İstanbul Film Festivali kapsamında bu yıl yedincisi düzenlenen Köprüde Buluşmalar, Avrupa ve Türkiye'den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirip yeni uzun metraj projelerinin ilk uluslararası sunumunun yapılması için olanaklar yaratmaya devam etti. Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen Film Geliştirme ve Yapım Aşaması Atölyeleri'nde seçilen projelerin ödülleri, 12 Nisan Perşembe akşamı Hollanda Başkonsolosluğu'nda yapılan bir törenle takdim edildi.
Film Projesi Geliştirme Atölyesi'nin Kazanan Projeleri
İstanbul Film Festivali'ndeki Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi'ne yapılan 113 başvuru arasından, Nilgün Öneş, Reis Çelik, Seyfi Teoman, Ahmet Boyacıoğlu ve Gülin Üstün'den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilerek atölyeye katılacak 12 proje belirlendi.
Bu yıl Köprüde Buluşmalar- Film Geliştirme Atölyesi'ne seçilen projeler şunlar oldu:
Ana Yurdu (Senem Tüzen), Aksak Ritm (Denis Durul Metin), Büst (Mizgin Müjde Arslan),
Güneye Bakan Duvar (Kutluğ Ataman), İyilik (Özgür Sevimli), Madımak (Kazım Öz),
Mavi Bisiklet (Ümit Köreken), Sakız ve Benişt (Savaş Baykal), Siyah Kar (Zehra Derya Koç),
Toz Bezi (Ahu Öztürk), Yalnız Çocuk (Tolga Karaçelik), Yitik Kuşlar (Aren Perdeci).
Seçilen 12 proje sahibi, 11 ve 12 Nisan tarihlerinde, Eurimages, Rotterdam Film Festivali, ZDF, İsrael Film Fund, MPM Film, ARTE, Binger Lab, Open Doors/ Locarno FF, Medianboard, Una Film, Holland Film Meeting gibi kurumların temsilcilerinin de bulunduğu 11 kişilik uluslararası jüri ile birebir görüşmeler yaptı.
Senem Tüzen'in Ana Yurdu projesine, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10.000 dolarlık destek ödülünün yanı sıra Melodika tarafından verilen 25.000 TL değerinde Post Prodüksiyon destek ödülü sunuldu.
Ahu Öztürk'ün Toz Bezi projesi, Fransız film endüstrisinin belkemiğini oluşturan Fransa Ulusal Film Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro değerinde destek ödülünü kazandı.
Tolga Karaçelik'in Yalnız Çocuk projesi bu sene ikinci defa verilen 2.500 Avro değerinde Binger Lab Senaryo Danışmanlığı Ödülü'ne layık görüldü.
Uluslararası film endüstrisinde saygın bir yeri olan ve özellikle senaryo doktorluğu ve proje danışmanlığı konusunda uzmanlaşmış Hollanda merkezli film kurumu Binger Lab tarafından 2011 yılından itibaren verilmeye başlanan Binger Lab senaryo danışmanı ile skype üzerinden birebir çalışmayı kapsıyor.
Mizgin Müjde Arslan'ın Büst adlı projesi ise mansiyon ödülüne layık görüldü.
Seçilen projelere ödüllerini, TC Sinema Genel Müdürü Cem Erkul, Fransa Kültür Ateşesi Fanny Aubert-Malaurie, Binger Lab Genel Müdürü Eda Arıkan ve Melodika kurucu ortaklarından Taylan Oğuz takdim etti.
Work in Progress/ Yapım Aşaması Atölyesi'nin Kazanan Projesi
Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl ilk defa yapım aşamasında olan filmleri desteklemek amacıyla, Türkiye'den, çekimlerinin en az yarısı tamamlanmış veya post-prodüksiyon aşamasında olan uzun metraj filmlere ve belgesellere açık olan Work in Progress/ Yapım Aşaması Atölyesi de gerçekleştirildi. Yapım Aşaması Atölyesi'ne 13 başvuru arasından Köprüde Buluşmalar Danışma Kurulu tarafından seçilen çekim veya post prodüksiyon aşamasındaki 5 film katıldı.
Köprüde Buluşmalar – Work in Progress/ Yapım Aşaması Atölyesi'ne katılan projeler şunlar:
Cennetten Kovulmak ( Yönetmen: Ferit Karahan, Yapımcılar: Ferit Karahan, Serdar Temel),
Devir (Yönetmen: Derviş Zaim, Yapımcı: Derviş Zaim)
Evdeki Yabancılar (Yönetmen: Dilek Keser, Yapımcı: Özkan Yılmaz)
Kumun Tadı (Yönetmen: Melisa Önel, Yapımcılar: Yamaç Okur, Melisa Önel)
Sev Beni (Yönetmen: Mehmet Bahadır Er, Yapımcılar: Olena Yeshova, Mehmet Bahadır Er)
Atölye bitiminde IFP (Independent Film Maker Project) Direktör Yardımcısı ve Program Yöneticisi Amy Dotson, bağımsız yapımcı, yönetmen Behrooz Hashemian ve The Match Factory yöneticisi Michael Weber'den oluşan uluslararası jürinin seçtiği Dilek Keser'in Evdeki Yabancı projesine ise 1000 Volt tarafından 1000 Volt Post Prodüksiyon Ödülü verildi. Filmin tüm online post prodüksiyonunu kapsayan ödülü Dilek Keser'e 1000 Volt Genel Müdürü Eda Arıkan takdim etti.
Türkiye- Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu
Törende ayrıca, İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Platformu, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğinde oluşturulan ve iki ülke arasındaki ortak yapımlar için yeni bir teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenecek projeler de açıklandı.
Başvuru yapan 13 proje arasından kurum temsilcilerinden oluşan jüri tarafından oybirliğiyle seçilen 6 proje fon ile desteklenecek. Her üç kurumun temsilcileri "projelerin yüksek kalitesine dikkat çekerken, gelecekte ortaya çıkabilecek yeni Türk-Alman ortak yapımları için heyecanlandıklarını ve birlikte çalışmaktan zevk aldıklarını" ifade ettiler.
Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu'nun destek vereceği proje şunlar:
Derviş Zaim - Balık Fish
Ortak Yapımcılar: Marathon Film (TR) Numan Acar Filmproduktion (DE)
Ilker Catak/ Johannes Drucker - Spatkauf
Yapımcı: Rix Film (DE) Bulut Film (TR)
Orhan Eskiköy - Hayaller Dreams
Yapımcı: Perişan Film/ Una Film (DE)
Emre Yeksan - Orada There Outside
Yapımcı: Yeksan Film/ Kund chafter Produktion (DE)
Erkan Tahhusoğlu - Eşik Verge
Yapımcı: Salar Film Prodüksiyon/ Siyara Film Produktion
Axel Koenzen - Patara
Yapımcı: Axel Koenzen (DE)/ Arti Films (TR)
Özgür Sevimli - İyilik Goodness
Yapımcı: Yeni Sinemacılar (TR)/ Bredok Film Produktion
Türkiye-Hollanda Ortak Yapım Görüşmeleri
Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Film Festivali–Köprüde Buluşmalar ve Hollanda Film Festivali–Hollanda Film Buluşmaları işbirliği ile Türkiye–Hollanda ortak yapım görüşmeleri ve panelleri düzenlendi. Hollanda Film Fonu Ortak Yapımlar Yöneticisi Ger Bouma, Hollanda Yapımcılar Birliği Direktörü Marjaan Van Der Haar, Hollanda Film Meeting Yöneticisi Signe Zeilich-Jenseen, Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filminin dağıtımcısı Contact Film'den Nick Muys, gibi isimlerin katılımıyla, film profesyonellerini bir araya getirerek ortak yapımlara zemin oluşturmayı amaçlayan görüşmelere Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç gibi isimler katıldı. Görüşmelerin ikinci ayağı Eylül ayında da Utrecht'te yapılacak.
Köprüde Buluşmalar Platformu, Avrupa ve Türkiye'den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek, Türkiye'den uzun metraj projelerin uluslararası ilk sunumlarının yapılması için olanaklar yaratıyor. Sinemacılar için projelerini sunacakları uluslararası bir platform sağlamak ve yapım sürecini başlatmaları için gerekli desteği bulmalarına olanak veren Köprüde Buluşmalar Platformu, önümüzdeki yıllarda da İstanbul Film Festivali kapsamında Avrupa'dan kurum temsilcileri ile Türkiye'den filmcileri buluşturmaya devam edecek.
Son Dakika › Kültür Sanat › Köprüde Buluşmalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?