Zeytin Para Basıyor - Son Dakika
Ekonomi

Zeytin Para Basıyor

Zeytin Para Basıyor

AB pazarında yüksek gümrük vergisi sorununu aşamayan zeytinyağı ihracatçısı, yöneldiği uzak ülkelerin pazarında başarıyı yakaladı.

21.11.2014 12:02  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği pazarında ton başına bin 120 Avro gümrük vergisiyle karılaşan zeytinyağı ihracatçısı, uzak ülkeler yöneldi. Aradığı başarıyıda yakaladı.

UZAK ÜLKELER İYİ PAZAR OLDU

Son yıllarda Uzakdoğu'dan Afrika kıtasına, Avusturalya'dan ABD ve Kanada'ya kadar her coğrafyada pazar oluşturma arayışına giren Türk zeytinyağı ihracatçısı, Çin, Japonya, Tayvan, Bangladeş, Kanada, Avustralya, Somali, Gana, Gine, Brezilya gibi "uzak" pazarlarda önemli başarılara imza atıyor. AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye uzak pazarlara zeytinyağı ihracatını hızla artırıyor. Geçen sezona göre yüzde 67 gerileyen zeytinyağı ihracatı yeni pazarlarla bunu aştı..

EN ÇOK ÇİN ALIYOR

Verilere göre, uzak pazarlar arasında yer alan Çin'e son 3 yılda yapılan zeytinyağı ihracatı katlanarak arttı. 2010 yılında Çin'e 318 ton olan zeytinyağı ihracatı, 2011'de 477 ton, 2012'de bin 49 ton, 2013'de ise bin 186 tona ulaştı.

GİNE'DE BİZİM ZEYTİNİ ÇOK SEVDİ

Gine'ye yüzde 8 bin 390 artan miktar bazındaki ihracat, Afganistan'a yüzde bin 126, Bangladeş'e yüzde 879, Somali'ye yüzde 518, Brezilya'ya yüzde 371, Tayvan'a yüzde 230, Kamboçya'ya yüzde 100 artış gösterdi.

ZEYTİN PARA BASIYOR

Son bir yılda Türkiye'Den Japonya'ya 13 milyon 768 bin dolar, Kanada'ya 1 milyon 489 bin dolar, ABD'ye 15 milyon 705 bin dolarlık zeytin aldı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, dünyada zeytinyağına sürekli artan talep ve bir çok pazarda büyük potansiyel bulunduğunu, Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere bir çok pazarda Türk zeytinyağının kabul görmeye başladığını söyledi.

Kaynak: Haberler.Com

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • şato: dünyanın en güzel agaçlarından biri olan zeytini kesmek evladını katletmek gibi birşeydir dag taş zeytin oldu ne işe yarıyor diyen siyasetçiler aynı düşünce ile yola çıkmışlardır 20 1 Yanıtla
  • allahim allahim: Bizde para yokki zeytin olsun...gariban geldik gariban gidecegiz.... 10 3 Yanıtla
  • zeytinci: Zeytinde bu yıl yüzde 80 rekolte düşüklüğü var bizde bile zeytini 25 tl aşağı yiyemeyecğiz yağ ise 30 tl olursa şaşırmayın. Bir ağaçtan 10-15 kilo zeytini bile zor alıyoruz 10 2 Yanıtla
  • bgm...: Bizde zeytin ağaçları kesilir sonra zeytinyağı eşsizdir haberleri! Sonra zeytinyağı yetmiyor diyip yurtdışından ithal eden de hükümet aktabaları olsun!! HEP AYNI NUMARA 8 2 Yanıtla
  • Aydın: Japonyada yaşıyorum zeytinyağı markalarmız süper marketler de ve makarnalarmız ???? 6 1 Yanıtla
  • fethiyelidontlu: valla busene bizim buralarda zeytin var 2, 50 krş civari alıyolar siyah olanı. bunada şükür. 0 0 Yanıtla
  • (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi
    10:14 (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi

    Cumhurbaşkanı Kararı ile her bir yolcu için kıymeti 150 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ilacın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda uygulanan yüzde 18 vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi.

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:36 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde örtü altı sebze ürünlerinde önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden destek beklediğini ve pazarlama sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.


Advertisement