Bölgeler Partisi Bir Kez Daha Seçimlerden Lider Çıktı - Son Dakika
Dünya

Bölgeler Partisi Bir Kez Daha Seçimlerden Lider Çıktı

Bölgeler Partisi Bir Kez Daha Seçimlerden Lider Çıktı

Binlerce uluslararası gözlemci eşliğinde gerçekleşen Ukrayna genel seçimlerinin ilk resmi sonuçları belli oldu.

29.10.2012 10:17  Güncelleme: 10:13

Binlerce uluslararası gözlemci eşliğinde gerçekleşen Ukrayna genel seçimlerinin ilk resmi sonuçları belli oldu.

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada,

İktidarda olan Bölgeler Partisi oyların yüzde 38.87'sini alarak liderliğini korudu. Hapis cezası almış olan Eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun Anavatan partisini de temsil eden ve muhaliflerden oluşan Birleşik Muhalefet Koalisyonu ise yüzde 20 oyla ikinci sırada yer aldı.

Ukrayna Komünist Partisi (UKP), sürpriz yaparak yüzde 15.67 ve dünyaca ünlü boksör Vitaliy Kliçko'nun liderliğindeki Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR) yüzde 11.95 oy almayı başardı. Seçimin bir diğer sürprizi ise aşırı milliyetçi Özgürlük Siyasi Hareketi yüzde 6,66 oranında oy alarak ülkedeki yüzde 5'lik barajı geçmesi oldu.

Bunlarla birlikte İHA'ya konuşan gözlemciler sonuçların kendisi kadar önem teşkil eden seçim ve oy kullanma süreci ile ilgili olumlu beyanatlarda bulundular.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin görevlendirdiği gözlemci grubunda bulunan eski Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda, "Yasal açılardan bakıldığında seçimlerle ilgili yanlış hiçbir şey görmedik, aksine her şey olması gerektiği gibiydi. Ne var ki, böyle şeylerde 'meşruiyet' konusu başka bir meseledir ve seçimlerin sonucunu kabul etmek ya da etmemek Ukrayna halkının takdiridir ve bize kalmış birşey değildir. Ancak benim gözlemci olarak söyleyebileceğim her şeyin yolunda gitmiş olduğudur" ifadelerini kullandı.

Bir başka gözlemci İspanyol Parlamenter Jordi Xucla ise oy kullanma süreci ve Ukrayna'nın Avrupa ile ilişkilerine yönelik olarak şunları söyledi:

"Sandıkların açılmasından sonuna kadar olan süreçteki gözlemlerim seçimlerin tamamen doğru ve olması gerektiği şekilde yürütüldüğüdür. Seçim atmosferi ve standartlar AB ve batı değerleri çerçevesinde oldu. Ukrayna'nın son 10 yılda kat ettiği mesafe genel anlamda Avrupa istikametinde olmuştur ve Ukrayna, tıpkı Türkiye gibi, AB dışında olup Avrupa için çok büyük önem arz eden ülkelerden biridir."

İtalyan Parlamenter gözlemci Louici Vitali de Ukrayna'nın geleceğinin Avrupa'da olduğunu belirterek, oy kullanma sürecinin standartlara uygun şekilde gerçekleştiğini belirtti.

Seçimler sonrası İHA'ya özel açıklama yapan Ukrayna

Dışişleri Bakanı Kostyantyn Hryshcenko'nun ilk değerlendirmeleri şöyle oldu:

"Avrupa standartlarının ve Ukraynalıların beklentilerinin karşılandığı bir seçim olmuştur. Çoğulculuk ve her türden görüşün kendini gösterdiği bir seçim olmuştur. Sonuçlar kadar önemli olan bu seçimlerin Avrupa'daki beklentileri karşılamakta oluşudur. Bu da Avrupa ve Ukrayna'nın ortak çıkarlarını yeniden değerlendirmesini sağlayacak bir fırsat ortaya çıkarmıştır. Bugün elimizdeki veriler ve gözlemler ABD ve AB'den seçim öncesi gelen eleştirileri desteklememektedir. Bundan sonra önemli Avrupa ve ABD toplumlarına empoze edilen felaket senaryolarını değil gerçekte ne olduğunu iyi gözlemleyebilmek ve bunu sindirebilmektir."

Aşırı-sağın yükselişi ile ilgili olarak ise bakan, başta İsrail hükümeti olmak üzere sivil toplum örgütlerinden önemli sayıda endişe belirten tepki aldıklarını ve bunları son derece ciddiye aldıklarını ifade ederek tıpkı uzun süredir AB üyesi olan ülkelerde yaşandığı gibi Svoboda partisinin politik arenaya girmesiyle birlikte olgunlaşacağını ve hatta politikacıların kendilerinden önce onlara oy verenlerin bu olgunluğu yakalayacağını düşündüğünü belirtti.

İlk sandıkların açılmasıyla birlikte resmi olmayan seçim sonuçlarını alan Bölgeler Partisi destekçileri akşam saatlerinde Kiev meydanlarını doldurarak şakılar ve bayraklar eşliğinde kutlama yaptı. Öte yandan, benzer hazırlıkları yapan ve parlamentoda birinci parti olmayı hedefleyen muhalifler koalisyonu'nun miting alanı ise boş kaldı. - KİEV

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bölgeler Partisi Bir Kez Daha Seçimlerden Lider Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement