Bakü'nün Sembolü Haydar Aliyev Merkezi'nde Türk İmzası - Son Dakika
Dünya

Bakü'nün Sembolü Haydar Aliyev Merkezi'nde Türk İmzası

Bakü\'nün Sembolü Haydar Aliyev Merkezi\'nde Türk İmzası

Türk mühendis ve işçilerinin inşa ettiği Haydar Aliyev Merkezi kısa sürede Bakü'nün en büyük sembollerinden biri haline geldi.
Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in imzasını taşıyan ve 250 milyon dolara mal olan merkezde Türk mimarların payı çok...

08.11.2013 14:14

Türk mühendis ve işçilerinin inşa ettiği Haydar Aliyev Merkezi kısa sürede Bakü'nün en büyük sembollerinden biri haline geldi.

Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in imzasını taşıyan ve 250 milyon dolara mal olan merkezde Türk mimarların payı çok büyük.

Proje mimarlarından Saffet Kaya Bekiroğlu, "Azerbaycan için yeni, çağdaş ve eşi benzeri olmayan bir merkez yapmak istedik. Kabuğundan kapı koluna kadar her şeyi sıfırdan tasarladık, yani kendine özgün bir proje. Çok gurur duyuyoruz heyecanlı bir projeydi. Oluşum başladığında ölçeğin çevreye nasıl uygulanacağı ve binanın içerisindeyken dışarısının nasıl çerçevelendiğini görmek çok heyecan vericiydi" dedi.

Çalışmalarına 2008 yılında başlanan ve organik mimarinin zirvesi olarak gösterilen Haydar Aliyev Merkezi'nin içinde konferans salonu, kütüphane ve medya merkezi, müze, kapalı otopark, hizmet merkezi ve galeriler ile yapay bir göl ve göl kafeteryası bulunuyor.

Projede 980 koltuklu oditoryum bölümünde döşeme, duvar ve tavanlar eğrisel ahşap panellerle kaplandı. Salonun ses akustiğini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin mühendisleri yaptı. Beyaz meşeden üretilen salon sesi yansıtma ve kalitesini korumada dünyanın en iyi malzemesi olma özelliği taşıyor.

101 bin 801 metrekare inşaat alanına sahip merkezin proje ve alt yapı çalışmaları 18 ay süren kompleksin inşaat aşaması 30 ay süren bu süreçte 3 bin kişi çalıştı.

Mimari olarak dünyada eşi bulunmayan merkezin iç yapısı ise 26 bin metrekarelik tek parçalı bir alçı sistemden oluşuyor.

Birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Haydar Aliyev Merkezi, katılımcılardan da tam not alıyor. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakü'nün Sembolü Haydar Aliyev Merkezi'nde Türk İmzası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement