Kdz.ereğli'de Uzun Mehmet'i Anma Töreni

Son Güncelleme:

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kömürün bulunuşunun 184.yıldönümü ve Uzun Mehmet'i anma töreni düzenlendi.Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık törene katılmayan TTK Genel Müdürü ve GMİS Genel Başkanını eleştirdi.
Kdz.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kömürün bulunuşunun 184. yıldönümü ve Uzun Mehmet'i anma töreni düzenlendi. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık törene katılmayan TTK Genel Müdürü ve GMİS Genel Başkanını eleştirdi.


Kdz. Ereğli ilçesinde taşkömürünün bulunuşunun 184. Yılı ve kömürü ilk bulan Uzun Mehmet'i anmak için tören düzenlendi. Uzun Mehmet Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet anıtında düzenlenen törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Dnz. Kd. Albay Yalçın Enç, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, İlçe Emniyet Müdürü Timur Özgen, Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Armutçuk Taşkömürü İşletme Müessese Teknik Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, Genel Maden İşçileri Genel Sekreteri (GMİS) Behzat Cinkılıç, GMİS Armutçuk Şubesi Başkanı İsa Mutlu ile siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Tören Uzun Mehmet anıtına çelenk konulup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.


DÜNYA DA ÜRETİLEN ELEKTRİĞİN YÜZDE 41'İ KÖMÜRDEN ELDE EDİLMEKTEDİR


Törende ilk konuşmayı yapan TTK Armutçuk Taşkömürü İşletme Müessese Teknik Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, kömürün enerji alanındaki önemini anlatan bir konuşma yaptı. Uncu konuşmasında, "Birinci enerji kaynağı olan taş kömürü sanayinin en önemli hammaddelerinden biridir. Bu nedenle ekonomimizdeki yeri büyüktür. Kömür üretimi hazırlanışı sırasında, yarattığı ekonomik değer, istihdam imkanları, taşınması ve tüketilmesi aşamasında oluşturduğu ekonomik katkılarla dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Fosil kaynaklı bir kaynak olan kömür sanayi sektöründe, ısınma amaçlı olarak mesken ve işyerlerinde, enerji amaçlı termik santrallerde, işlemlerden geçerek kok kömürü olarak demir çelik sektöründe kullanılmaktadır."


Demir çelik sanayindeki önemli gelişmelere rağmen dünya demir çelik üretiminin yüzde 70'inin taş kömürüyle üretildiğini anlatan Uncu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demir çelik sektörü için taş kömürü vazgeçilmezdir. Yine dünyada üretilen elektriğin yüzde 41'i kömürden elde edilmektedir. Bu oran doğalgaz da yüzde 21, hidroelektrikte yüzde 16'dır. Isıtılarak kok kömürüne dönüştürülen ve birçok yan ürün üretilen taş kömürü yakın gelecekte petrolden sonra en önemli enerji kaynağı olacaktır. Sanayide kullanılan enerjinin hızlı, ekonomik ve kaliteli olması gerektiği dikkate alınırsa, iç piyasada kömür üretiminin önemi daha anlaşılır olacaktır."


Türkiye'de, sanayi alanında kullanılacak düzeyde kömür ve hidroelektrik dışında yeterince enerji kaynağı olmadığını anlatan Uncu, şöyle konuştu: "Var denilen alanlarda ya bilimsel bir araştırma yoktur ya da ekonomik kullanımdan uzaktır. Bu nedenle orta ve uzun vadede gerekli ucuz ve güvenilir enerji kaynağının sağlanmasında kömürün yeri tartışmasızdır. Bu duygu ve düşüncelerle bu güne kadar madenlerde hayatını kaybetmiş bütün maden şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerken, 184 yıl önce Zonguldak'ta taş kömürünü bulan Uzun Mehmet'i saygıyla anıyoruz"


"TTK'NIN İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİ"


GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç da konuşmasında, 184 yıldır ülke tarihiyle özdeşlemiş madencilerin, askerler yer üstünde savaşırken yer altında savaşarak 5 bin şehit verdiğini söyledi. TTK'daki işçi açıklarının bir an önce giderilmesi gerektiğinin altını çizen Cinkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Madencilik dünyanın en zor mesleği ama taş kömürü sanayinin hala en vazgeçilmez kaynağı. Bu kaynağın ülke ekonomimize mutlaka kazandırılması gerekiyor. Bu bölgede bu günkü üretimi ikiye katlasak bile 100 yıllık bir rezerv var. Ama son yıllarda taş kömürümüzün üretilmesi yerine dışarıdan alınması teşvik ediliyor. Dış ticaret açığımız, cari açığımız, dış borçlarımız rekor kırmasına rağmen, yandaşlar para kazansın diye bu çarpık yapı sürdürülüyor. GMİS olarak bu konuya her ortamda dikkat çekiyor, TTK'da üretimin artırılması için önerilerimizi anlatıyoruz. Ülkemizin yıllık üretimi 25 milyon tonlara ulaşmışken, bu gün ülkedeki kamu ve özel sektör işletmelerinde 3 milyona ulaşamaması çok acıdır. Böylesi sıkıntılı bir dönemde taş kömürü için 5 milyar doları dışarıya vermekten vazgeçmeliyiz. Her fırsatta kendi öz kaynaklarımızı kullanmaktan bahseden hükümet ve bakanlıkları buradan uyarıyoruz. Kömür var, çalışacak insanımız var, ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var. TTK'nın işçi açıkları en kısa sürede giderilmeli, genel müdürlüğün talepleri dahilinde en kısa sürede kuruma işçi alınmalıdır."


TTK GENEL MÜDÜRÜ VE GMİS GENEL BAŞKANINA SİTEM


Cinkılıç'ın ardından konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise Uzun Mehmet'i anma törenlerine katılmayan TTK Genel Müdürü ile GMİS Genel Başkanını eleştirdi.


Uzun Mehmet'e vefasızlık yapıldığını dile getiren Posbıyık, şunları söyledi: "Anma törenlerini bu yıla kadar belediye olarak biz yapıyorduk. Bu yıl törenin TTK tarafından düzenlenmesi sevindirici. Ama yeter mi? Bu anıt Uzun Mehmet'e yakışıyor mu? Yapılan proje kaymakamlık raflarında bekliyor. Biz belediye olarak arazisini ayarladık. Gelin Uzun Mehmet Müzesi'ni kuralım ve ona yakışır bir anıt yapalım. Yine onun bulduğu kömürle ilgili alanlarda çalışan maaş alan TTK Genel Müdürü ve GMİS Genel Başkanı bu anmalara neden katılmıyor. 15 dakikalık mesafe. Buraya gelemiyorlar mı? Bu vefasızlıklar sona ersin."


Amele Birliği Başkanı Hasan Yılmaz da törende yaptığı konuşmasında Uzun Mehmet'in kömürü bulmasının ülke sanayisine ve ekonomisine kazanımlarını anlattı.


Yapılan konuşmaların ardından Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen kompozisyon ve şiir yarışmalarında 1. Olanlar yazdıkları kompozisyon ve şiirlerini okudu. Tören öğrenciler tarafından madencilerin çalışma hayatını anlatan gösterisini sunmalarının ardından sona erdi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA