Psikiyatrist Meltem Güllü Şükran'ın Açıklaması

Son Güncelleme:

Adıyaman Devlet Hastanesinde görevli Psikiyatrist Meltem Güllü Şükran, ergenlik döneminde intihar girişimi ile mücadelede ailelere büyük görev ve sorumluluk düştüğünü söyledi.

Adıyaman Devlet Hastanesinde görevli Psikiyatrist Meltem Güllü Şükran, ergenlik döneminde intihar girişimi ile mücadelede ailelere büyük görev ve sorumluluk düştüğünü söyledi.


Şükran, yaptığı açıklamada, son yıllarda intihar oranlarının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de arttığını belirtti.


İntihar olaylarının değişik nedenlerle meydana geldiğini ifade eden Şükran, şu bilgileri verdi:


"İntiharların bir bölümünden ruhsal bir bozukluk sorumlu tutulurken, güncel yaşam sorunları ve beklenmedik bir anda, aniden gelişen kriz durumlarına bağlı olarak gelişen intiharlar da azımsanmayacak kadar çoktur. İşsizlik, maddi sorunlar, köklü ve sağlam aile yapısının giderek sarsıntıya uğramasının birer sonucu olarak aile içi çatışmalar ve şiddet, kişiler arası ilişkilerdeki tahammülsüzlük ve sosyal destek kaynaklarındaki yetersizlikler intihar olasılığını artıran faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır."


Ergenlik dönemindeki intihar girişimlerine dikkat çeken Şükran, şöyle konuştu:


"Adıyaman ili de dahil olmak üzere tüm ülke genelinde özellikle ergenlik döneminde intihar girişimi sıklığının giderek arttığını görmekteyiz. İntihar girişiminde bulunan ergenlerin çok büyük bir bölümünde ruhsal bir bozukluk tespit ediyoruz. Özellikle duygu durum bozuklukları, yıkıcı davranış bozuklukları ile alkol ve madde bağımlılığını en çok karşımıza çıkan ruhsal bozuklar arasında sayabiliriz.


Gençlerde görülen gelecek kaygısı, umutsuzluk, mükemmeliyetçilik, güçlüklerle başa çıkma ve sorun çözme becerilerinin kazanılamaması, kişiler arası ilişkilerde çatışmalar, okul başarısını hayatın merkezine oturtma, düşük öz güven sorunları, güç yaşam koşulları ile dini değerlerin önemini yitiriyor olması, intiharlara olan eğilimi kuşkusuz artırmaktadır."


Ergenlik dönemindeki intihar girişimlerinde ailelere çok büyük görevlerin düştüğünün altını çizen Şükran, şunları kaydetti:


"Ergenlik dönemi intihar girişimleriyle baş etmede ailelere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Çocuklarındaki davranım bozuklukları yalan söyleme, okuldan evden kaçma, alkol madde kullanımı, şiddet eğilimi gibi, duygusal tepkilerdeki aşırılıklar, okul başarısında düşme ya da arkadaş ilişkilerindeki huzursuzluklar gibi değişiklikleri gözlemlemelerini ve bu konuda psikiyatri hekimlerinden yardım alma konusunda istekli olmalarını öneriyoruz.


Diğer bir önemli konu da, ergenlerin diğer yaş gruplarına kıyasla taklit edici etkilere karşı daha duyarlı olmalarıdır. Birbirini taklit eden intiharların bu yaş grubunda daha sık olarak görülmesi nedeniyle, intihar haberlerini fazlaca dramatize edip, yaşanan sorunların intiharın tek nedeni olarak gösterildiği, gereksiz ayrıntıların sunulduğu medya öyküleri de ergenlerde intihar riskini artırabilmektedir. O nedenle genç yaş grubu intiharlarını azaltmak adına diğer bir önemli görev de medya mensuplarına düşmektedir."


- ADIYAMAN

Kaynak: AA