Büyükelçi Namık Tan, Washıngton'da Navajo Yerlileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Dünya

Büyükelçi Namık Tan, Washıngton'da Navajo Yerlileriyle Bir Araya Geldi

Büyükelçi Namık Tan, Washıngton\'da Navajo Yerlileriyle Bir Araya Geldi

Washington Büyükelçisi Namık Tan, Navajo Ulusu'nun yaşadığı sorunların ele alındığı resepsiyon ve film gösteriminde Navajo yerlileriyle Capitol’de bir araya geldi.

27.02.2014 10:45

Washington Büyükelçisi Namık Tan, Navajo Ulusu'nun yaşadığı sorunların ele alındığı resepsiyon ve film gösteriminde Navajo yerlileriyle Capitol'de bir araya geldi. Toplantıda Türkiye ile Yerli Amerikalılar arasındaki ilişkileri geliştirdiği ve Türkiye'nin yaptığı yardımlar için Büyükelçi Namık Tan'a teşekkür edildi, el yapımı hediyeler sunuldu.

Davetin onur konuğu Büyükelçi Namık Tan açıklamasında, "Türk vatandaşları ile Yerli Amerikalılar arasındaki derin dostluğa inanıyoruz. Türkler ile Yerli Amerikalıların bağı II. Abdülhamit zamanına, yani çok eskilere dayanıyor" dedi. Tan, Mart 2014'de Washington Büyükelçilik görevinden ayrıldıktan sonra da resmi konutunun Yerli Amerikalıların etkinliklerine kapısının açık olmaya devam edeceğini söyledi.

Navajo Ulusu'nda 110 ailenin yaşadığını söyleyen ve karşı karşıya oldukları ev problemine değinen Najavo Ulusu Başkanı Ben Shelly, "Navajo'da sürekli eve ihtiyaç var. Ev, ruhunuzu dinlendirdiğiniz, başınızı soktuğunuz, ailenizi barındırdığınız yerdir" dedi. 10 yıl içerisinde sayılarının yarım milyona kadar yükseleceğini belirten Shelly, barınma sorununun artarak devam etmesinden endişeli.

Yerli Amerikalıların hakları için mücadele veren siyasetçilerden biri olan Temsilciler Meclisi Uyesi Cumhuriyetçi Don Young (Alaska), "Ev yapmak için başvurduğunuzda bunun uzun sürmemesi lazım. Aslında izne dahi gerek olmamalı. Bu kendi kendinizi yönetebileceğiniz anlamına gelir. Bu konuda çok şey söylendi ancak sonuçsuz kaldı" dedi. Young, bu problemi aşabilmeleri için tüm Yerli Amerikalıları bir arada hareket etmeye, birlik olmaya davet etti.

Resepsiyonda, yaşadıkları bölgelerde ev inşa edemeyen ve elektrik, su gibi temel ihtiyaçlardan yoksun bir hayat süren Navajo Ulusu'nun maruz kaldığı zor koşullar, Yvonne Latty'nin hazıladığı "Ev" isimli kisa filmde gösterildi. Türkiye ve Yerli Amerikalılar arasında ilişkiler kurulmasına ön ayak olan ve uzun yıllar bu alanda çalışmalara imza atan Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy de toplantıya katıldı. - WASHINGTON

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Büyükelçi Namık Tan, Washıngton'da Navajo Yerlileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement