Vanlı Mucitler, Yüksek Doğalgaz Faturasını Düşüren Cihaz Geliştirdi - Son Dakika
Ekonomi

Vanlı Mucitler, Yüksek Doğalgaz Faturasını Düşüren Cihaz Geliştirdi

Van'da kafa kafaya veren iki arkadaş, piknik tüpünün kombiye yerleştirilmesiyle çalışan cihazla ısınma masrafını azalttıklarını savundu.

02.09.2015 11:26  Güncelleme: 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da, yüksek doğalgaz faturalarının önüne geçebilmek için ısınma masrafını yüzde 80 düşürdüğü iddia edilen cihaz üretildi.

ISINMA MASRAFLARINI AZALTTI

İpekyolu ilçesi Hafiziye Mahallesinde yaşayan Ercan Yıldız ile Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Şeker, piknik tüpünün kombiye yerleştirilmesiyle çalışan cihazla ısınma masrafını azalttı. Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Şeker, AA muhabirine, yaptıkları cihazla yakıtta tasarruf sağladıklarını söyledi.

"İKİ SİSTEMİ TAMAMEN DEĞİŞTİRDİK"

Kombi de bazı değişiklikler yaptıklarını ifade eden Şeker, şöyle dedi: "Kombide iki değişiklik yaptık. Bunlardan biri yanma haznesi olan cehennemlik diğeri ise soğuk suyu alıp sıcak suya çeviren ısı transferi yapan özel tasarım eşanjörde yapıldı. Bu iki sistem tamamen değişti. Özel tasarım sayesinde doğalgaz tüketimini yüzde 80 azaltarak, sistemi geliştirdik. Kombi üzerinde yaptığımız değişikliklerle yeni bir ısınma sistemi bulduk."

"4 AYLIK UĞRAŞ SONUCU ORTAYA ÇIKTI"

Ercan Yıldız da Van'da kış mevsimin sert geçtiğini, doğalgaz kullanarak ısındıklarını bunun da ciddi bir maliyet oluşturduğunu anlattı. Doğalgaza geçmeden önce kömürle ısınma süresinin yüksek olduğunu, doğalgaza geçildikten sonra ısınma masraflarının arttığını dile getiren Yıldız, kentteki evlerin en küçüğünün 2+1 olarak inşa edildiğini, bu büyüklükteki bir dairenin aylık ısınması maliyetinin 400-500 lirayı bulduğunu ifade etti. Yıldız, "Bütçemiz olumsuz etkilenince buna çözüm bulmaya karar verdik. Mühendis bir arkadaşımla 4 aylık uğraş sonucu böyle bir sistem ortaya çıkardık" dedi.

Yaptıkları cihazın, küçük kombi ya da şofben içine yerleştirildiğini ve bir evin ayda sadece 3-4 piknik tüpüyle ısındığını kaydeden Yıldız, buldukları ısınma sistemini birçok testten de geçirdiklerini söyledi.

"SİSTEM ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNAR"

Sistemin çok rahat ve güvenli olduğunu, geliştirilmesi halinde ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: "Mühendis arkadaşlarımız da güvenlik kontrol testleri yaptı. Yani doğalgazda ne kadar tehlike varsa bu sistemde ondan daha düşük bir tehlike var. Cihazın maliyeti aslında çok düşük. Bunun için bir evde kombi veya şofben olması yeterli. Bu çok büyük bir cihaz değil. Bu parça kombi ya da şofbenin içine yerleştiriyor. Parçanın patenti de mühendis arkadaşıma ait. Az parayla iyi ısınmak için aylarca uğraştık. Son bir aydır da bunu sürekli test ediyoruz."


Vanlı Mucitler, Yüksek Doğalgaz Faturasını Düşüren Cihaz Geliştirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Vanlı Mucitler, Yüksek Doğalgaz Faturasını Düşüren Cihaz Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (39)

  • ERBAA: CHP+HDP=PKK+DHKP-C... BU SOL BEYNAMAZLARA OY VERİP...GÜNAHA GİRMEYİN,HAİN OLMAYİN...BUNLARA OY VERENLERE DİKKAT EDİN,ERMENİLER,KROLAR,ALEVİLER,AYYAŞLAR, ŞARAPÇILAR, EROİNCİLER,...KISACA SOL BEYNAMAZLAR.. 9 31 Yanıtla
  • ERBAA: YASIM 45 YEMİN OLSUN,HAYATIMDA GORDUGUM EN İYİ PARTİ ...AKP ..DİR..ÇÜNKÜ 80 YILDA YAPİLMİYANLARİ 10 YILDA YAPTI.. NELER YAPTI NELER ,SAYMAKLA BİTMEZ...SOL PARTİLERİN DİKİLİ BİR AĞACI BİLE YOK... SOLDAN UZAK DUR VATANDAŞ... SOL UĞURSUZDUR,CENABETDİR,BEYNAMAZDİR,HAİNDİR,SARAPCİDİR,ESRARCİDİR..İSLAM DÜŞMANIDIR.... HAİN SEVİCİDİR... 12 25 Yanıtla
  • ordulu: böyle şeylerle gel doğulu kardeşim kaçağa hayır 34 2 Yanıtla
  • fatih: Aga kacak kullanimdan ucuzumu olur nasilsa belesci kurdolarin yuzde 90 ni.. 7 26 Yanıtla
  • Vatansever25: Genelde oralarda hırsızlık çok olur..Malum elektrik su doğalgaz vs. para vermezler...Neyse şaşırtıcıı... 15 13 Yanıtla
  • Urfalı Kürt: Ben kürdüm urfalıyım ezelden ama daha çok kanımda Türklük var o yüzden biz Kürtler Türküz .Kürtlükte fazla ısrar etmeyelim faşistlikten kaçınalım Türk olduğumuzu kabul edelim 6 17 Yanıtla
  • madur: fatura ödeyen varmıda böyle şeyler yapmaya uğraşıyorlar. çok biliyorlarsa faturalarını ödesinler. yoksa iki elim yakasında olacak öbür dünyada... 4 17 Yanıtla
  • www: Kaçak kullanmaya yeni bahane 9 11 Yanıtla
  • filozof : Aslinda bakarsanız dogudan doğan güneş için doğuya kira odemelisiniz 11 9 Yanıtla
  • isimsiz3434: sanki fatura ödüyorlarda. faturayı azaltmak için falan filan güldürmeyin insanları kendınıze. 5 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement