Yunanistan'ı Kıyak Emeklilik mi Yaktı? - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan'ı Kıyak Emeklilik mi Yaktı?

Yunanistan\'ı Kıyak Emeklilik mi Yaktı?

Avrupa'da emekliye bütçeden en yüksek payı, Yunanistan ayırıyor. Emekli aylığı 882 euro'yla AB ortalamasının 169 euro üzerinde. Üstelik emeklilik yaşı AB'den erken.

01.07.2015 08:00  Güncelleme: 08:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan krizi o kadar derinleşti ki, tüm dünya gözlerini Komşu'ya çevirdi. Akıllarda tek soru var: Şimdi ne olacak?

Yunanistan'da borçlu ve alacaklılar için en fazla gündem yaratan konu ise emekli maaşları... Haksız da sayılmazlar. Yunanistan AB üyesi ülkeler arasında, bütçesinden emekli maaşlarına en yüksek payı ayıran ülke durumunda. Yunanistan'ın ekonomik krizin başlangıcından bu yana emekli maaşları konusundaki cömert tavrını pek değiştirdiği söylenemez.

Üstelik hala finansal olarak bu yapıyı sürdürebilecek bir kaynağı da ortaya koyabilmiş değil. Emekli aylıklarınnda bir geri adımın toplumsal infial yaratacak olması konunun hassasiyetini artırıyor.

TEHLİKENİN FARKINDAYDI

Aslında Yunan hükümeti de emekli aylıklarına ayrılan paranın fazla olduğunun farkına varmış durumda. İlk adım 2010'da 2050 yılı itibarıyla emekli aylıklarının bütçe içindeki payının yüzde 25 düzeyine çıkarılmasının iptal edilmesi; ikinci adım ise 2013'de emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması şeklinde atılmıştı. Emeklilere yılda 2 kez verilen prim de iptal edilmişti.

PEKİ TÜRKİYE...

Yunanistan OECD'ye göre 67 yaşında emeklilikle efektif emeklilik yaşının üzerinde bir yaş belirlemiş durumda. Yani bir kişinin emekli olduktan sonra aylık alacağı süre ile ortalama yaşam süresi ve ödediği primlerle aylıklarını karşılama oranı açısından ideal durumdan bile daha yüksek bir emeklilik yaşı söz konusu.

Türkiye'de ise bu yaş 65. Efektif emeklilik yaşından daha erken emeklilik söz konusu. Ancak sigorta girişinin eskiliğine bağlı olarak erkeklerde 62-63, kadınlarda 57-58 yaşında emeklilik mümkün. Türkiye'de emeklilik yaşının artırılmasının arkasında finansal sürdürülebilirlik yatıyordu. Yunanistan'ın bugün düştüğü durum atılan bu adımın doğru olduğunu gösteriyor.

Yaşla birlikte aylıklar da çok önemli. Bu konuda çok önemli iki gösterge var. Birincisi emeklilere yapılan ödemelerin gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki payı ve emeklilik fonlarının toplam yatırımlar içerisindeki oranı. Bu iki veri emeklilere yapılan ödemelerin kaynağının sağlam olup olmadığını ve ekonominin büyüklüğü içerisindeki önemini ortaya koyuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SİSTEM ŞART

Emeklilik ödemeleri için ayrılmış fonların milli gelir içerisindeki payı uzun zamandır tehlike çanlarının çaldığını ortaya koyuyordu. 2013 itibariyle Yunanistan'da emekli aylıkları için oluşturulan fonun gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki payı yüzde 0.1'di. Bu oran bütün OECD içerisindeki en kötü oran.

Yani fon ekonominin büyüklüğü içerisinde neredeyse hiçbir anlam ifade etmiyordu. Bu da emekli aylıklarının ödenmesini mümkün kılacak sağlam bir fon yapısının bulunmadığı anlamına da geliyor. Türkiye'de yüzde 4.9'luk oranla karşılaşıyoruz. Bu anlamda emekli aylıklarının ödeneceği fonun hem büyüklüğü, hem de şeffaflığı ve ekonomik açıdan sağlamlığının ne kadar önemli olduğu görülüyor.

AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT

Yunanistan'daki emekli aylıklarının ekonomideki payının yüksek olduğunun göstergesi emeklilere yapılan ödemelerin gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki payının 2012 yılı itibarıyla yüzde 12.2 olması. Aynı oran Türkiye için yüzde 6.1. OECD ortalamasının 6.9 olduğunu düşündüğümüzde emekli aylıkları konusunda komşunun ayağını yorganına göre uzatmadığını rahatlıkla söylemek mümkün.

KOMŞU'DA EMEKLİ MAAŞI 882 EURO!

Yunanistan'da ortalama emekli maaşı 882 euro. Bu rakam AB üyesi ülkelerindeki ortalama emekli maaşından 169 euro daha fazla. AB ortalaması 713 euro'ya denk geliyor. Bu rakam 2010'da 1.200 euro'nun üzerindeydi. Hatta ülkede 3 bin euro emekli maaşı alanlar bulunuyordu. En yüksek emekli maaşı şimdilerde yüzde 45 kesintiyle 1.650 euro'lara denk geliyor. Komşu'da 2.6 milyon emekli her ay emekli maaşı alıyor. Aylık yükün 6 milyar euro'yu bulduğu hesaplanıyor. (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Yunanistan'ı Kıyak Emeklilik mi Yaktı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Freedom: Yani dayan garibanın sırtına 15 0 Yanıtla
  • zihniyet: yunan halkı komple chp zihniyetli bir halk olduğu için ülke o durumda.. çalışmadan emek vermeden sürekli yatarak ve devlet memuru olarak devleti yeme peşinde olan zihniyet bu.. nüfusta az olunca balon gibi patladılar mesele bu kadar basit.. bizim millet chp denen illet zihniyetin ne olduğunu biliyor çok şükürki.. din düşmanı bi yüzde on dışında bilinçsiz cahil solcularla anca 25 alıyor işte.. 7 6 Yanıtla
  • Yavuz: Millet tabi bir karpuzun almanyada 12 euro olduğunu bilmiyo maaşı almanyadan alıp türkiyede yersen o zaman süper 10 1 Yanıtla
  • TOSYALI: TÜRKİYENİN EMEKLİ MAAŞI İÇLER ACICSI. AKP NİN İCRAATI. MİLLETVEKİLLERİNİN ALDIKLARI EMEKLİ MAAŞLARINDA DÜNYADA LİDERİZDİR. 7 3 Yanıtla
  • firtina : hep tüketim gelirden fazla gider siyasetin bol kepceden atması sonuç yunanistan chp mhp hdp -iflas 6 4 Yanıtla
  • kindar: avrupada emekli maaşı yüksek ama her şeyde çok pahalı davulun sesi uzaktan hoş gelir derler ? 8 0 Yanıtla
  • MİLLET AÇ VEKİL TOK: BURUYA MİLLETVEKILLERININ EMEKLILIK YASINI VE ALDIGI EMEKLI MAASINIDA YAZSAYDINIZ 6 1 Yanıtla
  • zzzzz: Kemalde boyle dagitacam diyordu :) 3 3 Yanıtla
  • Pacquao: Herkes tutturmuş bi emekli maaşı diye emekli en düşük 1100 çalışan 1000 lira alıyo çalışana üretene vericeksin evde yatana degil bu nasıl adalet 2 4 Yanıtla
  • SAF KÖYLÜ SADİ: BAKIN ŞUNLARDAKİ TAVRA, KIVRANIYORLAR DAHADA BETER OLUR İNŞALLAH.TÜRKLERE EFTEN PÜFDEN NEDENLE VİZE VERMİYORLAR. ONA GÖRE DÜŞÜNÜN. 3 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement