Yunanistan'daki Seçim Sonucu Türkiye İçin Tehlikeli Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan'daki Seçim Sonucu Türkiye İçin Tehlikeli Çıktı

SYRİZA'nın iktidarı Türkiye'yle ikili ilişkiler anlamında olumlu. Euro'nun seçim sonuçlarına paralel düşme ihtimali ise Türkiye için olumsuz olarak değerlendiriliyor.

26.01.2015 11:55  Güncelleme: 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın bugün en önemli gündem maddesi Yunanistan'daki seçimler oldu. SYRİZA yüzde 36.3'lük oyla seçimleri galip bitirdi. Bu oy partinin tek başına iktidar olmasına yetmiyor. Yunan parlamentosuna 149 vekil sokabilen SYRİZA'nın lideri Aleksis Çipras ise vaatleriyle dikkat çekiyor! Uzmanlara göre ekonomik olarak 'uçuk' vaatlerde bulunan Çipras'ın milyarlarca euro borcu silme, bedava elektrik ve zenginlerin vergilendirilmesi gibi vaatlerini nasıl gerçekleştireceği merak ediliyor. Öte yandan uzmanlara göre, SYRİZA'nın iktidarı siyasal anlamda Türkiye'yle ikili ilişkiler anlamında olumlu. Euro kurunun Avrupa Merkez Bankası kararıyla ve SYRİZA'nın seçim sonuçlarına paralel düşme ihtimali ise Türkiye için olumsuz olarak değerlendiriliyor.

BAZI UZMANLARA GÖRE TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ

Yunanistan seçimleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay SYRİZA'nın ekonomik vaatlerinin çok uçuk olduğunu söylerken, "Dolaylı vergilerin kaldırılacak olması çok uçuk.

VAADLERİ MÜMKÜN DEĞİL

Borçları silme kararı alması kolay değil sadece AB'ye borçları yok, IMF'ye de borçları var ve IMF borç silmez. SYRİZA mart ayından sonra kendi bonolarımı ihraç ederim şeklinde bir tezi var O da bu atmosferde mümkün değil" dedi.

DÜŞÜK EURO TÜRKİYE'Yİ MAHVEDEBİLİR

Türkiye ile siyasi ilişkilerin SYRİZA'yla birlikte daha olumlu olacağını söyleyen Uskuay, "Bu yönetimin en pozitif şeyi siyasi ilişkiler de olacak. Seçim sürecinde Türkiye aleyhtarı bir söylem içinde olmadılar" diye konuştu. Yunanistan'la ticaretimizin düşük seviyelerde olduğunu ifade eden Uskuay, "Euro Bölgesi'nde zaten bir durgunluk söz konusu. Buradaki SYRİZA rüzgarı da euroyu düşürürse bu bizi olumsuz etkiler. Özellikle turizm olumsuz etkilenir. Türkiye'nin ihracatı içinde AB'nin payı yüzde 53.6" dedi.

AVRUPA VE TÜRKİYE OLUMLU ETKİLENİR

Radikal sol koalisyon SYRIZA'nın zaferini 'sürpriz olmayan bir sonuç' olarak yorumlayan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, kısa vadede bir belirsizliğin olacağına işaret etti. Prof. Dr. Aslanoğlu değerlendirmesinin devamında ise "Bu (seçim sonucu) bir tepki… Yunan halkının, Avrupa'da uygulanan iktisadi politikalara bir tepkisi diye düşünüyorum. Özellikle Almanya'nın bu maliye politikalarının sonucu, Yunanistan'da ortaya çıkan işsizlik ve ciddi bir gelir kaybı oluştu. 'SYRIZA lideri hangisini seçecek nasıl bir yol izleyecek' bu tartışmalara konu olacak muhtemelen. Fakat ben nihayetinde bunun, Avrupa'da, İspanya başta olmak üzere siyasi bir değişimi tetikleyeceğini, bu değişimin nihayetinde Avrupa'nın ve Türkiye'nin lehine olacağını düşünüyorum" dedi.

UYGULANAN POLİTİKA BAŞARISIZ OLDU

Son 6-7 yılda uygulanan ekonomi politikalarının başarısızlıkla sonuçlandığı görüşünde olan bu sürecin mimarlığını ise Almanya'nın yaptığını kaydeden Prof. Dr. Aslanoğlu, "Bu değişim, siyaseten gelen bu değişim Avrupa'yı değişime itecek. Bence maliye politikası kullanılacak. Belki borç yapılandırması konusunda adımlar atılacak. Yine Euro'nun geleceği konusu var… Hepsi bir anda olmaz zamana yayılacak. Bu değişimler Avrupa'nın ihtiyacı olan değişimler. Süreç çok da uzamadan büyümeye doğru itecek Avrupa'yı" dedi. "Avrupa'nın büyümesi de Türkiye'yi pozitif etkiler" diyen Aslanoğlu "Avrupa'nın yüzde 2 filan büyümesi Türkiye'nin çok işine gelir. Kısa vadede Türkiye'ye olumsuz bir etkisi olmaz çıkan sonuçların. Orta ve uzun vadede olumlu sonuçları olacaktır" şeklinde konuştu.

'BUNLAR HEYECANLI SÖYLEMLER'

Profesör Emre Alkin CNBC'de Yunanistan'ın seçim sonuçlarını değerlendirdi. Alkin Yunanistan lideri Alexis Çipras'ın Trokya ile ilgili sözlerini değerlendirdi. Alkin, "Bunlar heyecanlı söylemler, bizde de iktidarlar neler söyledi Kemal Derviş'le devam edildi yola. Heyecanlı yorumlara aldırmayın bunlara" dedi. Alkin Yunanistan'ın eurodan ayırılmasıyla ilgili olarak ise, "Ayrılma bir seçenek değil rüyalarında göremezler" diye konuştu.

YUNANİSTAN SEÇİMLERİNİN ARDINDAN BORSALAR EKSİDE

Türkiye açısından seçimin sonuçlarını da değerlendiren Alkin, "Sol iktidarlar geldiği zaman Türkiye'de bir ısınma olur. Sosyal demoktraklar Avrupa'da kavga dövüş etmezler. SYRİZA bir parti değil bir oluşum. Sol düşüncenin oluşturduğu bir parti, Türkiye ile ilişkiler eskisinden daha iyi olur. Belki Türkiye bir yatırım hamlesi yapar SYRİZA'ya destek verir. Yunanistan'da bu iktidarla hiç temasları oldu mu bilmiyoruz" dedi.

Yunanistan\'daki Seçim Sonucu Türkiye İçin Tehlikeli Çıktı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Yunanistan'daki Seçim Sonucu Türkiye İçin Tehlikeli Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • TEHLİKE: TÜRKLER'E TEHLİKE VIZ GELİR, TIRIS GİDER! 10 10 Yanıtla
  • nusaybinli: yunanistan önce aç karnını doyursun. bu kazananda chp gibi her eve süt her eve maaş vadi. bir ay sonra bakalım vaadler nasıl olacak. . 9 10 Yanıtla
  • AK PARTİLİ: Umarım memleket için hayırlısı olur. Bizim yunanistanla ilişkilerimizin güçlenmesini sağlarsa iyi olur. Örneğin atinaya cami için izin vermesi, bizimde karşılığında ruhban okulunu açmamız karşılıklı olarak havayı yumuşatır diye düşünüyorum 10 8 Yanıtla
  • AKPLİ: Avrupanın balyozunu yiyecek kafasına yakında:) yazık şu solculara hayal dünyasında yaşıyorlar. 11 3 Yanıtla
  • kemal: düşsün euro , fazla çıktı zaten 5 3 Yanıtla
  • adanalı: paarelelciler ve ulusalcılar için özenilecek bir sonuç ve Türkiye için HAYALLLLLLLLLLL. 5 3 Yanıtla
  • DOĞRUCU: Seçim sonuçları Türkiye için tehlikeli çıkmış, bu rakın bu işleri aga biz büyük TÜRKİYE CUMHURİYETİYİZ BİZE HER YOL Borussia Mönchengladbach :)))) 5 2 Yanıtla
  • selami altın: düşük euro şöyle kötü olur. siz avrupaya 1 milyon euro ihracat yaparsanız şu anki kurdan 2. 65 milyon tl kazanırsınızeuro düşünce geliriniz azalır. düşük olması iyi değil çok yüksek olması da kararında olacak 1 0 Yanıtla
  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı
    14:39 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın 2024 yılı Şubat ayına ait yolcu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini paylaştı. İç hat yolcu trafiği 29 bin 933'e ulaşırken, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 506'ya çıktı. Taşınan yük miktarı ise 309 ton olarak kaydedildi.


Advertisement