Yunanistan'daki Referandumdan Çıkan "Hayır" Türkiye'yi Vuracak - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan'daki Referandumdan Çıkan "Hayır" Türkiye'yi Vuracak

Yunanistan'daki referandumdan çıkan 'hayır' kararı Güney Avrupa ülke bonoları başta olmak üzere bono piyasalarını vuracak; faizleri yükseltecek, Euro düşecek.

06.07.2015 08:18  Güncelleme: 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunan Başbakanı Alexis Tsipras'ın "fevri" bir kararla referanduma gitmesi, geçtiğimiz hafta piyasa katılımcılarının kafasını karıştırdı. Bekleme havası tüm piyasalara sirayet etti. Dün referandum yapıldı.

YUNİSTAN'IN "HAYIRI" DÜNYAYI VURACAK

Referandumda "hayır" bloğu kazandı. Uzmanlara göre bunun piyasalara etkisinin olumsuz olması bekleniyor. Yunan halkı, Troyka (IMF, ECB, AB) tarafından kendilerine sunulan şartları kabul etmediklerini, bir anlamda 'başlarına geleceklere razı olduklarını' söylemiş oldular. Yeni hafta için Avrupa Merkez Bankası'na "yardım" için resmi başvurusunu yapan Yunanistan'ın referandum sonrasında yeni/ek yardım alıp alamayacağı nihayetinde politik bir karar olacak. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, açık kapı bırakarak, "Yunan halkını kaderine terk etmeyiz" demiş ancak Merkel son sözü söylemeden hiçbir AB kurumu veya kişisi herhangi bir adım atamaz diye de ilave etmişti.

GÜÇ KAYBEDEN EURO NE OLUR?

Ekonomistler, referandum sonrası ilk aşamada Güney Avrupa ülke bonoları başta olmak üzere bono piyasalarını vuracağını öngörüyor. Yunan bonoları "iflas" fiyatlamasına yakınsayacak, hakeza diğer sorunlu ülke tahvil faizleri artacaktır. Komşu'nun "Euro Bölgesi'nden çıkma (Grexit)" olasılığı artacağından euro ilk aşamada bundan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Cuma günü 1.1094 seviyesinden kapanan 'euro'nun "boşluklu" bir açılışla referandum kararı sonrasında gördüğü 1.0954 seviyelerine kadar gerilemesi olasılığı yüksek. Eğer bu kez bu seviye korunmazsa 1.0790 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Euronun son zamanlardaki "dirayetli seyri" bu olasılığın düşük olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE'YE İLK ETKİSİ SARSICI OLDU

Piyasalar Yunanistan'daki referandum sonrasında belirsizliğin artarak devam etmesi nedeniyle haftaya kötü bir başlangıç yaptı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 228 puan düşüşle 80.988 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,28 oranında değer kaybetti.

DOLAR ZIPLADI

Cuma günü 2,69 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, Yunanistan belirsizliği nedeniyle 2,7182'ye kadar çıktı. Sonrasında bir miktar gevşeyen kur bu sabah piyasanın açılış saatlerinde 2,7030 seviyesinden işlem görüyor. Avro/dolar paritesi ise 1,10'un altını gördükten sonra toparlanarak şu dakikalarda 1,1069 seviyelerinde alıcı buluyor.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Ağustos sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.9 düşüşle 99.5500 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Temmuz sonu kontratları ise yüzde 0.21 yükselişle 2.7203 seviyesinde seyrediyor.

BORSA'DAKİ DURUM

Analistler, bugün başta Almanya olmak üzere Avrupa liderlerinden gelecek Yunanistan'a ilişkin açıklamaların piyasalar tarafından takip edileceğini belirterek, güne BİST'te 80.000 ve 79.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

YUNAN HÜKÜMETİNİN İŞİ ZOR

Eğer 1.0950'ler görülür ve gün içinde boşluk kapanacak olursa; anlayın ki geçtiğimiz haftanın son gününde IMF'nin "Yunanistan'ın kurtulması için 50 milyar euroluk borcunun silinmesi gerekir." önermesi tam olmasa da kısmen hayata geçecek demektir.

Sipras'a bundan sonra çok daha fazla sorumluluk düşecek. Hem ülkeyi ayakta tutmak hem de referandum ile güçlenen halk desteğini boşa çıkarmamak adına…

DÜNYA'NIN BEKLEDİĞİ İKİ HABER

Bu hafta başında İran ile P5+1 arasındaki "Barış" ve Çin'den gelen 19 milyar dolarlık "Borsa Kurtarma Fonu" haberi de etkili olacak ancak, bunlar Komşu'daki referandumun gölgesinde kalacak gibi. (Kaynak:Vatan)

Yunanistan\'daki Referandumdan Çıkan "Hayır" Türkiye\'yi Vuracak

Son Dakika Ekonomi Yunanistan'daki Referandumdan Çıkan 'Hayır' Türkiye'yi Vuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • Muammer: Yunan hic dost olmadi olmazda bizans torunlari bunlar ayaklari yer tutsun israil neyse bunlarda oyle olur ilk bizle ugrasirlar birak ne halleri varsa gorsunler hic acimiyorum 26 1 Yanıtla
  • trakyalı: bize bişey olmaz biz istesek imf ye borç veririz 10 12 Yanıtla
  • Urfalı vatansever: Korkmayın, avrupa yı vurduğu kadar bizi vurmaz,AB düşünsün , bizlik bir sıkıntı yok. 9 9 Yanıtla
  • TAKİ CANER: ACIMA DUYGULARIMIZ, ALLAH KAHRETSİN DEPREŞTİ GENE. AMA DEDELERİM İÇİN ÜZÜLMEYECEĞİM. GEBERSİNLER. 15 2 Yanıtla
  • emlakçı: yunanistanda evler araba parasına düştü kapışın dedelerinin evini geri alın 13 2 Yanıtla
  • trakyalı: vermeyin lan borçları hacizmi gelecek sanki 13 2 Yanıtla
  • SAMİMİ: Türkiyede her halttan etkilenir.ne kerametse 13 1 Yanıtla
  • KARA: hangi ülkede sorun olsa TÜRKİYE etkileniyor borsa düşer dolar çıkar altın çıkar bizi ilgilendirecek bir şey yok şarlatan fırsatcılar bir yol buluyorlar METYADA HEMEN ŞARLATANLIGA BAŞLIYOR 12 0 Yanıtla
  • S.Bakır: Allah versin daha beter olsunlar onlar krize girdikçe Türkiye rahat eder. Yok Yunanistandaki kriz Türkiyeyi vurumuş kim hangi Yunan aşığı demişse bal gibi yalan söylemiş. Yunan yerin dibinede geçse bizim kervan yürüyecek inşaallah. 11 1 Yanıtla
  • kenan cenk: Türkıye ye hıc bir sey olmaz. şu suriyelıleri beslemesinler yeter.. 9 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.


Advertisement