Mersin'de Hemşirelik Günleri Sona Erdi

Son Güncelleme:

Mersin'de 12 Mayıs'ta başlayan ancak Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından dolayı sakin ve buruk geçen Hemşirelik Günleri sona erdi.

Mersin'de 12 Mayıs'ta başlayan ancak Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından dolayı sakin ve buruk geçen Hemşirelik Günleri sona erdi.


Etkinlikler, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Yüksekokulu, MEÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi, Hemşireler Derneği (THD) Mersin Şubesi, Mersin Devlet Hastanesi, Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü, Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi ile Mersin Özel Yenişehir Hastanesi'nin katkılarıyla gerçekleşti. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlikler, Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan bilimsel etkinlikle sona erdi. Etkinliğe, Vali Vekili Kadir Okatan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sabire Yurtsever, Türk Hemşireler Derneği Mersin Şube Başkanı Uzman Hemşire Nurgül Özçelik, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ile öğretim elemanları, hemşirelik bölümü öğrencileri ve hemşireler katıldı. Etkinlik öncesi konuşan Prof. Dr. Gürol Emekdaş Soma'da yaşanan maden kazası sonucu yaşamını yitirenleri anarak, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Halen madende bulunanlardan da iyi haber alma umudumuzu yinelemek istiyorum" dedi.


Hemşireliğin bir özveri mesleği olduğunun altını çizen Emekdaş, sağlık hizmetinin ise doktorundan hemşiresine, laboratuvarındaki teknisyeninden hasta bakıcısına kadar tüm sağlık çalışanlarını kapsayan bir takım çalışması olduğunu belirtti. Toplumda hemşirelik mesleğinin yeterince algılanamadığından bahseden Emekdaş, hemşireliğin toplumdaki değer seviyesinin, hemşirelerin kişisel davranışlarıyla doğru orantılı olduğunu aktardı ve bu nedenle hizmet içi eğitimlerin daha da önemli hale geldiğini ifade etti. Emekdaş, "Sizler camia içerisinde fikir ayrılıklarına rağmen herkese eşit mesafede olmak durumundasınız. Bu sadece hemşire hasta ilişkisi için değil, kendi meslektaşlarınız içerisinde farklı fikirlerin bir potada eritilmesini sağlamanız ve buna katkıda bulunmanız için de önemlidir. Mersin'deki hemşirelerin, hemşirelik haftasında bir araya gelerek böyle bir etkinlik düzenlemeleri bizleri mutlu etmiştir. Tüm hemşirelerin hemşirelik haftasını kutluyorum" diye konuştu.


Soma'da yaşanan kaza sonucu bölgede bulunan sağlık çalışanlarının özveriyle görev yaptıklarını söyleyen Emekdaş, oradaki sağlık çalışanlarının bir taraftan medikal faaliyetlerini yürütürken diğer taraftan da hastaların ve yaşamını yitirenlerin yakınlarının yanında olarak teselli kaynağı olduklarını ifade etti.


Doç. Dr. Sabire Yurtsever de Soma'da yaşanan kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, tüm ülkeye ise başsağlığı diledi ve bu tür kazaların tekrarlanmaması için insana yakışır çalışma koşullarının güvence altına alınması temennisinde bulundu. Yurtsever, ilk çağlarda kadının bakım verici rolünden temellendirilerek ortaya çıkan hemşirelik mesleğinin tarihiyle ilgili bilgiler paylaştı. Yakın zamana kadar meslek üyelerinin aynı bilgi ve beceriyle yaşamlarını sürdürebildiklerini söyleyen Yurtsever, günümüz dünyasındaysa insanlar kadar mesleklerin, kurumların ve toplumların da var olmak için giderek karmaşıklaşan ortamda değişim dinamiği içinde yaşamayı öğrendiklerini kaydetti. Toplumun tüm alanlarında keskin değişimlerin yaşandığını belirten ve sağlıklı olmanın temel haklardan biri olduğunu dile getiren Yurtsever, bu gereksinimin karşılanmasında sağlığın korunması, geliştirilmesi, tedavisi ve rehabilitasyonunda uygulayıcı olarak yer alan hemşirelik mesleğinin de toplumda yaşanan gelişim ve değişimlere uygun olarak kendini yenilemesi gerektiğini söyledi. İnovasyonun hemşirelik bakımında kalitenin geliştirilmesi ve sürdürülmesinde hayati önem taşıdığını ifade eden Yurtsever, hemşirelik hizmetlerinin planlanması, sunulması ve değerlendirilmesinde inovatif stratejilerin kullanılmasının, verilen hizmetin kalitesini doğrudan etkileyen faktörler arasında olduğunu belirtti.


Uzman Hemşire Nurgül Özçelik ise sağlık çalışanları içinde en fazla sayıda olan, genellikle toplumun en sık ulaştığı ve topluma en yakın olarak çalışan hemşirelerin, küresel kalkınma hedeflerine ulaşmada önemli bir role sahip oldukları kadar, toplum sağlığının iyileştirilmesinde de büyük sorumluluklarının bulunduğunu aktardı.


Konuşmaların ardından çeşitli konularda konferanslar verilerek, etkinlikler sona erdi. - MERSİN

Kaynak: İHA