Dünya Öcalan'ın Mesajını Konuşuyor - Son Dakika
Dünya

Dünya Öcalan'ın Mesajını Konuşuyor

Dünya Öcalan\'ın Mesajını Konuşuyor

Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları sırasında okunan mesajının tüm dünyadaki yankıları sürüyor.

22.03.2013 12:47  Güncelleme: 13:50

Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları sırasında okunan mesajının tüm dünyadaki yankıları sürüyor.

LİBERATİON: "BARIŞA AÇIK MEKTUP"

Fransız Liberation, " Türkiye'de barışa açık mektup" başlığını kullandığı analizde Öcalan'ın çağrısı "tarihi" olarak nitelendi. Buna karşın gazete, "Ankara'nın tavizleri sınırlı olmaya devam ediyor" diye yazdı.

TİME: "SÜREÇ POTANSİYEL ENGELLER İLE DOLU"

Dünyanın önde gelen dergilerinden Time da, "Kürtler için yeni gün: Öcalan'ın beyanı, Türkiye ile barış getirecek mi?" sorusuna yanıt aradığı haberinde Nevruz'un "yeni gün" anlamına geldiğini anlattıktan sonra onyıllarca Kürtlerin Nevruz'u kutlamalarının yasaklandığını belirterek, "Ancak bu Nevruz farklıydı" dedi. Buna karşın dergi, "Süreç potansiyel engellerle dolu" uyarısında bulundu.

EL PAİS: "TARİHİ FIRSAT"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, "Türkiye'de Barış mı?" sorusunu başlığa çıkarttığı başyazısında Öcalan'ın çağrısını "tarihi bir fırsat" olarak niteledi. "Çağrının önemi kolay kolay abartılamaz" ifadesini de kullanan gazete, olguların bu defa "barış dinamiğine" işaret ettiklerini belirterek, "Bu müzakerelerdeki nihai argüman, iki tarafın hiç birinin kazanma durumunda olmadığı inancıdır" iddiasında bulundu.

-EL MUNDO: "ÖCALAN İDARESİNE HİÇ KİMSE KARŞI ÇIKMAZ"-

Hakkari Belediye Başkanı Fadel Bedirhanoğlu'nun "Öcalan'ın idaresine hiç kimse karşı çıkmaz" sözleriyle başladığı haberinde Kürt sorununun Türkiye'nin Avrupa ile ilişkileri karmaşıklaştırdığını da belirtti. Gazete "Özerlik vermek Avrupa'ya katılım açısından önemli bir adım olabilir ancak yurt içinde büyük tartışma yaratır" görüşünü dile getirdi.

FRANKFURTER RUNDSCHAU: "BİR ÇATIŞMANIN NOKTALANMA SÜRECİNİN BAŞLANGICI"

Frankfurter Rundschau gazetesi de Deutsche Welle'nin yansıttığı haberinde başlatılan barış sürecinde her iki tarafın da desteği hak ettiğini vurgulayarak

"Muhtemelen şu an bir çatışmanın noktalanma sürecinin başlangıcına tanık oluyoruz" dedi.

LANDESZEİTUNG: "ÖCALAN'IN ÇAĞRISI KARAMSARLIK KOKUYOR"

Almaya'da yayımlanan Landeszeitung gazetesi, "Öcalan'ın silah bırakma çağrısı, karamsarlık kokuyor. 14 yıllık hapis hayatından sonra Öcalan, liderden ziyade bir sembol figürü. Kollarının İmralı'dan PKK'nın tüm alt gruplarına kadar ulaşmasına imkan yok" dedi. Gazete, "Bazıları ise 'Büyük Kürdistan' hayalleri kuruyor. Ama çağın gerekleri imdada yetişiyor" savlarına da yer verdi.

-NÜRNBERGER NACHRİCHTEN: "İKİ TARAF ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAK"-

"Bir barış anlaşmasını iki tarafın da yandaşlarına gerekçelendirmesi gerekiyor" uyarısını yapan Nürnberger Nachrichten de, şöyle devam etti:

"Öcalan'ın çağrısının ve Erdoğan'ın olumlu tepkisinin oluşturduğu tüm sevince rağmen, unutulmamalıdır ki, iki tarafın da üzerindeki baskı önümüzdeki aylarda azalmaktan çok daha da artacaktır () Evet, en önemli ilk adım atıldı ama nihai çözüme ulaşana kadar bu süreç, birçok tehlike ve geri tepmelerin tehdidi altındadır."

NOVOSTİ: "AYRILIKÇI LİDER ATEŞKES ÇAĞRISINI YAPIYOR"

Rus Ria Novosti ise, "Türk Kürt Ayrılıkçı lider ateşkes çağrısını yapıyor" başlıklı haberinde Türkiye'de müebbet hapis cezasını çekmekte olan Öcalan'ın 30 yıllık ihtilafı çözmek için militanlarına çekilme çağrısını yaptığına dikkat çekti. Öcalan'ın mesajının birkaç yüzbin ile iki milyon arasında tahmin edilen bir kalabalığa okunduğuna işaret edildiği haberde, çağrının Türk yetkilileriyle aylarca yapılan görüşmelerin ardından geldiğinin de altını çizdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Dünya Öcalan'ın Mesajını Konuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement