının Berlin Temsilciliği Başkanı Michael Reinke de, konserde ulaşım ve acil çıkış olarak tek bir tünelin bulunmasının "faciaya davetiye çıkardığını" söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Berlin'de yaptığı açıklamada, ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa dilerken, olayın tümüyle aydınlatılması gerektiğini belirtti. Wulff, "Barışçıl bir festival sırasında birçok ülkeden gelen genç insana ölüm, keder ve acı getiren böyle bir felaket dehşet verici" dedi.

BİR DAHA DÜZENLENMEYECEK

Berlin'de 1989 yılında, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından kısa süre önce "barış, eğlence ve anlayış" sloganıyla düzenlenen ve dünyanın en büyük tekno müzik festivali haline gelen "Aşk Geçidi"nin, trajedi ardından bir daha düzenlenmeyeceği açıklandı.

Festivalin kurucusu DJ Dr Motte ve arkadaşlarının amacı, müzik ve dans aracılığıyla siyasi bir mesaj vermek, barışa ve uluslararası diyaloga katkıda bulunmak olduğu festivalin katılımcı sayısının 1999 yılında 1.5 milyona ulaşarak rekor kırdığı hatırlatıldı. Berlin'de 2004 ve 2005 yıllarında yapılmasına ara verilen ve 2006 yılında farklı bir içerikle yeniden düzenlenen "Aşk Geçidi"nin, Berlin eyaletinden izin alınamayınca, 2007 yılından sonra 5 yıl için Ruhr bölgesinde yapılmasına karar verildi. 2007 ve 2008 yıllarında Essen ve Dortmund kentlerinde düzenlenen "Aşk Geçidi", Bochum kentinde uygun bir yer bulunamaması nedeniyle 2009 yılında iptal edildi.Bu yıl Duisburg'da düzenlenen festival, önceki yıllara göre farklı olarak etrafı kapalı olan, yük taşımacılığında kullanılan eski bir tren istasyonu alanında yapıldı.Katılımcıların renkli giysileriyle dikkat çektiği, alkol tüketiminin yüksek olduğu "Love Parade"ın gelecek yıl Gelsenkirchen'de düzenlenmesi öngörülüyordu. Festivalin organizatörlerinden Rainer Schaller, bir daha Aşk Geçidi festivali düzenlenmeyeceğini açıkladı. Schaller, barışçıl bir etkinlik olarak düzenlediklerini anlatırken, ?Bu trajedi 'Love Parade'ın bittiği anlamına geliyor' dedi. Duisburg Belediye Başkanı Sauerland da çok üzüntülü olduğunu, böyle bir şeyin nasıl meydana gelebileceği sorusunun yanıtlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Facia Aşk Geçidi'nin Sonu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement