Özel Haber) Yüzde Seksen Görme Engelli Vatandaşa 'İş Görebilir' Şoku
Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde, 10 yıldır çaycılık yapan Yakup Gökmen, 10 yıl önce aldığı yüzde 80 engelli raporunun 2010 yılında yüzde 52, 2013 yılında ise yüzde 38'e düştüğünü öğrenince şaşkınlığını gizleyemedi.
Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde, 10 yıldır çaycılık yapan Yakup Gökmen, 10 yıl önce aldığı yüzde 80 engelli raporunun 2010 yılında yüzde 52, 2013 yılında ise yüzde 38'e düştüğünü öğrenince şaşkınlığını gizleyemedi. Paraları gözüne yaklaştırarak tanıyan Gökmen, mağduriyetinin giderilmesi için raporlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Gökçebey ilçesinde ikamet eden 48 yaşındaki Yakup Gökmen, 2003 yılında Zonguldak Devlet Hastanesi'nden heyet raporu aldı. Gökmen'e 10 yıl yüzde 80 görme engelli olduğu raporu verildi. 2010 yılında bir iş için yaptığı müracaatta yine rapor alınması istenen Gökmen, heyet raporu için ikinci başvurusunda bulundu. 2010 yılında aldığı raporda ise görme oranının yüzde 52 olduğunu fark etti. Görmesinde olumlu yönde hiçbir gelişme olmamasına rağmen oranın yüzde 80'den yüzde 52'ye düşmesine anlam veremediğini ifade eden Yakup Gökmen, 2013 yılında aldığı son raporunda ise şok oldu.
Üçüncü kez başvuran Gökmen, son aldığı raporunda ise görme oranının yüzde 38'e düştüğünü gördü. 10 yılda aynı durumda olmasına rağmen üç raporda da farklı oranla karşılaşan Gökmen, Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden mağduriyetinin giderilmesini istedi. İlçede çaycılık yapan Yakup Gökmen, görme zorluğuna rağmen işini severek yaptığını ifade ederek şöyle dedi:
"Çocukluğumdan bu yana gözlerim böyle. Görme oranında bu zamana kadar hiçbir şey hissetmedim. Gittiğim doktorlardan aldığım sağlık kurulu raporlarından yüzde 80'di. En son iş bulma kurumuna başvurduğumda da yüzde 85'di. Yüzde 20 oranında görüyorum ama bu güneşli hava olunca ve akşam olunca değişiyor. İki kişinin arasında bir metre olsa bile karşımdaki kişinin nereye baktığını göremiyorum. Çaycılık mesleğini seviyorum. Canım sıkılmıyor. Sağlam olan kişi ile benim aramda çok fark var. Belki bu zamana kadar az hata yapmış olabilirim. Bu işi yapmak benim açımdan bir köprüydü. Paraların bazılarını tanıyorum. Özellikle madeni paraları. Kağıt paralarda biraz sıkıntı yaşıyorum. Sandalye ve masaların yerini de bildiğim için sıkıntı çekmiyorum. Müşteriler paraları uzattığı zaman dikkatli bakmak zorundayım. Diğer müşterilerim ise verdikleri paraları 5 lira ya da 10 lira olduğunu bana söylüyorlar. Şu an gözlerim yüzde 80 görmüyor. Buradan yetkililere söylemek istediğim nokta; ben yaklaşık 10 yıldan bu yana çalışıyorum ama yaş, yevmiyelerimi doldurdum. Ama sağlık raporlarından çok sıkıntı çektim. İşçi bulma kurumuna müracaat ettiğim yüzde 80 raporu ile vergi muafiyetinden de yüzde 32 verdiler. Verdiğim mücadele gözden kaçan bir mücadele olmamalıdır. Ben mağdur olduğuma inanıyorum."
İl Sağlık Müdürü Bilal Cin ise, "Eski tarihten itibaren aldığı raporları inceleyelim. Heyet raporlarını hastane veriyor ama itirazlar İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapılıyor. Bu konuda gerekli çalışmayı yaparak mağduriyetin giderilmesi için gerekeni yapalım" dedi. - ZONGULDAK