"Ege'yi Refah Havzası Haline Getirmek İstiyoruz" - Son Dakika
Dünya

"Ege'yi Refah Havzası Haline Getirmek İstiyoruz"

"Ege\'yi Refah Havzası Haline Getirmek İstiyoruz"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerini söyledi.

19.07.2013 14:58  Güncelleme: 15:03

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerini belirterek bu konudaki görüşmelerde "epeyce mesafe"nin alındığını ifade etti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerini belirterek bu konudaki görüşmelerde "epeyce mesafe"nin alındığını söyledi. TAP boruhattı projesinin Edirne'ye kadar olan güzergahının kesinleştiğine dikkat çeken Davutoğlu, "Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük bir işbirliği alanının olacağına inanıyoruz. Bu yeni bir koridor oluşturuyor aramızda" sözlerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'yi ziyaret eden Yunan meslektaşı Evangelos Venizelos ile düzenlediği ortak basın toplantısında Hazar'dan gaz taşıyacak olan TAP (Trans Anadolu Boruhattı) projesinin Edirne'ye kadar olan güzergahının kesinleştiğina dikkat çekerek "TAP'ın devreye girmesiyle Türkiye'den Yunanistan'a giden ve oradan Avrupa'ya ulaşan koridor kesinleşmiş oldu. Böylece bu kuşak Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri pekiştiren kuşak olacak" dedi.

Bu kuşak üzerinden dost Balkan ülkelerine eklemelerin yapılabileceğine işaret eden Davutoğlu, "Bundan sonra bu temel üzerinde enerji alanında Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük bir işbirliği alanının olacağına inanıyoruz. Bu yeni bir koridor oluşturuyor aramızda" şeklinde konuştu.

-VENİZELOS: "TAP GİBİ PROJELER DOSTLUK, BARIŞ PROJELERİDİR"-

Yunan Dışişleri Bakanı Venizelos ise alternatif enerji kaynaklarının olmasını tercih ettiklerini belirtirken Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının sürekli arttığına, önümüzdeki 7 katrilyon m3 gaza ihtiyacının olacağına dikkat çekti.

İki ülke arasındaki ilişkiler açısından TAP gibi projelere "dostluk, barış" projeleri olarak baktıklarını anlatan Venizelos, "münhasır ekonomik bölge" konusunda tüm ülkelerin bu konudaki haklarının, mevzuatın ne olduğunu çok iyi bildiklerini, uluslararası hukuk çerçevesinde kendi egemenlik haklarını korumaya çalıştıklarını söyledi.

-EGE KONUSUNDAKİ GÖRÜŞMELERDE "EPEYCE MESAFE ALDIK"-

Dışileri Bakanı Davutoğlu, basın toplantısı sırasında Türkiye ile Yunanistan arasında uzun bir süreden beri anlaşmazlıklara konu olan Ege meselesine de değindi.

Ege konusunda ortaya çıkan sorunlar ve işbirliği olanlarına ilişkin olarak iki ülke arasında bir "istikşafi görüşmeler mekanizması"nın yürüdüğünü anımsatan Davutoğlu, "Biz Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istiyoruz. Bu konuda görüşmelerde epeyce mesafe alındı" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

-"BEN ÇOK İYİMSERİM"-

Tek taraflı deklarasyonlardan çok her iki tarafın hep birlikte bu işbirliği alanını genişletmeye yönelmesinin taşıdığı önemi vurgulayan Davutoğlu, "Bu ortak hedefimiz için çok daha doğru bir yol. Ben bu konuda çok iyimserim. İnşallah Ege'nin iki kanadı aynen Edirne üzerinden enerji olduğu gibi ekonomi ve turizm yoluyla birleşecek" dedi.

-"KIBRIS KONUSUNDA YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK BİR UNSUR GEREKİYOR"-

Evangelos Venizelos, Bunun ardından Kıbrıs sorununa ilişkin bir soruyu yanıtladığı basın toplantısında Rum tarafının, gerekli olan her türlü hareket tarzını kullanma yetkisine sahip bir müzakereciyi görevlendirdiğini anlatırken Kıbrıs sorununda "yeni bir ivme kazandıracak bir unsura ihtiyaç var" dedi. Venizelos şöyle devam etti:

"Kıbrıs konusunda her zaman bizim tercihimiz kalıcı bir çözümün bulunmasından yana ama bunu gerçekleştirilebilmesi için siyasi bir irade olması gerekiyor. Bu aşamada böyle bir iradenin olduğuna inanıyorum. Kıbrıs Cumhuriyeti, BM bir üyesi, AB üye devleti. Bununla birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti'nde hem Rum tarafı hem de Türk tarafı bulunmaktadır. Kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması konusunda her iki topluma görev düşmektedir"

(CN/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya 'Ege'yi Refah Havzası Haline Getirmek İstiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement