Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak - Son Dakika
Yerel

Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak

Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak

Yunusemre Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü ve üretici birlikleri koyun ve keçi üreticilerinin yüzünü güldürecek olan proje için çalışmalara başladı.

13.10.2014 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunusemre Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü ve üretici birlikleri koyun ve keçi üreticilerinin yüzünü güldürecek olan proje için çalışmalara başladı. Yuntdağı bölgesindeki küçükbaş hayvan varlığı sayısının ve üretiminin önümüzdeki 5 yıl içerisinde en az 10 kat artırılması hedeflenen projede sütün soğuk zincir altına alınacağı kaydedildi.

TBMM Plan Bütçe ve Komisyon Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Yuntdağı Osmancalı Mahallesi'nde üreticiler ile bir araya gelerek hem sıkıntılarını dinlediler hem de devlet desteklerinin devam edeceğinin müjdesini verdiler.

Küçükbaş hayvancılıkta üretimi artırmayı hedefleyen üretici birlikleri, İl Tarım Müdürlüğü ve Yunusemre Belediyesi kolları sıvadı. Pilot bölge olarak seçilen Yuntdağ Osmancalı mahallesinde başlatılan çalışmalarla üretim 10 kat daha fazla artırılarak ithalat ve ihracat yollarının da açılması hedefleniyor.

Yuntdağına düzenlenen araştırma ziyaretine Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Belediye Başkan Yardımcıları Kılıç Kaya ve Ramis Şiyak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Abdullah Polat ve Ömer Akar, İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Manisa Birlik Başkanı Yüksel Duman katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, üreticilere devlet desteğin devam edeceğinin müjdesini verdi. Berber şunları söyledi:

"Bu verimli ırkların sütünden, veriminden yararlanıp verdiğimiz yemin karşılığını daha fazla süt almak sureti ile mahalle ve köylerimizin kalkınmasına katkıda bulunacağız. Esasen tarım Bakanlığımızın ve Hükümetimizin bu konuda çok ciddi destekleri var, fakat bunların yerinde kullanılması lazım."

Türkiye'nin beyaz et ihtiyacının yüzde 25'ini Manisa'nın karşıladığını söyleyen Berber, "Bu yüzde 25 Hükümetimizin ve Tarım Bakanlığımızın kırsal kesime yapılan hibe destekleri kurulan işletmeler ile oldu. Bugün Manisa'da bin 500 adet tavuk çiftliği var. Bunun aynısını küçükbaş hayvancılıkta da yapabiliriz. Küçükbaş hayvancılık da Manisa'yı İzmir'i Türkiye'de önemli bir yere getirebiliriz. Ayrıca buradan elde edeceğimiz süt ve süt ürünlerini de sadece Türkiye değil İhracata da yöneltmemiz lazım. Bugün buradaki çalışmamızın amacı buydu" dedi.

YUNTDAĞI, YUNUSEMRE'NİN GÖZ BEBEĞİ

Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ise yapılan çalışmaların genişletilebilmesi için hayvan ıslahından beslenmesine kadar birçok görevi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Yunusemre Belediyesi olarak sürdüreceklerini söyledi. Yuntdağı bölgesini pilot bölge olarak belirlediklerini söyleyen Çerçi, "Bu çalışmanın ilk aşamasında koordinasyon gerekiyor. Yunusemre Belediyesi olarak bunu üstlenmeye hazırız. İkinci aşamada ise asgari gerekli şartları taşıyan işletmeler belirlenecek. Üçüncüsü hayvanların ıslahı ve geliştirilmesi. Dördüncüsü ise bu hayvanlarımızın tüm seneye yayılacak şekilde beslenmeleri ve son aşamada ise ürünlerin toplanması ve değerlendirmesi konusudur. Bu yapılan çalışmalara aşama aşama biz belediye olarak destek vereceğiz. Yuntdağı Yunusemre'nin göz bebeğidir" şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında verdiği bilgide üreticinin gelir seviyesinin yükseltileceğine vurgu yaptı.

İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer araştırma ziyaretinde yaptığı konuşmada çiftliklerden örnekler sunarak üretimin artırılması ile ilgili bilgiler verdi.

600 koyun keçi varlığı olduğunun bilgisini veren Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yüksel Duman, proje kapsamında üzerlerine düşen görevleri büyük bir hassasiyetle üsteleneceklerini söyledi.

Çalışmalar kapsamında üreticileri en çok sevindirecek çalışma ise sütün soğuk zincir altına alınması oldu. Soğuk zincir altına alınan sütün değerinin ve pazarının daha fazla olduğunu vurgulayan üreticiler uygulamadan memnun olduklarını söylediler. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement