El Cezire - ABD İşbirliği Belgelendi - Son Dakika
Dünya

El Cezire - ABD İşbirliği Belgelendi

El Cezire - ABD İşbirliği Belgelendi

Wikileaks belgeleri bu kez Arapların ünlü kanalı El Cezire'yi yaktı.

20.09.2011 22:20  Güncelleme: 07:32

El Cezire televizyonu Genel Müdürü Wadah Khanfar, görevinden istifa etti.

Uluslararası yayın yapan El Cezire televizyonunun 8 yıldır yöneticiliğini yapan Khanfar'ın, ABD istihbaratıyla yakın ilişkide olduğu ve ABD lehine bazı içeriklerde değişiklikler yaptığı iddialarını içeren Wikileaks belgeleri yayınlanmıştı.

Khanfar iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

Merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonundan yapılan açıklamada, Katar Kraliyet ailesinden iş adamı Şeyh Ahmed bin Casım bin Muhammed El Tani'nin genel müdürlük görevine getirildiği bildirildi.

Bağımsız hareket ediyordu

İstifa nedenine dair yapılan tahminler arasında ise Amerikalı diplomatların yazışmalarını yayımlayan Wikileaks'ın son yayımladığı belgelerde yer alan Kanfar'ın ABD ile görüştüğü ve yayınlarında onların isteklerine göre değişiklikler yaptığı gerekçesiyle istifaya zorlandığı iddiaları ön plan çıktı.

Wikileaks tarafından yayımlanan ABD büyükelçiliklerine ait gizli belgeler el-Cezire'nin hükümetlerle olan ilişkilerini gözler önüne serdi. ABD büyükelçisi Chase Untermeyer tarafından Ekim 2005'te gönderilen belgede, Hanfer ile düzenlenen görüşmenin detayları var. Görüşmede, bir büyükelçilik yetkilisinin Hanfer'e ABD Savunma ve İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan ve el-Cezire'nin Irak savaşı hakkında hazırladığı üç aylık haberleri eleştiren belgeler verdiği iddia ediliyor. Wikileaks belgesinde, yapılan görüşmenin ardından Şubat itibarıyla "olumsuz haberlerin genel olarak azaldığı" belirtiliyor.

İstifa nedeni hakkındaki bir başka iddiada da Kanfar'ın kanal yöneticilerinden bağımsız hareket etmeye başlaması oldu.

Kraliyet ailesinden transfer

Kanfar'ın yerine bugüne kadar hiç gazetecilik deneyimi olmayan Kraliyet ailesi mensubu ve Katar Gaz'da üst düzey yöneticilik yapan Şeyh Ahmed bin Jassim Ali Tani'nin getirilmesi, kanalın bağımsız yayıncılık anlayışını koruyabileceği konusunda endişelere neden oldu. Katar emirinin mali desteği ile 1996 yılında yayın hayatına başlayan El Cezire, 11 Eylül saldırılarının ardından Usame Bin Ladin'in açıklamalarını yayınlayarak dikkatleri çekmişti.

Arap baharından canlı yayın

Daha sonra birçok ülkede ofis açan kanal, Arap Baharı sırasında olay yerinden canlı yaptığı yayınları ile dünyayı son gelişmelerden haberdar eden kanal oldu. Fakat Katar'ın komşularında başlayan isyanları yeteri kadar yayınlamadığı gerekçesi ile kanal zaman zaman eleştirilere maruz kaldı.

Vadah Kanfar El Cezire'yi bugünkü saygın ve başarılı konumuna getiren kişi olarak tanınıyor.

Wikileaks mi işinden etti?

Kanfar'ın istifa nedeninin açıklanmaması, istifanın arkasında Wikileaks belgelerinin olduğu iddialarını güçlendirdi. Wikileaks'in son yayımladığı 2005 yılı Ekim ayında ABD'nin Katar Büyükelçisi Chase Untermeyer tarafından yazılan belgede, Kanfar'ın Amerikalı yetkililerin isteği ile Irak Savaşı sırasında çekilen bazı görüntülerin el Cezire'nin internet sitesinden kaldırıldığı, ayrıca Kanfar'a ABD Savunma ve İstihbarat Bakanlığı tarafından üç ayda bir Irak Savaşı yayınlarını eleştiren belgeler verildiği belirtiliyordu. Belgelerde raporların ABD ile kanal arasında yapılan bir anlaşmaya bağlı olarak yazıldığı ama anlaşmanın Kanfar'ın isteği ile kağıt üzerinde gerçekleşmediği de yer alıyordu.

Kanala Arap rakip geliyor

Kanfar'ın istifa nedeni olarak dillendirilen bir diğer iddia ise, El Cezire'nin genel yayın yönetmeninin 8 yıllık görevinden yeni kurulan Arap kanalı 'Al Arab'da çalışmaya başlamak için istifa ettiği oldu.

Al Arab, Suudi Arabistan'ın Kraliyet Ailesi mensubu, işadamı Prens El-Velid bin Telal bin Abdülaziz el Suu tarafından kuruldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya El Cezire - ABD İşbirliği Belgelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement