Et Fiyatında İstikrar İçin Geçici Değil Kalıcı Çözüm Şart - Son Dakika
Basın Bültenleri

Et Fiyatında İstikrar İçin Geçici Değil Kalıcı Çözüm Şart

Et Fiyatında İstikrar İçin Geçici Değil Kalıcı Çözüm Şart

BASIN BÜLTENİDİR.

14.07.2010 16:27

BASIN BÜLTENİDİR.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus et fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Ülke gündemini epeydir meşgul eden kırmızı et fiyatları ve canlı hayvan ithali üzerine konuşan Çelikus, “Et fiyatlarındaki dalgalanma dikkatle takip edilmelidir. ESDER olarak daha önce de ithalin geçici bir çözüm olacağını vurgulamış ve ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtmiştik. Ülkemizdeki canlı hayvan kapasitesi belli. Yurtdışından besi danası getirerek kesmek değil, damızlık ve süt hayvancılığının geliştirilmesi suretiyle üretimin artırılması etteki sorunun çözümü olabilir” dedi.

Esnaflarımız zararda

Çelikus “ Türkiye genelinde et ve et ürünleri işletmeciliği yapan 1.100, kasaplık yapan 14.175 ve lokantacılıkla geçimini sağlayan 47.933 esnafımız vardır” diyerek et fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketicinin etten uzaklaştığını, esnafların da bundan etkilenerek zarara uğradığını ve zor durumda kaldığını ifade etti.

Tarım ve hayvancılıktaki yanlış politikalar sonucunda bugün ette sıkıntı yaşandığını söyleyen ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, “Fiyatların düşmesi ürün fazlalığından veya tüketim azlığından olabilir. Ancak mevcut durumda hem besi danasının, hem de et tüketiminin azlığından kaynaklanıyor. TÜİK verilerine göre de ülkemizde et üretimi yüzde 14,5 azalırken, kişi başına düşen kırmızı 12 kilogramda kaldı” diye konuştu.

Spekülatör değil temkinli üretici var

Mahmut Çelikus spekülatörlerin et fiyatlarını artırdığı söylentilerini ise gerçekçi olmadığı söyleyerek “Ancak üreticilerin tedbirli ve temkinli davranıyor olabilir” dedi. Mevcut durumdaki dalgalanmanın üretici ve tüketici için makul bir seviyede sabitlenmesinin gerekliliğine de dikkat çeken Çelikus, “EBK artık günü kurtarmaya çalışmaktan vazgeçmeli, ileriye dönük ve üretime dayalı bir politikayla hayvancılığı desteklenmesi ve geliştirilmesi yönünde olmalıdır. Böylece Türkiye’nin canlı hayvan ihraç edebildiği günlerine dönebilecektir” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Basın Bültenleri Et Fiyatında İstikrar İçin Geçici Değil Kalıcı Çözüm Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement