Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla 'Hayır' Dedi - Son Dakika
Ekonomi

Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla 'Hayır' Dedi

Yunanistan'ın kaderini belirleyecek referandum sonuçlandı. Oy verenlerin yüzde 61.5'u 'Hayır' oyu vererek Avrupa Birliği'nin istediği yaptırımları kabul etmedi.

05.07.2015 22:06  Güncelleme: 08:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine yüzde 61'le 'hayır' dedi. Başbakan Çipras Yunan halkına teşekkür etti, 'Müzakere masasına döneceğiz' dedi. Muhalefet lideri Samaras istifa etti. Euro Bölgesi liderleri Salı günü olağanüstü toplanıyor.

"ZOR ŞARTLARDA ÇOK CESUR BİR TERCİH YAPTINIZ"

Yunanistan'da düzenlenen referandumda, halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' dedi. Sandıktan yüzde 61 'hayır', yüzde 39 'evet' oyu çıktı. Referanduma katılım yüzde 63'ü buldu. Halktan 'hayır' oyu kullanmasını isteyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, sonuçların belli olmasının ardından televizyondan halka seslendi. "Bugünkü zor şartlarda çok cesur bir tercih yaptınız. Bana verdiğiniz yetkinin Avrupa'dan kopuş için değil, sürdürülebilir çözümü sağlama yönünde pazarlık gücümüzü artırmak için olduğunun tamamen farkındayım." dedi. Yunan halkının Avrupa dayanışması ve demokrasisine oy verdiğini söyleyen Çipras, müzakere masasına döneceklerini açıkladı.

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Referandumdan 'evet' çıkması halinde Çipras hükümeti istifa edecekti. Ancak tersi oldu. Seçmenden 'evet' oyu kullanmasını isteyen muhalefet lideri, eski başbakan Antonis Samaras, sandıktan istediği sonuç çıkmayınca Yeni Demokrasi Partisi'nin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. "Partimizin yeni bir başlangıca ihtiyacı var" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın 'hayır' demesinin demokrasi ve sosyal adaletten yana olduklarını gösterdiğini söyledi. "Yarın (Bugün) itibariyle Yunan halkının bize verdiği bu cesur 'hayır'la borç verenlere bir yardım eli uzatacağız. Ortak bir zemin bulmak için hepsine sesleneceğiz. Bugünün 'hayır'ı yarının demokrat Avrupa'sına büyük bir 'evet'tir" diye konuştu.

LİDERLER OLAĞANÜSTÜ ZİRVEDE TOPLANIYOR

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi. Tusk referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumunun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

MERKEL VE HOLLANDE BİR ARAYA GELECEK

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki referandum sonuçlarının değerlendirilmesi için avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin salı günü toplanması çağrısında bulundu.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hollande ve Merkel'in bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada, iki liderin de, "Yunan seçmenin görüşlerine saygı gösterilmesi konusunda hemfikir olduğu" belirtildi.

Yine aynı açıklamada, Hollande ve Merkel'in avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin salı günü toplanması konusunda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'a çağrı yaptığı kaydedildi.

20 BİN SANDIKTA OY KULLANILDI

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu. Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugünkü referandumda katılım oranının yüzde 50'yi aştığının kesin olduğunu açıkladı. Yunanistan'da kayıtlı seçmenin yüzde 65'i sandık başına gittiği belirtildi.

KUTLAMALAR BAŞLADI

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "hayır" destekçisi kutlamalara başladı.

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri ve Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

"MÜZAKERELER HEMEN BAŞLAMALI"

Yunan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. Bu arada Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in bu akşam bankaların genel müdürleriyle bir araya geleceği belirtildi.

SALI GÜNÜ BANKALAR AÇILIYOR

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti. Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirecek.

YUNANİSTAN NEYİ OYLADI?

Yunanistan hükümeti, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halka oylatmaya karar verdi.

Bu koşulların başlıcaları...

- Mali yardım için de daha fazla vergi alınması, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi şart koşuluyor.

- Tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları ve diğer sübvansiyonlar, Yunanların reform paketini onaylaması durumunda sona erecek.

- Atina Uluslararası Havalimanı'nın yanı sıra 39 bölgesel havalimanı da özelleştirilecek. Ayrıca telekom operatörü OTE, petrol şirketi Hellenic Petroleum HELPE, 35 devlet binası, piyango şirketi, birçok otoyol ve liman da özelleştirilmesi istenen kurumlar.

- Devlette çalışan kişilerin maaşları beceri, performans ve sorumluluğa göre gelecek yıldan geçerli olmak üzere düzenlenecek. Ayrıca yevmiye, yan ödeme, yolluk ve kıdem tazminatları gibi ödemeler de yeniden belirlenerek kısıtlamaya gidilecek.

- Gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon avro kısıtlama olacak. Asker sayısı da düşecek.



Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla \'Hayır\' Dedi

Son Dakika Ekonomi Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla 'Hayır' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • atinalı: Türkiyenin kardeşiyiz biz 30 9 Yanıtla
  • arif neşeliler: yunan halkını tebrik ederiz halkına devletine sahip çıktılar AB hegomanyasından kurtulacaklar 25 7 Yanıtla
  • Paşa 1905: Görün gününüzü çapulcular 13 15 Yanıtla
  • Aziz : Vahşi kapitalizme boyun eğmedi Yunan halkı helal olsun size 23 4 Yanıtla
  • celal: ey turkiyedeki koyunlar adamin emeklisi bile on milyar aylik aliyo siz kalkmisiniz .turkiye cok iyi diyosunuz.nah iyi 10 17 Yanıtla
  • Obama: Bu Yunanlilarin kafasi hakkaten calismiyor. Borc aldik odemiyoruz diyenler birde bunun sevincini yasiyolar. Bu dunyada paradan onemli sey yok. Yunanlilar eurodan ciksa ne olur Zimbabwe gibi ulke olacaklar Bati sizi rahat birakir mi o borclarin ustune uzun vadede isleri cok zor. Kotu gunler komsuyu bekliyor napalim dua edelim bizim ulkemiz bu durumlara gelmesin. 16 10 Yanıtla
  • İnşallah batarsınız diyen : Adam inşallah batarsınız adalar bize kalır demiş bu nasıl bencilce ve yanlış etik dışı bir yaklaşımdır ya senin ülkene aynısı olsa öyle denilse hoşuna gider miydi ? 11 13 Yanıtla
  • anlayana : ermeni oruç tutarmi hiç sen git cahil kürdü kandır hadiiii 15 9 Yanıtla
  • TC 66 Almanya : Kardeşim hıristiyan harçlılar topluluğu Yardım eder tabiki Müslümanlar a daha doğrusu Türkler'e karşı AB Ezdirirlermi aynı Kürtler gibi nankör millet Yunanlar 16 7 Yanıtla
  • Urfalı vatansever: Şımarık çocuk, avrupanın başına bela. 12 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi
    15:32 Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi

    Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, 20 ton olarak Rusya'ya ihraç edildi. Yerli tohumların Rusya'da yayılması beklenirken, gelecek yıl için 120 tonluk bir transfer anlaşması yapıldı.

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı
    15:25 Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı

    Küresel krizin etkisiyle Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar çok sayıda firmayı zor duruma sokarken, bir iflas haberi de İzmir'den geldi. 1989 yılında kurulan ve ayda ortalama 780 asansöre hizmet veren Ekol Asansörleri iflasını açıkladı. Alacaklılardan birinin şirketin iflası için İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğu ortaya çıkarken mahkemenin yapılan başvuruyu incelediği ve söz konusu kararı aldığı öğrenildi.


Advertisement