Yolsuzluk Seçmenin Tercihini Etkilemiyor - Son Dakika
Güncel

Yolsuzluk Seçmenin Tercihini Etkilemiyor

Yolsuzluk Seçmenin Tercihini Etkilemiyor

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin araştırmasına göre Türkiye'de seçmenlerin yüzde 48'inin oy verecekleri parti tercihini yolsuzluk iddiaları etkilemiyor.

28.04.2015 07:17  Güncelleme: 07:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yolsuzluk algısı siyasi bakışa göre değişiyor. Vatandaşlar kendilerini ait gördükleri siyasi partiye göre yolsuzluğu, yolsuzlukla mücadeleyi farklı değerlendiriyor. Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin 'Türkiye'de Yolsuzluk' araştırmasına göre AK Partili seçmenlerin yüzde 52'si son iki yılda Türkiye'de yolsuzluğun azaldığını belirtirken CHP, MHP ve HDP'li seçmenlerin yüzde 80'den fazlası arttığı fikrinde.

Konsensus Araştırma Danışmanlık Şirketi tarafından Türkiye genelinde 18-69 yaş arası 2 bin kişi ile hanelerde telefon görüşmeleri yapılarak gerçekleştirilen araştırma 24 Şubat–19 Mart tarihleri yapıldı. Sonuçları dün düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan araştırmaya göre gelecek iki yılda da yolsuzluğun artacağını düşünenlerin oranı yüzde 54. AK PArtili seçmenlerin ise yüzde 59'u gelecek iki yılda yolsuzluğun azalacağını düşünürken CHP'li ve MHP'li seçmenlerin yüzde 75'i, HDP'li seçmenlerin ise yüzde 63'ü yolsuzluğun artacağı fikrinde. Hükümetin yolsuzlukla mücadelesini etkisiz bulanların genel oranı yüzde 55 olurken AK Partililerin yüzde 88'i yolsuzlukla mücadele çalışmalarını etkili buluyor. Muhalefet seçmeni ise yüzde 84'ü aşan oranlarda yolsuzlukla mücadele çalışmalarını etkisiz olarak değerlendiriyor.

NEDENDE UZLAŞMA

Araştırmaya katılanlar yolsuzluğun nedeni olarak ise yüzde 67 ile dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasını gösteriyor. İkinci sırada ise yüzde 62 siyaset-sermaye ilişkisi geliyor ardından yine yüzde 62 ile ihale sistemindeki sıkıntılar da yolsuzluğu artırıyor. Tüm seçmenlerin de ortaklaştığı tek yer yolsuzluğun nedeni olarak öne çıkıyor. Bir diğer dikkat çekici nokta ise katılımcıların yüzde 61'inin özel sektörün rüşvet, hediye vererek kamusal işlemler ve hukuki düzenlemeler üzerinde etkili olduğunu düşünmleleri.
Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan bu araştırmada kendisini en şaşırtan bulgunun yüzde 48'lik kesimin, oy verdiği parti hakkındaki yolsuzluk iddialarının gelecek seçimlerdeki oy tercihini etkilemeyeceği yanıtı olduğunu söyledi. Yolsuzluğun ahlaki ve etik bir sorun olduğunu vurgulayan Özarslan, "Dehşete düşmüş durumdayım. Bu, halkın bir bölümünün çok pragmatik ve kaygan zeminde olduğunu gösteriyor. Çözülme ve yozlaşmaya işaret ediyor" diye konuştu.

AK PARTİLİ SEÇMEN ASKERE GÜVENMİYOR

Araştırmaya göre yolsuzluğun en yaygın olduğu kurum ise siyasi partiler ve yerel yönetimler olarak öne çıkıyor. AK Partili seçmen farklı düşünüyor. AK Partili seçmene göre yolsuzluğun en yaygın olduğu kurum yüzde 46 ile Türk Silahlı Kuvvetleri. Katılımcıların yüzde 52'si oy verdikleri parti hakkındaki yolsuzluk iddialarının seçimlerde oy verirken tercihini etkileyeceğini belirtiyor. Ancak yüzde 48 gibi oldukça yüksek bir oran da hiçbir etkisi olmayacağını bildiriyor. AK Partili seçmenlerde etkisi olmaz cevabı yüzde 53'e yükselirken CHP'li seçmende yüzde 64 ve MHP'lide yüzde 69, HDP'lide yüzde 74 etkili olur cevabı geliyor.

MECBUR KALINCA BAHŞİŞİ VERİYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 84'ü devlet memuruna hediye ya da bahşiş vermenin yolsuzluk olduğunu düşünüyor. Kamuda ise en fazla yolsuzluğun ihalelerde yaşandığını belirten katılımcılar siyasi partilerine göre de ayrışmıyor. Katılımcıların yüzde 61'i kamuda işlerinin halledilmesi için kişisel bağlantı ve tanıdıkların etkili olduğunu belirtiyor. Ancak AK Partili seçmen yine burada ayrışıyor. AK Partili seçmenin yüzde 46'sı hiç etkisi olmadığı görüşünde. Tüm katılımcıların yüzde 28'i son 12 ayda kendisi veya bir tanıdığı işini yaptırabilmek için kamu kurumlarından birine hediye veya rüşvet vermek zorunda kalmış. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Yolsuzluk Seçmenin Tercihini Etkilemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (33)

  • omer: etkilemiyo diyorlar ewt cok etkiledi ve bundan dolayı oyumu akp ye vermem artk oyum hdp ye 16 1 Yanıtla
  • VATANDAŞ: MİLLET ALIŞMIŞ SOYULMAYA ZÜLME SUSAN BİZDEN DEGİLDİR SÖZÜNE RAGMEN MÜSLÜMANIM DEYİPTE HIRSIZA OY VEREN DİNSİZDİR 16 0 Yanıtla
  • sasasa: kimse kusura bakmasın ben kimsenin günahına ortak olamam oy falan yok hiç birine 12 0 Yanıtla
  • YEŞİL DENİZ: YOLSUZLUK NİYE ETKİLESİN KENDİNİ MAKARNAYA BİR TORBA KÖMÜRE SATACAK KADAR CALIŞMADAN YETİMİN HAKKINI YETİME SORMADAN YANDAŞA PEŞKEŞ CEKECEK KADAR GÜZELİM DİNİMİZLE İNANCIMIZLA ALAY EDECEK KADAR OY UGRUNA KENDİ NAMUSLARINA MEDYADA OLMAMIŞ ŞEYİ OLMUŞ GİBİ GÖSTERİP OYTOPLAMAYA HELE BİRDE YOK EFENDİM DARBE YALANLARIYLE OASKER VEAİLELERİNİN YILLARCA CEKTİKLERİ O ACI ATMIŞ OLDUGUNUZ İFTİRA SONRADA ZEYTİN YAGI GİBİ ÜZERİNE CIKIP PARELEL YAPTI AYNI GÖMLEK AYNI AYAKKABI NE FARKI VAR YETİM HAKKI YİYEN KUL HAKKI FAKİR HAKKI YİYEN BEN VE BENİM GİBİ DÜŞÜNENLER HAKKIMIZI HELALETMİYORUZ HARAM ZIKKIM OLSUN HARAM TETELERİNE DİN ÜZERİNDEN DİNİMİZE İSTİSMAR EDENLERE ASALAK GİBİ YAŞAMAKTANSA T C VATANDAŞI ATATÜRK CÜ OLARAK ÖLMEYİ TERCİH EDERİM 12 0 Yanıtla
  • AKİL HOCASI: Yüzde 95 müslümanız diyoruz ya. . Ya islamı bilmiyoruz, ya da yüzde 95 müslüman değiliz. Yıllarca yanlış biliyormuşuz. . Yıllarca 5 vakit namaz kılmanın, 30 gün oruç tutmanın ve defalarca hacca gitmenin müslüman olmak için yeterli olduğunu anlatmışlar topluma. Haramı-helalı, adaleti, hakkı, vicdanı ve ahlakı öğretmek yerine. . . Ve işte toplumun dönüştüğü nokta. . Güzel yurdumun güzel insanı doğruyu yalnışı anlayamaz durumda. Allah sonumuzu hayreylesin. 9 0 Yanıtla
  • AK PARTİLİ BİR SEÇMEN: Kendimi koyun gibi hissediyorum 9 0 Yanıtla
  • hakan: yolsuzluk hırsızlık şimdi normalmi vergiler tavan yapmiş 28 bin kişinin kpssde hakkı gasp edilmiş asgari ücretlinin hakkı gasp edilmiş emeklinin hakkı gasp edilmiş 500 bine yakın üniversitelinin yerine yandaşlar iyi üniversitelere gönderilmiş öğrencinin hakkı gasp edilmiş 1 milyon vatandaşımız banka mağduru olmuş 8 0 Yanıtla
  • illede akp: yalan, iftira, hayinlerin ve masonların oyunu olduğunu bildiğimiz için pek etkilemiyor 2 5 Yanıtla
  • ali: evet etkilemez çünkü halk hırsız. . . 6 0 Yanıtla
  • emre: Çünkü bu milletin zaafı yolsuzluk değil o ezelden beri olan bisey. Bu milletin zaafı din islam dini chp en büyük hatayı insanların diniyle ugrasarak yapmıstır güven kaybetmistir akp nin basta olmasının en büyük sebebi chp ile diger partilerin izledigi yanlış yoldur 3 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı
    14:32 Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı

    Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, bir enerji üretim şirketi tarafından Kütahya İl Özel İdaresi araç parkına hibe edilecek olan 8 kamyonun ilk partisini oluşturan 4 adedinin teslim alındığını açıkladı. İkinci parti kamyonların ise Nisan ayı içerisinde araç parkına dahil olacağı belirtildi.

  • Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde İftar Buluşması
    14:31 Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde İftar Buluşması

    Kayseri'de düzenlenen iftarda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli idareciler ve memurlar bir araya geldi. İftar öncesi yapılan konuşmada, eğitimcilerin model olma ve iyi insan yetiştirme sorumluluğu vurgulandı.

  • Havza İlçe Seçim Kurulu, sandık başkanlarına eğitim verdi
    14:31 Havza İlçe Seçim Kurulu, sandık başkanlarına eğitim verdi

    Samsun'un Havza İlçe Seçim Kurulu, Havza Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlediği eğitimde, ilçede görev alacak sandık başkanı ve görevlilere seçimde kullanılacak malzemeler, dikkat edilecek hususlar ve sandık kurulu üyelerinin görevleri hakkında bilgi verdi. Eğitime 146 sandıkta görevli 292 kişi katıldı ve seçim sürecinin huzur içinde tamamlanması hedeflendi.

  • Tekirdağ'da uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 5 şüpheli gözaltına alındı
    14:29 Tekirdağ'da uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 5 şüpheli gözaltına alındı

    Tekirdağ'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 5 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ise 15 gram esrar, 27 sentetik ecza, 15 gram metamfetamin ve 2 hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı
    14:27 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı

    Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ataşehir'de Özel Eğitim Okullarına spor malzemesi sağlanmasını amaçlayan 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı. Bakan Bak, programda yaptığı konuşmada Türkiye'nin spor devrimi yaşadığını belirtti. Programda çocuklarla basketbol oynayan Bakan Bak, projenin ikinci etabı için çalışmalara devam ettiklerini ve 1500 okula 57 bine yakın malzeme dağıtacaklarını söyledi.

  • Pamukkale Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Süper Lig yolunda engeli aşmak istiyor
    14:27 Pamukkale Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Süper Lig yolunda engeli aşmak istiyor

    Türkiye Basketbol Federasyonu Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig Play-off Grubu Yarı final 1.maçında Pamukkale Belediyespor, Cumartesi günü Şanlıurfa Bedensel Engelliler ile mücadele edecek. Mavi-beyazlı takım Süper Lig yolundaki bu engeli de aşmak istiyor.

  • Gel lan buraya diyerek kovaladığı kayınbiraderine tabancayla böyle ateş etti
    14:26 Gel lan buraya diyerek kovaladığı kayınbiraderine tabancayla böyle ateş etti

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir şahsın kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş ettiği anların görüntüsü ortaya çıktı. Görüntüde, şahsın 'gel lan buraya' diyerek kovaladığı kayınbiraderine ateş ettiği duyuluyor. Olay, saat 02.00 sıralarında 28 Haziran Mahallesi Eski İstanbul Caddesinde meydana geldi. A.Y. ile kayınbiraderi F.D. arasında bilinmeyen bir sebeple tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle A.Y. tabancayla kayınbiraderi F.D'ye ateş açtı. Silah seslerini duyan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. İhbar üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. F.D. olay yerinde polis ekiplerince gözaltına alındı. A.Y. ise elinden hafif şekilde yaralandı. Olay yeri inceleme ekiplerinin caddede gerçekleştirdikleri çalışmada 2 mermi kovanı bulundu. Park halindeki bir otomobilde ise küçük çapta hasar meydana geldiği kaydedildi. Dehşet anları kamerada Öte yandan olaya ilişkin dehşete düşüren görüntü ortaya çıktı. Cep telefonu ile kaydedilen görüntüde, A.Y.'nin 'gel lan buraya' diyerek kovaladığı kayınbiraderine tabancayla ateş ettiği duyuluyor. Ayrıca çevredekilerin 'ne olur yapma' şeklinde bağırarak şahsa engel olmaya çalıştığı anlar da kaydedildi.

  • Samsun'da Kamyonetin Ağaca Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı
    14:25 Samsun'da Kamyonetin Ağaca Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı

    Samsun'un Bafra ilçesinde Osman S. yönetimindeki kamyonet, Üçpınar Mahallesi'nde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu ağaca çarptı. Kazada araçta bulunan Tuana (15) ve Tuğra S. (13) yaralandı ve Bafra Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement