Diyarbakır'da kanser taramaları ücretsiz devam ediyor; erken teşhis için her yıl binlerce kişi taranıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, Türkiye'de HPV pozitifliğinin yaygınlığını ve aşılamanın önemini vurguladı. HPV'nin kadınlarda rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirtti ve aşılamanın 14 yaşından itibaren yapılmasının gerektiğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı, 30-65 yaş arası kadın nüfusun %63,51'inin HPV-DNA testi ile tarandığını duyurdu. Türkiye, uluslararası standartlara uygun tarama programlarıyla dikkat çekiyor.
HPV aşısı ve erken teşhis ile rahim ağzı kanserinin 2050 sonrası ortadan kalkacağı bildirildi.
Düzenli tarama ve HPV aşısı, serviks kanseri riskiyi azaltmada etkili yöntemlerdir.
Biruni Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mine Dağgez, Haberler.com'da Meral Karadağ'ın sunduğu İyileşme Burada Başlar programına konuk oldu. Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dağgez, HPV aşısı ve taramalarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Şehitkamil Belediyesi, rahim ağzı kanserine karşı 9-30 yaş arası kız çocuklarına ve kadınlara ücretsiz HPV aşısı yapacak.
Şehitkamil Belediyesi tarafından önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen dünyada her iki dakikada 1 kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserine karşı dileyen kadınlara ücretsiz HPV aşısını yapılacak.
Silivri Belediyesi, 8-45 yaş aralığındaki kız çocukları ve kadınlar için ücretsiz HPV aşısı hizmetine başladı. Uygulama, kadınların sağlığını desteklemek amacıyla hayata geçirildi.
Ankara Üniversitesi'nde rahim ağzı kanseri hakkında farkındalık yaratmak için sempozyum düzenlendi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Kent Konseyi iş birliğiyle, 9-30 yaş arasındaki sosyal destek alan kadınlara yönelik ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlattı. Aşı ile HPV virüsü kaynaklı kanser vakalarının azaltılması hedefleniyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Kent Konseyi iş birliğiyle kadınlara yönelik HPV aşısı uygulaması başlattı. İlk etapta 9-30 yaş aralığındaki sosyal destek alan kadınlar yararlanacak. Aşının amacı, HPV virüsü kaynaklı kanser vakalarını en aza indirmek.
MEDİPOL Sağlık Grubu, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı kapsamında uzman hekimlerin katılımıyla seminer düzenledi. Etkinlikte, HPV aşısının önemi ve erken teşhis konuları ele alındı.
Keçiören Belediyesi, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlediği etkinlikle, serviks kanseri risk faktörleri, belirtileri ve korunma yolları hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Doktor Gizem Işık Solmaz, erken teşhisin önemini vurgulayarak düzenli taramaların ve HPV aşısının hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.
Bilecik'te rahim ağzı kanserinin en büyük nedeni HPV, tarama testleriyle erken teşhis mümkün.
2024 yılında Türkiye genelinde yapılan 4 milyon 155 bin kanser taraması ile pozitif/şüpheli bulunan 158 bin 364 kişi ileri tetkik için yönlendirildi. HPV pozitif tespit edilen Nurcan Şenol, aşı tedavisi sayesinde kanser olmaktan kurtuldu. Sağlık Bakanlığı, erken teşhis için Sağlıklı Hayat Merkezleri ve KETEM'lerle ücretsiz hizmet sunuyor.
Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanserine karşı erken taramanın ve aşılamanın hayati önemini vurguladı. Düzenli testler sayesinde bu hastalığın önlenebileceğini açıkladı.
Karşıyaka Spor Kulübü Voleybol Şubesi'nin öncülüğünde başlatılan HPV Aşı Kampanyası'na İzmir Ticaret Borsası katkı sağladı. 100 genç daha ücretsiz olarak aşılanacak.
Silivri Belediye Meclisi'nin aralık ayı toplantısında konuşan Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, "Ülkemiz maalesef derin bir yoksulluğa doğru sürükleniyor. Bu yüzden biz, çocuklara, gençlere, yaş almış büyüklerimize ve dezavantajlı gruplara dokunmaya çalışıyoruz" dedi. Balcıoğlu, tematik park, ücretsiz çorba ikramı, ücretsiz HPV aşısı, çocuk kütüphanesi ve ilçeye kazandırılan 65 adet yeni çöp konteyneri gibi projelerden de bahsetti.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz HPV aşısı desteği vermeyi sürdürüyor.
Prof. Dr. Canan Karatay, ezber bozan açıklamaları ile bir kez daha şaşkınlık yarattı. HPV aşılarını eleştiren Karatay, ''Sünnetli ülkelerde HPV olmaz'' dedi.
Çeşme Belediyesi ve Medicana'nın iş birliğiyle gerçekleştirilen 'Erken Tanı Hayat Kurtarır' seminerinde erken teşhisin önemi vurgulandı. Belediye Başkanı Lal Denizli, kadınların mamografi ve HPV taramalarını yapmaları için destek vereceklerini belirtti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal destek alan ailelerin çocuklarına ücretsiz HPV aşısı sunuyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, rahim ağzı kanserine karşı koruyan ücretsiz HPV aşısı uygulamasının ikinci etabı için başvuruları başlatıyor. Büyükşehir Belediyesi, ilk projede 9-26 olan yaş aralığını daha fazla vatandaşa ulaşmak için 9-45 yaş aralığına çıkardı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, vatandaşların ihtiyaçlarına yanıt vermek ve yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Başkan Aras öncülünde hayata geçirilen çalışma, proje ve hizmetler arasında gündüz bakım evleri, ücretsiz internet, ücretsiz cenaze nakli ve HPV aşısı gibi hizmetler yer alıyor.
Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Kadın Vatandaşlara Yönelik Human Papilloma Virüs (HPV) Aşısı Uygulama Hizmeti için protokol imza töreni gerçekleşti. Çanakkale'de, ülke ve dünyada önemli sağlık sorunlarının başında gelen HPV (Human Papilloma Virus) için ücretsiz aşı kampanyası başlatılıyor.
Sosyal medyada verdiği ilişki tavsiyeleriyle tanınan 25 yaşındaki İngiliz Chiara King'in karanlık yüzü eski sevgilisi Türk işadamı Eren San tarafından ortaya çıkarıldı. King'in günlüğünü okuyan San, ''Zengin erkekleri ağına düşürdüğünü, beraber olduğu tüm erkeklere HPV virüsü bulaştırdığını yazmış'' dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanı Fanrettin Koca'nın iki yıl önce HPV aşısının ücretsiz olacağını açıklamasına rağmen bu konuda bir adım atılmamasını eleştirdi. Aksaz Şahbaz, ülke genelinde yüzlerce kadının hayatını kurtaracak bu aşının bir an önce ücretsiz sunulması gerektiğini belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ve Hıfzısıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen 'HPV Aşı Uygulaması' başladı. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, 70 bin başvuru olduğunu belirtti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullulara ücretsiz HPV aşısı uygulamasının bugün başlayacağını duyurdu. İmamoğlu, yaptığı paylaşımda, ülkede HPV kaynaklı kanser vakalarının arttığına vurgu yaparak, 9-26 yaş arası bireylerin aşı için başvuru yapabileceğini ifade etti.
HPV ve hijyene dikkat edilmemesi nedeniyle ortaya çıkabilen penis kanseri vakası küresel çapta yayılıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, ülkede Menenjit vakalarının arttığını ve Sağlık Bakanlığı'nın hastalık verilerini gizlediğini açıkladı. Şahbaz, ücretsiz aşı takviminde yer almayan RotaVirüs, Meningokok ve Human Papilloma Virüs (HPV) aşılarının rutin aşı programında ücretsiz olarak her çocuğa uygulanması gerektiğini belirtti.
Karabük Üniversitesi'nin itiraf sayfasında bazı Türk öğrencilerin Afrikalı öğrencilerle cinsel ilişki yaşadıktan sonra HPV ve HIV kaptığı iddiası bir şehri ve üniversiteyi karıştırdı. Söylentilerin ardından Karabük Üniversitesi yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili birçok yeni düzenleme getirirken, konu İçişleri Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Üniversite bölgesine mobil araçlar yerleştiren Göç İdaresi Başkanlığı yabancı uyruklu kişileri sorgulamaya başladı.
Karabük Üniversitesi'nin itiraf sayfasında bazı Türk öğrencilerin Afrikalı öğrencilerle cinsel ilişki yaşadıktan sonra HPV ve HIV kaptığı iddiası bir şehri ve üniversiteyi karıştırdı. Söylentilerin ardından yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili birçok yeni düzenleme getirdiklerini belirten üniversite yetkilileri, "Söylentilerin önüne geçmek için Şubat 2024'te aldığımız karar ile üniversitemize kayıt olmak isteyen tüm yabancı uyruklu öğrencilere Sağlık Kurulu Raporu alma zorunluluğu getirdik" dedi.
Karabük Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitede eğitim gören Türk ve Afrikalı öğrencilerin cinsel birliktelik yaşamaları sebebiyle HIV ve HPV pozitif vakalarında artış ve hastanelerde yoğunluk olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirdi. Yapılan açıklamada, "Son günlerde ortaya atılan iddiaların gerçekle ilgisi olmayıp tamamen asılsız ve uydurmadır." denildi.
Kolombiya'da düzenlenen 'Sarıl bana' kampanyasıyla insan papilloma virüsünün (HPV) yol açtığı rahim ağzı kanserinin önlenmesinde aşının önemi vurgulandı. Uzmanlar, erken teşhis ve aşının önemine dikkat çekerek, ulusal ittifak yapmanın gerekliliğini belirtti. Kolombiya'da günde 7 kişi rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor. Kampanya kapsamında ülke genelinde aşı kampanyası başlatıldı.
Karabük Üniversitesi'nde yabancı öğrenci sayısındaki artış gündem yarattı. İnşaat mühendisliği bölümünde bir sınıfa ait olduğu öne sürülen listede, 50 kişiden 48'i yabancı uyruklu. Üniversitede yaşanan ilişkiler sonrası Türk öğrencilerden bazılarının HPV ve HİV şüphesi taşıdığı da vahim iddialar arasında... Öte yandan; eski Rektör Refik Polat'ın 2022'deki bir röportajda, "5 bin Afrikalı öğrencimiz var. Karabük'ü Afrika'ya, Afrika'yı da Karabük'e taşıyacaklar. Bunu göreceğiz" dediği ortaya çıktı.
Samsun'da kent merkezine uzak kırsal mahallelere "mobil kanser tarama aracı"yla giden sağlık ekipleri kadın ve erkeklere kanser taraması yapıyor. Kırsal mahallelerde, risk grubundaki kadınlara, mobil tarama aracında rahim ağzı kanseri taraması için HPV testi uygulayan ekipler, kalın bağırsak kanseri taraması için ise yine risk grubundaki vatandaşlara test kitlerini verip, test süreciyle ilgili bilgilendirme yaparak tarama sürecini tamamlıyor.
Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aysun Karabulut, HPV virüsüne karşı aşılama ve düzenli takibin önemini vurgulayarak, rahim ağzı kanserinin önlenebilmesi için HPV aşısı, tarama testleri ve düzenli takip gerektiğini belirtti. HPV aşısıyla bağışıklık sağlandığında rahim ağzı kanserinden korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Dr. Karabulut, HPV pozitifliği tespit edildiğinde deneyimli bir kadın doğum uzmanıyla görüşülmesi gerektiğini söyledi. HPV virüsünün kanser oluşumuna kadar geçen sürenin yaklaşık 10 yıl olduğunu belirten Dr. Karabulut, öncü lezyonların veya kanserin varlığını tespit etmek için kolonoskopi ve biyopsi yapıldığını ve tedavi planının buna göre belirlendiğini açıkladı.
Hint oyuncu Poonam Pandey'in rahim ağzı kanseri yüzünden öldüğü duyuruldu ancak daha sonra yayınlanan videoda hayatta olduğu aktarıldı. Bu durum, rahim ağzı kanserine dikkat çekmek için yapılan bir halkla ilişkiler kampanyasının etik sınırlarını tartışmaya açtı. Pandey'in öldüğü haberi yayınlayan medya kurumları, sosyal medyada taziye mesajlarına neden oldu. Pandey, hayatta olduğunu ve kampanyayı düzenlediğini açıklayan bir mesaj paylaştı. Rahim ağzı kanseri, Hindistan'da meme kanserinden sonra en yaygın görülen kanser türüdür ve HPV aşısı ile önlenebilir. Kampanyayı düzenleyen ajans, rahatsız olanlardan özür diledi ve Pandey'in annesinin kanser hastası olduğunu belirterek bilinçli bir duruşun önemine vurgu yaptı.
Kadınlar Burada Platformu üyeleri, Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak, HPV aşısının herkes için ücretsiz ve erişilebilir olmasını istedi. Türkiye'de rahim ağzı kanseri vakalarının artması nedeniyle HPV aşısının rutin aşı programına alınması gerektiği vurgulandı.
Bornova Belediyesi, sağlık alanında pek çok hizmet sunan bir kuruluş olarak, rahim ağzı kanserini önlemek için HPV aşısının önemine dikkat çeken bir seminer ve fotoğraf sergisi düzenledi. Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, etkinlikte zamanında yapılacak aşı ile bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu ve erken teşhisin önemini anlattı. Seminerde, rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu vurgulandı ve HPV aşısının mutlaka yaptırılması gerektiği belirtildi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Doç. Dr. Esra Nur Tola, serviks kanserinin dünya çapında kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirtti. Serviks kanserinin önemli risk faktörleri arasında HPV enfeksiyonu, düşük sosyoekonomik düzey ve sigara kullanımı bulunuyor. Tarama programları ve HPV aşısı ile serviks kanserinden korunmanın mümkün olduğunu vurguladı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşen Yavru, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının önemini vurgulayarak, aşılamayla bu tür kanserlerin yüzde 90'ının önlenebildiğini söyledi. Kadınları tehdit eden rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir bir tür olduğunu belirten Yavru, HPV aşısı ve HPV tarama programının bu kanserden korunmak için önemli veriler olduğunu ifade etti. TJOD İstanbul Şubesi Onkoloji Grubu Sorumlusu Dr. Samet Topuz da rahim ağzı kanserinin etkili önlemler alınırsa yüzde yüz önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, HPV aşılarının genç kızlara yapılmaması gerektiği iddialarının bilimsel verilere dayanmadığını belirtti.
Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve HPV aşısının devlet politikası haline getirilerek aşılama programına girmesi gerektiğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, HPV aşısının hem erkek hem de kız çocuklarına erken yaşta yapılmasının önemine işaret etti.
Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, rahim ağzı kanserinin belirtilerini ve korunma yollarını açıkladı. Cinsel ilişki sonrası kanama, düzensiz kanama, bel-sırt ağrısı gibi şikayetlerin olabileceğini belirten Comba, HPV virüsüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, HPV aşısının koruyucu olduğunu ve düzenli tarama testlerinin önemini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanser vakalarının yüzde 95'inden fazlasının insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklandığını duyurdu. DSÖ, aşılama, tarama ve tedavi gibi önlemlerin rahim ağzı kanserini önlemede etkili ve uygun maliyetli yöntemler olduğunu belirtti. Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen 4. kanser türü olarak öne çıkıyor. DSÖ, Rahim Ağzı Kanserini Ortadan Kaldırma Girişimi ile bu hastalığın ortadan kaldırılması için küresel bir strateji geliştirdi ve ülkelerden 2030 yılına kadar 90-70-90 hedeflerine ulaşmalarını istedi.
Seydişehir Devlet Hastanesi doktorları tarafından ilçede yaşayan kadınlara yönelik Rahim Ağzı (Serviks) kanseri konulu konferans düzenlendi. Konferansta erken teşhis ve etkili tedavi önemine vurgu yapılarak, yapılan HPV aşılarının rahim ağzı kanserinin gelişmesini engelleyebildiği belirtildi. Program sonunda katılımcılar kanser taramasından geçirildi.
HPV aşısı, human papillomavirus adıyla bilinen ve rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamında görülen virüse karşı koruma sağlayan bir aşı.
Sosyal medya fenomeni Ecem Taşer, kocası olmadan tatile gitmesi ve döndükten sonra HPV aşısı yaptırmasıyla eleştirilere maruz kaldı. ''Kocanı mı aldattın?'' yorumlarına maruz kalan Taşer açıklama videosu yayınladıktan sonra Instagram hesabını kapattı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Tokmak, ergenlik döneminde yapılan HPV aşısının genç bireylerin cinsel sağlığını korumak amacıyla geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Aşılamanın rahim ağzı kanseri riskini azaltabileceğini vurgulayan Dr. Tokmak, gençler arasında aşılama bilincinin arttırılmasının önemli olduğunu söyledi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şerife Özlem Genç, 30 yaşından sonra kadınlarda mutlaka Human Papilloma Virüsü (HPV) taranması yapılması gerektiğini belirtti. Genç, HPV'nin rahim ağzını etkileyen bir virüs olduğunu ve rahim ağzı kanserine sebep olabileceğini vurguladı.
Esenyurt Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü, rahim ağzı kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla kadınlara Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testi (HPV) uyguluyor. Mobil sağlık noktaları kurulan muhtarlık binalarında uzman doktorlar tarafından testler yapılıyor.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşılarına ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. İlgezdi, beceriksizce yönetilen süreç yüzünden tedavisi olan bir kanser türünün kadınlar arasında yayılmaya devam ettiğini belirtti. HPV aşısının ücretsiz olması için yıllardır mücadele ettiklerini söyleyen İlgezdi, Türkiye'de de aşı takvimine alınması gerektiğini ve ücretsiz olarak ulaşılması gerektiğini vurguladı.
HPV aşısının kansere neden olan HPV enfeksiyonlarını önlemede etkili olduğu belirtildi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümran Karabulut Doğan, HPV virüsü ile ilgili verdiği bilgilerde özellikle aşılanmanın önlem almada çok önemli olduğunu söyleyerek, 'Cinsel hayat başlamadan önce aşılanma, yüzde 99 oranında koruma sağlıyor' dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ücretsiz HPV aşısı sözünü tutmadığını belirterek, rahim ağzı kanserine yakalananların yarısından fazlasının ileri evrede tanı aldığı göz önüne alındığında söz konusu aşının ücretsiz olması gerektiğini söyledi. Akkuş İlgezdi, aşının SGK tarafından ödenmemesi ve Sağlık Bakanlığı aşı programına alınmamasının bilim dışı ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, Bakan Koca'ya HPV aşısıyla ilgili sorular yöneltti.
Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonları, genç nüfus arasında yaygınlığı yüksek olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardandır. HPV'nin bazı tipleri, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen rahim ağzı kanseri ve genital siğiller gibi durumlara yol açabilir. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere ve ne zaman uygulanır?
Bir kadın üyenin rahim kanserine yol açan HPV virüsüne karşı yapılan aşının ücretini karşılamayan SGK'ya açtığı davayı kazandı. Mahkeme, SGK'nın HPV aşı ücretini yasal faiziyle ödemesine hükmetti.
CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, Kanser Haftası’nda yaptığı açıklamada, HPV aşılarına dikkat çekerek, “HPV aşısını Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takviminin içerisine alarak geri ödeme sistemine dahil edeceğiz. Kadınları bilimin ışığında rahim ağzı kanserinden koruyacağız, söz veriyoruz” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, HPV aşısının Ulusal Aşı Programı’na alınması yönündeki sözünü hatırlattı. Taşcıer, “İnsanları daha ne kadar oyalayacaksınız? Maksat, 14 Mayıs’tan önce programa alınıp alınmayacağıdır. Çünkü Millet İttifakı olarak taahhüt ediyoruz, iktidara gelir gelmez HPV aşılarını aşı takviminin içerisine alarak geri ödeme sistemine dahil edeceğiz” dedi.
Rahim ağzı kanserine karşı en büyük silah 'aşı' Dr. Tuğçe Demir: "Hem kız hem erkek çocuklara HPV aşısı yapılmalı" "45 yaşına kadar her kadın HPV aşı olmalı"KAYSERİ Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.
'HPV' virüsüne karşı hayati 'aşı' ve 'tarama' uyarısı Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker: "Rahim ağzı kanserinde yıllık 600 bin vakanın yarısı ölümle sonuçlanıyor" Kayseri Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla HPV aşısının önemine dikkat çekerek, “HPV aşısının koruyuculuk oranı yüzde 99,7. Bu aşı, 9-13 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde 100’e yakın koruyuculuk sağlıyor. Ülkemizde de bir an önce aşılama başlamalı ve çocuklara öncelik verilerek yaş sınırı, DSÖ’nün dediği gibi 9-13 arasında olmalı” açıklamasını yaptı.
ANKARA Etlik Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Vakkas Korkmaz, rahim ağzı (serviks) kanserinin kadınlarda en sık rastlanılan kanser türleri sıralamasında dünyada 4, Türkiye'de 9'uncu sırada olduğunu söyledi.
Uzmanı uyardı: "Sigara içmek ve doğum kontrol hapı kansere yakınlık oluşturuyor" Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sabire Aygü: "HPV bulaşının yaygınlığını azaltmak için erkek çocuklara da yapılmasını öneriyoruz HPV aşısını" Memorail Diyarbakır Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.