Zeytin Posasından Yakıt Üretti - Son Dakika
Güncel

Zeytin Posasından Yakıt Üretti

Zeytin Posasından Yakıt Üretti

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde Mehmet Ali Gürdallı, imal ettiği makinelerle zeytin posasından yakıt üretmeyi başardı.

05.09.2013 09:56  Güncelleme: 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'nde Mehmet Ali Gürdallı, imal ettiği makinelerle zeytin posasından yakıt üretmeyi başardı. Gürdallı, ürettiği yakıtın kömürden daha kaliteli ve tasarruflu olduğunu öne sürdü.

Şarkikaraağaç'ta esnaf olan 42 yaşındaki Mehmet Ali Gürdallı, 6 yıl önce ekonomik kriz nedeniyle işini kaybedince yeni bir iş kurmak için 2 yıl önce sanayi sitesinde işyeri kiraladı. Gürdallı, kendi imal ettiği makinelerle 6 ay önce zeytin posasından yakıt üretme denemelerine başladı. Ege bölgesinden getirdiği zeytin posasından kömüre benzer kalorisi oldukça yüksek yakıt üreten Gürdallı, maddi kaynak bulabildiği takdirde en az 100 işçinin çalışacağı bir fabrika kurmayı hedeflediğini aktardı.

'DELİ BU ADAM' DEYİP GÜLÜYORLAR

Türkiye'nin tüketen bir toplum olduğunu, artık üreten toplum olma zamanı geldiğini dile getiren Mehmet Ali Gürdallı, şöyle konuştu:

" Hatay'da gördüğüm benzer bir tesisten esinlenerek, 'ben bunu neden yapmayayım' dedim ve işe koyuldum. 2 yıldır bu iş üzerinde araştırma yapıyordum. İmalatta kullanılacak makine ve ekipmanları almaya gücüm yoktu. Akrabalarımdan altın, döviz ne bulduysam ödünç alarak, makinelerin benzerlerini hurdalardan yararlanarak çalışır hale getirdim. Allaha şükür 6 aydan bu yana üretime başladım. Henüz kimseye satış yapmıyorum. İşyerinin çevresini de dışarıdan görülemeyecek şekilde kapattım. Çoğu bana 'deli bu adam' deyip gülüyor. Önce deneyecek, sonra satışa başlayacağım."

Zeytin posalarını işlediğini, elekten geçirip taşlarından ayırdığını kaydeden Gürdallı, "Yani tamamen malzemenin özünü kullanıyoruz. Bu işin posasını işleyen yok mu var, fakat biz ıslağını işliyoruz. Türkiye'de ıslağını kimse işleyemiyor" diye konuştu.

GÜNLÜK ÜRETİM 4 TON

Ürettiği yakıtın kömürden üstün nitelikleri olduğunu öne süren Mehmet Ali Gürdallı, "Kesinlikle karbonmonoksit yok, kömür gibi zehirleyici özelliği yok. Sobanın bacası dahi çıksa ya da üstü açık kalsa kesinlikle zehirlenme olmaz. Külü yok, isi yok. 3 ton kömürden ısınan bir aile, bu maddenin 2 ya da 2.5 tonuyla ısınabilir. Ayrıca mangal kömüründen daha çok yanar. Mangal kömürünün 1 kilosu 1-2 saat yanarken, bizim ürettiğimiz yakıt 6 saat yanar" diye konuştu.

Deneme aşamasında olduğu için bu yakıtı satışa sunmadıklarını aktaran Gürdallı, "Bu yıl için tanıdıklarımıza, isteyenlere verip test ediyoruz. Eminim ki zamanı gelince Türkiye bu yakıtı çok sevecek. Ayrıca herkese iş kapısı da olacak. Günlük üretimimiz 4 ton civarı. Bu makineler günde 24 ton üretim bile yapabilir" dedi. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zeytin Posasından Yakıt Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement