Yurt Dışından Emekli Olacaklara Büyük Kolaylık - Son Dakika
Ekonomi

Yurt Dışından Emekli Olacaklara Büyük Kolaylık

Yurt Dışından Emekli Olacaklara Büyük Kolaylık

Yurt dışından emekli olacaklara değişen yasa ile kolaylık sağlandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, yenilikleri anlatıp emeklilere zam müjdesi de verdi.

30.03.2015 11:24  Güncelleme: 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni yasa ile yurt dışından emekli olacaklara avantajlar sağlayan uygulamalar yürürlüğe girdi. Almanya'nın Köln kentinde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, değişen emeklilik yasasıyla yeni olarak netleşen bazı konulara açıklık getirerek, 2000'den sonra emekli olanlara zam müjdesi verdi.

PRİM GÜN SAYISI DÜŞTÜ

Emeklilik sandığına tabi olupta yurt dışında iş hayatına atılan vatandaşlarımızın yaştan emekli olabilmeleri için 5400 gün üzerinden prim yatırmaları gerekmekteydi. Emeklilik sandığında emeklilik şartları ağır olduğu için yurt dışı borçlanma müracatlarında 100 bin TL üzerinde bir bedel ödemeleri gerekmekteydi. Yeni düzenlemeye göre SGK artık emekli sandığına tabi olan vatandaşlarımızla ilgili olarak yaş haddini 3600 gün olarak değerlendirdi ve kendileri 58 yaş ve üzeri yaşlarda emekli olma hakkına dahil oldular.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞMA ŞARTI KALKTI

Yine vatandaşlarımız yurtdışına çıkmadan önce eğer devlet memuru olarak çalıştıysalar bunu değiştirmek için gidip Türkiye'de sigortalı çalışma gerçekleştiriyorlar ve SSK'dan emekli oluyorlardı. Şimdi hiç kurum değişikliğine gerek kalmaksızın yine kendileri de 3600 gün üzerinden emekli olabilecekler.

MALULEN EMEKLİLİĞE KOLAYLIK

Malulen emeklilikte de yapılan bir uygulamanın düzeltildiğinin altını çizen emeklilik uzmanı Torlak sözlerine şöyle devam etti 'Malulen emekliliklerde ise SGK önce 1800 gün üzerinden gerekli olan meblağı vatandaşlarımızdan tahsil etmekteydi, daha sonra sağlık kuruluna sevk edip maluliyet oranını tespit etmekteydi. Yani bedel önce yatırılıyor, daha sonra maluliyet oranı tespit ediliyordu. Orada da değişikliğe gidildi. Artık vatandaşlar bedeli hiç yatırmadan önce sağlık kurumundan maluliyet oranını tespit ettikten sonra parayı yatırabilecekler. Yani malulen emekli olup olamayacaklarını bilmeden değil, olabileceklerse eğer parayı yatırıp emekli olacaklar.

MAVİ KART DÜZENLEMESİ

Mavi kartlılar için ise getirilen kolaylıkları anlatan Ali Torlak, Yine mavi kartlılar için yenilik ve değişiklikler gerçekleşti. Örneğin vatandaş Türkiye'den yurtdışına çıktıktan sonra şayet 15 yılı Türk vatandaşı olarak geçirmiyorsa gün eksikliğinden dolayı yaştan emekli olabiliyordu. Oysaki şimdi durum değişti, eğer vatandaşımızın üç yıl ya da üç buçuk yıl gibi vatandaşlık eksikliği var ise şayet bunları artık isteğe kaşı prim olarak yatıracaklar ve vatandaşlıktan çıkmalarına gerek kalmayacak şeklinde konuştu.

YENİ EMEKLİYE ZAM

Yeni emekli olanlara zam müjdesi de veren Ali Torlak, 2000 yılından sonra emekli olmuş olan vatandaşlarımızla ilgili sürmekte olan bir mahkeme kararı vardı, onunla ilgili çalışmalar artık netleşmeye başladı, yine vatandaşlarımıza mayıs ayından itibaren, 200 yılından sonra emekli olmuş kişiler 50 ila 350 TL arasında emekli aylıklarına zam gelecek dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yurt Dışından Emekli Olacaklara Büyük Kolaylık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • koko: yurt içini bir bitirinde yurt dısına cıkarsınızzzz zalımler 3 8 Yanıtla
  • Murat: Öncelikle gazi saymadıklarını emekli etseler.. 2 0 Yanıtla
  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi
    15:35 Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi

    31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler sonrasıyla ilgili ekonomik anlamda çok sayıda iddia ortaya atılırken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Sigaraya 1-10 Nisan tarihleri arasında 10 TL'lik dev bir zam geleceği iddia edildi.


Advertisement