Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Külünk: "Şu ana kadar Almanya'da 30 40 bin seçmenin oyunu kullandığı bilgisini aldım YSK’nın randevu sistemindeki ısrarı bu rakamın az olmasına neden oldu" Koltuk değnekleriyle seçim merkezine gelen Bisen Tuman: ‘’Gururluyum, herkese oy kullanmaları çağrısında bulunuyorum’’ 36 yıldır Hollanda'da yaşayan Aktaş: "Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum.

01.08.2014 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'daki ülkelerde Cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemlerinin sorunsuz devam ettiği bildirildi.

Berlin Olimpiyat Stadı'na gelen vatandaşlar, kimlik kontrollerinin ardından seçim sandıklarının olduğu salona giderek oylarını kullanıyorlar. Seçimin tatil dönemine rastlaması ve randevu sisteminden dolayı seçime katılımın az olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan stadın girişinde Türk bayrağı asıldığı, stat çevresinde ise Alman polisinin güvenlik önlemi aldığı görüldü.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurt dışı seçimlerde başarısız bir yönetim sergileyerek tükendiğini söyledi.

YSK'nın Avrupa'daki Türklerin ayağına taktığı prangaların gölgesinde seçimin devam ettiğini belirten Külünk, 200 kilometre yol katederek oy kullanmaya gelenlerin bazı seçim merkezlerinden randevu tarihi farklı olduğu gerekçesiyle geri gönderildiği ifade etti.

YSK'nın yurt dışındaki seçim organizasyonunu beceremediğini savunan Metin Külünk, YSK'nın randevu inadının arkasında artık kötü niyet aradığını ifade etti. Vatandaşın anayasal hakkının engellendiğini iddia eden Külünk, başkonsolosluklarının çalışmalarını ise övdü.

Metin Külünk, "Şu ana kadar Almanya'da 30-40 bin seçmenin oyunu kullandığı bilgisini aldım YSK'nın randevu sistemindeki ısrarı bu rakamın az olmasına neden oldu" dedi. Vatandaşlara oy kullanmaları çağrısı yapan Külünk, YSK'dan hafta sonunda randevu sistemini kaldırması talebinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Berlin'de oy kullanan Hasan Babur, Türk toplumunun 50 yıldan beri Almanya'da yaşadığını ve ilk defa oy kullanma şansı verildiğini hatırlatarak, "Sivil toplum kuruluşları olarak yıllarca bunun kavgasını verdik. Allah şükürler olsun bu gerçekleşti. Toplumun duyarlı olup seçimlere katılması gerekir" dedi.

Yürüme engelli eşi Ali Özkan ile oy kullanmaya gelen Neriman Özkan ise yurt dışında yaşayanlara böyle bir imkan verilmesinden dolayı mutlu olduklarını ancak seçim sandıklarının girişe olan mesafesinden dolayı eşinin zorlandığını ve merdivenlerden zor indiğini kaydetti.

Koltuk değnekleriyle gelen seçim merkezine gelen Bisen Tuman da ilk kez oy kullandığı için sevinçli olduğunu ifade ederek, "Gururluyum, herkese oy kullanmaları çağrısında bulunuyorum" dedi. Tuman, oy kullanırken heyecanlandığını, kendisini Türkiye'de gibi hissettiğini bildirdi.

Tuman, seçim sandıklarının girişe olan mesafenin biraz uzun olduğunu ancak zorlanmadığını belirterek, tekerlekli sandalye ile gelenler zorluk çekebileceğini ifade etti.

Kopenhag'da kullanılan oy sayısı 400'ü bulmadı

Danimarka'da ise vatandaşlar oylarını başkent Kopenhag'daki Remisen Spor Salonu'nda kurulan 12 sandıkta kullanıyor. Sadece 673 seçmenin randevu aldığı seçimde şu ana kadar oy kullananların sayısının 400'ü bulmadığı belirtildi.

Kopenhag Ballerup'tan eşi Mehmet Sekman ile seçim merkezine gelen Fahriye Sekman, Almanya Essen'de kendisine randevu verildiğini belirterek, bu durumu görevlilere sormak için eşiyle geldiğini ancak görevlilerin yapılacak bir şey olmadığını kendisine söylediğini aktardı.

Essen'e hiç gitmediğini ve oradan kendisine randevu verilmesine çok şaşırdığını ifade eden Sekman, birkaç gün sonra tatilini geçirmek için Konya'ya gideceği için sınır kapısında oyunu mutlaka kullanacağını belirterek, "Burada ilk kez oy kullanacaktık, kısmet olmadı" dedi.

Mehmet Sekman ise seçim için çok güzel bir salon tutulduğunu, görevlilerin çok disiplinli ve düzenli çalıştığını gördüğünü, bundan mutlu olduğunu söyledi.

Oyunu kullandığını ve mutlu olduğunu belirten Mehmet Sekman, seçime ilginin az olmasına üzüldüklerini dile getirdi.

Ömer Temeltaş da "Seçimin ilk kez yapılmasının etkileri var. Ben 20 yıldır ilk kez oy kullanıyorum. Bir dahaki sefere Danimarka'da birden fazla yer olmasında yarar var" diye konuştu.

Hollanda'da seçim sevinci

Hollanda'nın Rotterdam kentinde de oy verme işlemi sorunsuz devam ediyor. Ülkenin farklı bölgelerinden seçim merkezine gelen Türk vatandaşları, ilk kez Türkiye'deki seçimlerde oy kullanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Oy verme sırasında herhangi bir sorun yaşamadığını belirten Rıza Görer, ailesiyle şenliğe gider gibi seçim merkezine geldiğini söyledi.

Uzun yıllardır bu anın heyecanını yaşadıklarını kaydeden Görer, "Bugün bizim için onur verici bir gün. Yıllardır bugünü bekledik. Randevu almada herhangi bir sorun filan yaşamadık. Bence randevulu sistem çok modern, kendimizi ona göre ayarladık. Bugün bizim için şenlik" dedi.

Yaklaşık 40 yıldır Hollanda'da ikamet eden 75 yaşındaki Dudu Aktaş ise ilk kez oy kullanma mutluluğunu yaşadığını anlattı.

Sağlık sebeplerinden dolayı akülü arabasıyla oy merkezine geldiğini kaydeden Aktaş, "Buraya gelmek zor olmadı. Çocuklarımla geldim oyumu verdim. En son Hollanda'ya gelmeden önce Türkiye'de oy kullanmıştım. Ondan sonra ilk kez kullandım, mutluyum" şeklinde konuştu.

"Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum"

36 yıldır yaşadığı Hollanda'da oy kullanmanın heyecanlı olduğunu anlatan Fatma Aktaş da duygularını anlatmak zorlandığını ifade etti.

Bu imkanın tanınmasından dolayı mutlu olduğunu  vurgulayan Aktaş, "Çok gururluyum, çok güzel bir şey. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Bu imkanı bize tanıdıkları için Türkiyemize teşekkür ediyorum. Değerimizi arttırıcı bir uygulama, bize verilen değerin göstergesidir bu" ifadelerini kullandı.

83 yaşındaki Hanife Koçak ise en son yıllar önce Türkiye'de sandık başına gittiğini hatırlatarak Hollanda'da oy kullanmanın ayrı bir anlamı olduğunu söyledi. 44 yıldır yaşadığı Hollanda'da anavatanı için oy kullanmanın mutluluğunu yaşadığına belirten Koçak, "Türkiyemiz için hayırlı olsun" dedi.

İsviçre'deki seçmenler de Zürih'te bulunan Stadthalle Dietikon'da, Bern'deki büyükelçilik binasında ve Cenevre'deki Ecole des Franchises'de kurulan toplam 33 sandıkta oylarını kullanıyor. İlk güne nazaran bugün oy vermek için sandığa giden seçmenlerin sayısında düşüş olduğu görüldü.

İsviçre'deki 87 bin 85 seçmen, aldıkları ya da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kendilerine verilen randevularına göre 3 Ağustos'a kadar oylarını kullanabilecek. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi
    20:20 Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş hayvan telef oldu ve bir kişi dumandan etkilendi. Yangını kontrol altına alan ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Olay anları cep telefonu kamerası ve dron ile görüntülendi. Vatandaşlar da yangını söndürmek için yardım etti.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

  • Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu
    20:19 Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu

    Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis aynı zamanda ofis olarak da kullandığı evinde ölü bulundu. Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun yakınları polis eşliğinde evine girdiğinde yaşlı adamı hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrollerde Koyuncu'nun yaşamını yitirdiği belirlendi. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.

  • A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti
    20:14 A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti

    A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti. Montella, antrenman öncesinde kulüp başkanı ve teknik direktörle bir araya gelerek sohbet etti. Ziyaretin ardından futbolcularla bir araya gelen Montella, başarı diledi.

  • Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı
    20:13 Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte 626 yatırım projesi için toplam 98 milyar 971 milyon 148 bin 240 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. Çiftçi, yapılan toplantıda kurum müdürlerine yatırımlar hakkında bilgi verdi ve projelerin gerçekleşme oranını açıkladı.

  • Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti
    20:12 Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi spiralle odun keserken iki ayağını ve elini kesti. Olayın meydana geldiği evde kanlar içinde kalan genç, ailesinin yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Sason Çayı'na uçan araçta mahsur kaldılar, iş makineleriyle kurtarıldılar
    20:12 Sason Çayı'na uçan araçta mahsur kaldılar, iş makineleriyle kurtarıldılar

    Batman'da Sason Çayı'na uçarak 400 metre sürüklendikten sonra kayalıkların üzerinde asılı kalan hafif ticari araçta mahsur kalan 2 kişi yoğun çalışmaların ardından kurtarıldı.


Advertisement