Barroso: "Rum Kesimini Zorlu Bir Dönem Başkanlığı Bekliyor" - Son Dakika
Dünya

Barroso: "Rum Kesimini Zorlu Bir Dönem Başkanlığı Bekliyor"

Barroso: "Rum Kesimini Zorlu Bir Dönem Başkanlığı Bekliyor"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB dönem başkanlığını devralan Güney Kıbrıs Rum Kesim'ni (GKRY) yoğun bir gündemin beklediğini ifade etti.

06.07.2012 17:01

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB dönem başkanlığını devralan Güney Kıbrıs Rum Kesim'ni (GKRY) yoğun bir gündemin beklediğini ifade etti.

Bugün Lefkoşa'da GKRY lideri Dimitris Hristofyas ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Barroso, "Halihazırda harekete geçirdiğimiz birçok köklü mesele üzerinde çok hızlı bir ilerleme kaydetmek zorundayız. (Rum kesiminin) dönem başkanlığı, euro bölgesinde istikrarın desteklenmesinde önemli bir oynayacaktır. Dönem başkanlığının en önemli konusu, bankacılık birliğine yönelik Komisyon tarafından sunulan öneriler üzerinde ilerleme sağlamak olacaktır. Avrupa bankalarının uygun şekilde denetlenmesi, vatandaşların banka mevduatlarının korunması, sıkıntıdaki bankaların vatandaşlarımız üzerinde doğrudan bir etki doğurmadan problemlerinin üstesinden gelmeye yönelik bir çerçevenin hazırlanması önemli olacak" diye konuştu.

Komisyonun, yaz boyunca sözkonusu önerilerin hazırlanması için çok yoğun bir çalışma dönemi geçireceğini belirten Barroso, "Umarım Konsey ve Parlamento da bu öneriler üzerinde mutabık kalır. Ekonomi ve bütçe denetimini güçlendirmeye yönelik çabalarımızı sürdürmeye de kararlıyız.

Bu hedefi başarmak için 'iki paket' bir diğer önemli adım olacaktır.

Parlamento ve Rum dönem başkanlığının da hızlı bir şekilde nihai anlaşmaya varmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Rum kesimini bekleyen bir diğer zorluğun, Avrupa Birliği'nin yedi yıllık bütçesinin ele alınacağı finansal çerçeve konusunda müzakereleri başarılı şekilde yürütmek olacağını söyleyen Barroso, "Üye ülkeler şu an karar aşamasına giriyor. Bu bütçe parasal bir mesele olmaktan çok büyüme ve istihdama yatırımı ilgilendiriyor. AB, üye ülkeler, vatandaşların akıllı yatırımlara ihtiyacı var. Tüm Avrupa'yı içine alan bu bütçe, bölgede yatırımlar için en önemli araç. Bu bütçe, büyüme ve istihdam hedeflerine ulaşılmasından çok önemli olabilir. Dolayısıyla bu açıdan bütçe büyüme ve istihdama yönelik gündemimizin bir parçası olarak görülmeli" dedi.

Hristofyas ise, Avrupa Birliği'nin şu an "çok ciddi problemlerlerle" karşı karşıya olduğunu belirterek, AB'nin yaşadığı ekonomik ve sosyal krizin üstesinden gelmeye ve buna yönelik daha etkin tedbirler alınmasına çalışıldığını belirtti.

Hristofyas, "Ayrıca büyümeyi teşvik eden politikaları hayata geçirmek zorundayız. (Dönem başkanlığımız sırasında) özellikle gençler için istihdam oluşturmaya çalışacağız. Bu konularda Avrupa Komisyonu ile zaten çok yakın işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki süreçte birçok ortak gündememiz var. Avrupa Parlamentosu ile de çok yakın işbirliği içinde çalışacağız" dedi. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Barroso: 'Rum Kesimini Zorlu Bir Dönem Başkanlığı Bekliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement