Ayasofya'da III. Mehmet ve diğer türbelerin restorasyonu tamamlandı, II. Bayezid minaresine başlanıyor.
Ünye Belediye Başkanı Tavlı, restorasyonu süren Meydan Hamamı'nın çok yönlü kent müzesine dönüşeceğini açıkladı.
Bakan Ersoy, 2024'te Türkiye'ye 61 milyon ziyaretçi hedeflendiğini duyurdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü katkılarıyla "Restorasyon Belgeleme ve Kültürel Mirasın Aktarımı" programı, Atlas 1948 Sineması'nda gerçekleştirildi.
Hatay'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve korumasındaki kültürel miras eserlerinin ayağa kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca kurulan Hatay Vakıflar Danışma Bilim Kurulu koordinasyonunda yürütülen restorasyon...
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde 2023 yılın ilk 6 ayının rakamları ile gündemdeki konuları değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve kulenin orijinal olmayan tüm eklentilerinin atıldığını, 2. Mahmut dönemindeki orijinal haline kavuşturulduğunu açıkladı. Ayrıca, Kız Kulesi'nin Mayıs sonuna kadar ücretsiz olarak gezilebileceğini duyurdu.
Restorasyonu 2 yıl süren Kız Kulesi, bu akşam 21.00'de gerçekleştirilecek ışık ve lazer gösterilerinin ardından yarın halkın ziyaretine açılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nin orijinal olmayan tüm eklentilerinin atıldığını ve Sultan II. Mahmut dönemindeki orijinal haline kavuşturulduğunu söyledi. Bakan Ersoy ayrıca, mayıs ayı sonuna kadar Kız Kulesi'nin ücretsiz gezileceğinin müjdesini verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılan İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi, 11 Mayıs'ta ziyarete açılacak. İki yıl aradan sonra ziyaretçilerin İstanbul'u doyasıya izleyebileceği bir anıt müze olarak yoluna devam edecek. Restorasyon çalışmaları sonucu depreme karşı tüm önlemler alındı. Kız Kulesi'nin hikayesi ışık ve ses gösterisiyle anlatılacak.
İSTANBUL'un sembol yapılarından Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nde yapılan restorasyona ilişkin, "80 yıldır kimsenin cesaret etmediği bir şeyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmaya karar verdi.
KIZ Kulesi'nin restorasyonunda incelemelerde bulunan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, "Sökülmesi gereken kısım sökülmüş. Şimdi ince temizlik yapılacak" dedi.
Yeditepe'nin önde gelen sembollerinden olan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sırasında yıkıldığı iddiaları ortaya atılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını duyurmuştu. Restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, yapının demirlerinin paslandığını ve depreme dayanıklılığını yitirmiş olduğunu vurgulayarak, "Kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek." ifadelerini kullandı.
Bir yıldır restorasyonda olan Kız Kulesi'nin yıkıldığı iddialarını Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü reddetti. Müdürlük daha sonra web sitesinde Kız Kulesi'nin restorasyon sonrasında nasıl görüneceğine dair bir fotoğraf paylaşarak sosyal medyada paylaşılan sahte bilgilerin gerçek dışı olduğunu ortaya çıkardı.
Restorasyon çalışmaları süren Kız Kulesi ile ilgili bir videoda perde arkasına alınan kulenin yıkıldığı izlenimi verecek bir görüntünün ortaya çıkması tartışma yarattı. Bunun üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte” açıklamasını yaptı.
İstanbul'un sembol yapılarından biri olan Kız Kulesi'nin arkasından geçen vapurun dahi gözükmesi bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından restorasyonda olan yapının yıkılarak yeniden yapıldığı şekilde yorumlara neden oldu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise 2022 yılı sonunda çalışmaların biteceğini belirtti.
İSTANBUL'un surları, fotoğrafları, bilgileri ve hikayeleri ile dijitale taşındı.
Kız Kulesi'nde yapılan basın toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanı sıra proje danışmanları Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Han Tümertekin de katıldı.
- Kız Kulesi restorasyon ile 'gözlerini yeniden açacak' Kız Kulesi'nde restorasyon çalışmaları bu ay başlayacak Bakan Ersoy, "Kız Kulesi niteliksiz eklerden ve malzemelerden arındırılacak, günümüze kadar ulaşmış olan özgün bölüm ve elemanlar ile nitelikli ekler korunacaktır" İstanbul...
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kız Kulesi'nde restorasyon çalışmaları başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,"2022 yılının Nisan ayında tamamlamayı hedefliyoruz.
Taksim Meydanı'nı yeniden tasarlamak için düzenlenen 'Taksim Kentsel Tasarım Yarışması' sonuçlandı.
TMMOB Mimarlar Odası tarafından her iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 17'nci dönemi yapılan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri sahiplerini bulurken, '270 Sivrihisar Seyir Terası' projesi, Yapı/Çevre Dalı (Kamusal Alan Tasarımı) Ödülü'nü aldı.
Taksim Meydanı'na uygulanacak proje İstanbulluların oylarıyla belirlenecek İBB'nin kamusal alanları; erişilebilir, özgür, canlı, huzurlu ve güvenli yerler olması amacıyla başlattığı bir kentsel yarışması daha tamamlandı. 146 başvurunun yapıldığı yarışmada, 3 tasarım eşdeğer ödülü kazanırken 5 tasarıma da mansiyon ödülü verildi.
Mimarlık tarihinin başyapıtlarından Ayasofya, sanat, kültür ve yapı teknolojisi bağlamında 'Uluslararası Ayasofya Sempozyumu'nda değerlendirilecek.
Eyüpsultan Belediyesi Eyüpsultan Araştırma Merkezi (EYSAM)'nin periyodik olarak gerçekleştirdiği EYSAM Akademik Buluşmaları'nın konuğu bu hafta, 2003'ten beri Eyüpsultan ile ilgili araştırmalar yapan Ali İhsan Gülcü oldu.
26 Aralık 1921 yılında Şifa yokuşunda bir evde dünyaya gelen Prof. Dr. Nezih Eldem, ölüm yıl dönümünde Eyüpsultan'da anıldı.
Haber-Kamera: Özgür Deniz KAYA-İSTANBUL DHATMMOB Mimarlar Odası'nın yürüttüğü çalışmaları içeren "Tarlabaşı: Bir Kent Mücadelesi" sergisi açıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 15. kez düzenlediği “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” sahiplerini buldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 15. kez düzenlediği "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri" sahiplerini buldu.
Anadolu'nun 'El Hamrası' Ulu Cami'de restorasyon sürüyorSİVAS'ın Divriği İlçesi'nde bulunan ve UNESCO'nun 1985 yılında 'Dünya Kültür Mirası' listesine aldığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.
SİVAS'ın Divriği İlçesi'nde bulunan ve UNESCO'nun 1985 yılında 'Dünya Kültür Mirası' listesine aldığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda restorasyon çalışmaları sürüyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Mimarlar Odası Tekirdağ Temsilciliği tarafından düzenlenen 4. Ulusal Mimari Koruma Proje ve Uygulamaları Sempozyumu Tekirdağ’da gerçekleşti.
Türk- İslam medeniyetinin ve mimarisinin şaheserlerinden olan Sultanahmet Camisi'nin ibadete açılışının 400'üncü yılı dolayısıyla, Topkapı Sarayı'nda panel düzenlendi.
Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi Başkanı İclal Dinçer, 2010 yılında 1 milyar olan uluslararası turist girişlerinin 2020'de 1,6 milyar kişiye, 2030'da da 1,8 milyar kişiye ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Mimarlar sadece kendi ülkelerindeki tarihi ve kültürel mirasın korunması ve restorasyonundan sorumlu değil, diğer ülkelerde bu yöndeki çalışmalara da alaka gösterip sorumluluk almalı” dedi.
Vehbi Koç Vakfı tarafından verilen Vehbi Koç Ödülünün bu yılki sahibi, kültürel ve tarihi miras alanındaki çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Zeynep Ahunbay oldu.
* Vehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl kültürel ve tarihi miras alanında yaptığı çalışmaları nedeniyle Prof. Dr.
Vehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl kültürel ve tarihi miras alanında yaptığı çalışmaları nedeniyle Prof. Dr.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından 22-23 Eylül 2017 tarihlerinde yapılması planlanan 4. Ulusal Mimari Koruma ve Uygulamaları Sempozyumunun hazırlık çalışmaları için ön toplantı yapıldı.
Dünya mimarlık tarihinin en önemli mimarlarından Mimar Sinan’ın Trakya Bölgesi’ndeki mimari eserleri kültür turizmi rotası haline geliyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) ‘Dünya Kültür Mirası’ listesinde yer alan ve Anadolu’nun ‘El-Hamrası’ olarak nitelendirilen Sivas’ın Divriği ilçesindeki Ulu Camii ve Darüşşifasının restorasyonu başladı.
Sivas'ın Divriği İlçesi'nde bulunan ve UNESCO'nun 1985 yılında 'Dünya Kültür Mirası' listesine aldığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda başlatılan tarihin en kapsamlı restorasyonunda çalışmalar sürüyor.
Diyarbakır'da "Çatışma Alanlarında Koruma Çalışmalarına Uluslar Arası Ölçekte Örnek Yaklaşımlar" konulu çalıştay düzenlendi.
Ertuğrul Günay: Bütün tarihi restorasyonları yapsak bile, ülkede barış yoksa kimse gelmezESKİ Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Batman'da 'Hasankeyf ve UNESCO' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, "Bütün tarihi restorasyonun hepsini yapsak bile bu ülkede barış yoksa kimse gelmez. Ama insanlar esenliğe, doğaya, tarihe geliyor, ama esenliğe güvenlikli bir ortamda olursa geliyor" dedi.
Eski kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Batman'da 'Hasankeyf ve UNESCO' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, "Bütün tarihi restorasyonun hepsini yapsak bile bu ülkede barış yoksa kimse gelmez. Ama insanlar esenliğe, doğaya, tarihe geliyor, ama esenliğe güvenlikli bir ortamda olursa geliyor" dedi.
Kent Konseyi, 7–8 Mayıs tarihlerinde gerçekleştireceği sempozyumda Hasankeyf ve UNECSO konularını masaya yatıracak.
Pera Fest, to be organized under the theme of "art against discrimination," will open on March 21 at Istanbul's Tiyatro Pera. Poems and songs addressing discrimination will be performed during the night.The 14th edition of the event will host three panel discussions, three short and three feature film.
Osmanlı Mimarisi ve Restorasyonda Temel İlkeler Konferansında konuşan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “2. Dünya savaşında hasar gören Sokollu Mehmet Paşa (Drina) Köprüsü’nde daha önceki restorasyonlarda yapılan hatalar en son TİKA’nın gerçekleştirdiği restorasyon ile düzeldi” dedi.
UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Türkiye'nin, Ilısu Barajı göl suları altında kalacak olan antik kent Hasankeyf için Dünya Mirası Listesi'ne başvurmadığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Türkiye'nin Ilısu Barajı göl suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf için UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne başvurmadığını açıkladı.
Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in talimatıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü’nde yapılan ICOMOS Türkiye Milli Komitesi 2015 yılı Genel Kurulu toplantısına katıldı.
Prof. Ahunbay: Bir sonraki deprem gelmeden İstanbul Surları'na sahip çıkmamız gerekiyor Haber-Kamera: Ezgi ÇAPA-Ali AKSOYER-Güven USTA/İSTANBUL, (DHA) DOĞU Roma İmparatorluğu'na uzanan tarihi boyunca defalarca depremlerle sarsılan ve günümüze kadar ulaşmayı başaran İstanbul Surları, yeni bir depremin izlerini taşıyamayacak durumda.
DOĞU Roma İmparatorluğu'na uzanan tarihi boyunca defalarca depremlerle sarsılan ve günümüze kadar ulaşmayı başaran İstanbul Surları, yeni bir depremin izlerini taşıyamayacak durumda.
Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) kuruluşunun 50. yılı etkinlikleri kapsamında, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) işbirliğinde ve ICOMOS’un katkılarıyla ‘ICOMOS’un Dünya Mirası Değerlendirme Kriterleri’ konulu seminer düzenlendi.
"Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyum farklı salonlardaki oturumlarla devam etti.
Yıldırım Belediyesi ve İtalyan Univercity of Florence, kültürel mirasın korunduğu Cumalıkızık ve bölge köylerinin toprak mimarisi üzerine ortaklaşa projeler hayata geçirecek.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilkini yapacağını sempozyumla önemli bir devre ışık tutacak.
Büyükşehir Belediyesi'nin yeni nesilleri kentin geçmişiyle tanıştırmayı planladığı proje, Akçakoca Sempozyumu ile başlayacak.
Yıldırım Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Akademi tarafından "3.Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık Köyü"nde yapılan restorasyon uygulamaları konulu eğitim programı...
Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013 toplantısının sonuç deklarasyonu Vali Mustafa Toprak açıkladı.
Sivil toplum kuruluşları, mimarlar, şehir plancıları, mühendisler inşaatı devam eden Haliç Metro Köprüsü için "Direkli ve kablolu bu köprü yapılmasın, tarihi İstanbul silüeti yara almasın" dedi.
İstanbul S.O.S Girişimi, yapımına başlanan Haliç Metro Köprüsü'nün projedeki haliyle inşa edilmesi durumunda Haliç'in siluetinin bozulacağını belirterek, projeye tepki gösterdi.