İdrar Yolları Taşı Tedavisinde Bükülebilir Aletler ve Lazer Devri - Son Dakika
Basın Bültenleri

İdrar Yolları Taşı Tedavisinde Bükülebilir Aletler ve Lazer Devri

İdrar Yolları Taşı Tedavisinde Bükülebilir Aletler ve Lazer Devri

İdrar yolu taşları toplumumuzda sık rastlanan hastalıklardan biridir.

12.12.2014 17:47

İdrar yolu taşları toplumumuzda sık rastlanan hastalıklardan biridir. Hastalığın en önemli nedenleri arasında genetik yatkınlık, sıvı alımının azlığı, hareketsiz yaşam, sıcak iklim ve beslenme alışkanlıklarına bağlı yanlışlıklar gelmektedir. Uzmanlar, gelişen teknoloji ile birlikte idrar yolu taşlarının tedavisinin kolaylaştığını söylüyor.

Oluşan taşın vücuttan çıkarılmasının yanında taş oluşumunu kolaylaştıran faktörler ile mücadele etmenin de tedavinin bir parçası olduğunu vurgulayan Fatih Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Kalkan, 'Dünyada yaşanan teknolojik gelişme, ilerlemelere bağlı olarak idrar yolu taşlarında da son yıllarda ciddi değişimler, ilerlemeler yaşandı. Yıllar önce yapılan açık cerrahiler artık neredeyse yok denecek kadar çok az sayıda hastaya uygulanıyor. Vücut bütünlüğünü bozan bu ameliyatlar yerine endoskopik ve lazer yardımlı tedavilerin kullanılmaya başlanması ile birlikte hastalar artık ameliyat sonrası çok kısa zamanda eski sosyal yaşamına dönebilmekteler. ve iş gücü kaybı yaşamamak da yine bu yöntemler sayesinde mümkündür" dedi.

'Lazer Zor Alanlara Ulaşmada Daha Avantajlı'

Gelişen teknoloji ile birlikte açık cerrahi operasyonlara gerek kalmadan tedavi imkanı veren kapalı yöntemlerin gelişmesi hastalar için oldukça büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu yöntemlerden birinin de flexsible (bükülebilir) aletlerle tüm idrar kanalı taşlarına ulaşılabilmesi ve holmium laser ile taşın sertlik derecesinden bağımsız olarak kırılabilmesi yöntemi olan Retrograd intrarenal cerrahi olduğunu söyleyen Doç.Dr.Kalkan, 'Taşa ulaşıldıktan sonra çok kısa sürede taş toz haline getirilebilmekte ve vücutta herhangi bir kesi olmadığı için kanama olmamaktadır. İşlem sonu ağrı da çok az olup basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilmektedir. İdrar yollarında darlık olması halinde bazen taşa ulaşmak zorlaşabilir. Böyle durumlarda lazer ile darlıkların açılması da mümkündür. Ayrıca, özellikle böbreğe yakın idrar kanalı taşları ve büyük taşları kırmak zordur. Lazer burada da diğer yöntemlere göre üstünlük sağlamaktadır" diyor.

'Flexsible Laser Yöntemiyle Taştan Kurtulma Oranı Yüzde 95'

Holmium flexible laser yönteminde tedavi tek seansta tamamlandığından, ses dalgasıyla taş kırılmasına (ESWL) göre de daha avantajlı olduğunu belirten Doç.Dr.Kalkan, 'Holmium laser ile yapılan ameliyatlarda, hastanın taştan arındırılma oranı yüzde 92-95 arasındadır. Hasta genelde ameliyat günü akşamı veya sabahında evine dönebilmektedir.Taş tedavisinden önce oluşumunun önlenmesine yönelik çalışmalar da bir gün teknolojik ilerlemelerle birlikte insanlığa sunulabilecektir" diye konuştu.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri İdrar Yolları Taşı Tedavisinde Bükülebilir Aletler ve Lazer Devri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement