Yılma Durak'tan Kenan Evren'in Kızına Cevap: Şova ihtiyacımız mı Var - Son Dakika
Güncel

Yılma Durak'tan Kenan Evren'in Kızına Cevap: Şova ihtiyacımız mı Var

Kenan Evren'in kızı Yılma Durak'ın eşi ve kızının cenazedeki tepkisini "şov" olarak nitelerken Yılma Durak, "Bizim şova ihtiyacımız mı var?" diye yanıt verdi.

13.05.2015 23:35  Güncelleme: 23:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül döneminde 6 yıl hapis yatıp işkence gören Yılma Durak, eşi ve kızının tepkisini 'şov' olarak nitelendiren Evren'in kızı Şenay Evren Gürvit'e "İnsaf ve merhamet etsinler. Tabii ki doğaldır babasını koruyacak ama sessiz kalması lazım. Babasının yaptıklarını sorgulaması lazım. Bizim şova ihtiyacımız mı var?" diye seslendi. 12 Eylül darbesinin mağdurlarından "Doğu'nun Başbuğu" olarak nitelendirilen Yılma Durak ve eşi Lamia Durak, Kenan Evren'in ölümü sonrası İHA muhabirinin sorularını cevapladı.

"KENAN EVREN'İN CENAZESİNDE BİZE TEPKİ GÖSTERMEYİ NASİP ETTİ DİYE ALLAH'A ŞÜKREDİYORUZ"

Kenan Evren'in cenazesinde eşi Lamia Durak'ın gösterdiği tepkiyi ve kendisinin Evren'in cenazesine katılmaması hakkında Yılma Durak, "Katılmayı tabii düşündüm. Ama başka bir program olduğu için ben o programa katıldım. Eşim ve kızım da cenaze törenine gittiler. Biz Kenan Evren'in cenazesinde bize tepki göstermeyi nasip etti diye Allah'a şükrediyoruz. Cenazede eşim 'hakkımızı helal etmiyoruz' dedi. Bu yetmez. Biz olsaydık orada daha büyük kargaşa olurdu" dedi.

"BİZİM ŞOV YAPMAYA İHTİYACIMIZ"

Durak, eşi ve kızının Evren'in cenaze törenindeki tepkisini "şov" olarak nitelendiren Evren'in kızı Şenay Evren Gürvit için "Evren'in kızı buna şov diyorsa şunu sormak lazım; bize yapılanların yüzde 1'i size yapılsaydı tepkiniz ne olurdu? İnsaf ve merhamet etsinler. Tabii ki doğaldır babasını koruyacak. Ama sessiz kalması lazım. Babasının yaptıklarını sorgulaması lazım. Bizim şova ihtiyacımız mı var? Biz tabii tepkimizi yaptık" ifadelerini kullandı.

"1981'DE SEÇİM OLSAYDI MHP YA İKTİDARDI YA DA İKTİDAR ORTAĞIYDI"

Durak, 1980 darbesinin yapılma gerekçelerini şöyle anlattı:
"Yunanistan Kıbrıs meselesinden dolayı NATO'dan ayrıldı. NATO kanadına tekrar dönmesi için Türkiye'nin oluruna ihtiyacı vardı. Türkiye 'Evet' demeden Yunanistan NATO'ya dönemezdi. Hiçbir iktidar, hiçbir hükümet de Yunanistan'ın NATO kanadına dönmesini sağlayamazdı, iç politikada ciddi şekilde puan kaybederdi. İhtilalin sebeplerinden birisi de budur. İhtilal oldu, 3 ay sonra Yunanistan'ı NATO kanadına soktular. 1981'de seçim olsaydı MHP ya iktidardı ya da iktidar ortağıydı. Ecevit o günlerde 'Ey Adalet Partisi faşizm iktidara geliyor. Siz seyirci kaldınız' diyordu. 12 Eylül'ü ancak yakın menfaat ilişkileri içinde olanlar alkışlayabilirler."

"24 SAAT ARALIKSIZ, YÜKSEK SESLE ARABESK MÜZİK ÇALDILAR"

80 ihtilali Türkiye'de herkesi mağdur ettiğine dikkat çeken Durak, "Akıl almaz işkenceler yaptılar. Askeri karargahta casusların sorgulandığı hücrelerde 38 gün aralıksız işkence gördüm. Beni hastaneye sevk etmek zorunda kaldılar. Uzun seneler askeri hastanede tedavi gördüm. Türkiye'yi yabancı güçler istila etselerdi, bunun yüzde 1'ini yapmazlardı. Böyle bir düşmanlığa muhatap olduk. İnsanın insana yapamayacağı şeyler yaptılar. 12 Eylül bir travmadır. Harbiye'de 24 saat aralıksız, yüksek sesle arabesk müzik çaldılar. Benden istedikleri bir şey vardı; Alparslan Türkeş'i mahkum edecek bir ifade. Bunu beceremediler. Benim ifademden dolayı tek bir genç arkadaş zarar görmedi" dedi.

"HÜKMÜ YARGITAY ONASAYDI KENAN EVREN'İN CENAZESİNE SADECE KIZI KATILIRDI"

12 Eylül davasına ilişkin görüşlerini de paylaşan Durak, "Ben Kenan Evren'i dava ettim. İddianameyi de benim verdiğim ifademin üzerine bina ettiler. O hüküm Yargıtay'a gitseydi ve tasdik edilseydi Kenan Evren'in sembolik olarak bir gün bile olsa ben cezaevine gitmesini arzu ediyordum. Mahkeme Evren'i suçlu kabul etti, rütbeleri geri alındı, müebbet hapse mahkum edildi. Ama tabi Yargıtay'a gitmediği için devlet töreni yapıldı. Yargıtay bu hükmü onamış olsaydı Kenan Evren'in cenazesine sadece kızı katılırdı. Buna dua etsinler" ifadelerini kullandı.

"ŞAHİNKAYA'NIN SERVETİ ARAŞTIRILSIN"

Davanın geciktirilme sebebi olarak askeri kaynakların korumacı tavrını gösteren Durak, alınan mahkeme kararının oybirliğiyle alındığını kaydetti. Durak, darbe dönemi komutanlarından Tahsin Şahinkaya'nın darbeden sonra ne kadar servete sahip olduğunun araştırılması gerektiğini söyledi. Darbe döneminde komutanların Türkiye'deki bütün müteahhitlerden nemalandıklarını aktaran Durak, Şahinkaya'nın İstanbul'da Hilton ve Sheraton Otellerinde kimlerle pazarlık yaptıklarını bildiğini açıkladı. Durak, hayatta olurlarsa öldüğü zaman Tahsin Şahinkaya'ya da tepki göstereceklerini dile getirdi.
12 Eylül döneminde ülkücü hareketin İstanbul'da genel koordinasyonu ile meşgul olan ve MHP il ikinci başkanlığını da yürüttüğünü belirten Durak, "Biz Mehmet Şandır, Abdullah Kılıç, Serdar Çelebi arkadaşlarımızla eğitim işleriyle meşguldük. Ülkücü hareket çok büyüyordu. Sağlıksız büyümeyi önlemek için biz bütün teşkilatlarda seminerler ve eğitimler verdik" diye konuştu.

DOĞU'NUN BAŞBUĞU SIFATININ HİKAYESİ

Durak kendisine Doğu'nun Başbuğu denilmesinin hikayesini ise şöyle anlattı:

"Bu bizim istediğimiz bir şey değil. Erzurum'a gelen gazeteciler arasında Ergin Örgügören vardı. Benime bir röportaj yaptı. Erzurum'u gezdirdim, ülkücü hareketi tanıttım. O da gazetesine "Doğu'nun da Başbuğu var" diye başlık attı. Bu tabi kabul gördü. Biz bunu istemesek de kendiliğinden oluştu. Memnun değilim. Türkiye'de bir tane başbuğ vardı o da Alparslan Türkeş idi. Onun alternatifi gibi algılıyorlar. Böyle bir şeyi biz istemeyiz."

"O CUMHURİYET ALIRDI, BEN TERCÜMAN ALIRDIM"

Hapiste ailesiyle görüşme şartlarını da anlatan Durak, haftada 2 gün görüş günlerinin olduğunu hatırlatarak, "5 dakika görüşüyorduk. Tel örgüler ve camların arkasında telefonla görüşüyorduk. Benim hücremde bir solcu arkadaş vardı, sonra beni yalnız bıraktılar. Kenan Evren'in kafasında karıştır-barıştır diye bir düşünce vardı. Böyle bir şey olabilir mi? Devrimciyle birlikte yattık, o Cumhuriyet alırdı, ben Tercüman alırdım. Gazetelerimizi paylaşıyorduk, sohbet ediyorduk. İki katlı ranza vardı. 1 ay o üstte yatıyordu, bir ay altta ben yatıyordum, değiştiriyorduk. Hücremiz on adımlık küçük bir hücreydi. Ortada volta atıyorduk. 1 saat o atıyordu, 1 saat ben atıyordum" dedi.

"BU BİR ZULÜM HAREKETİDİR, YAPANLAR DA ZALİMDİR"

12 Eylül dönemini insan hakları çerçevesinde de değerlendiren Durak, şunları söyledi:

"12 Eylül'ü yapanların ve 12 Eylül'ün ne demokrasiye, ne insan haklarına, ne İslami anlayışa ne Türklük duygusuna uygun olmadığı kanaatindeyim. Bu bir zulüm hareketidir, yapanlar da zalimdir."

"O GENÇLİĞİN KANINA EKMEK DOĞRAMIŞ ZALİMİN TEKİYDİ"

Yılma Durak'ın eşi Lamia Durak ise, Kenan Evren'in cenazesinde gösterdiği tepkiyi ve neden orada olduğunu anlattı. Durak, o gün orada olmasının 35 yıllık bir mazisinin olduğunu belirterek, "O gençliğin kanına ekmek doğramış zalimin tekiydi. Ben de Allah'a dua ettim; Rabbim bana Kenan Evren'den önce ölmeyi nasip etme. Hoca, musalla taşındayken 'Hakkınızı helal ediyor musunuz?' diye sorduğu zaman ben oradan bağırayım 'Haram ediyorum' diye. Ben bunu 35 sene şuramda taşıdım" dedi.

"BEN BABASIYLA MUHATAPTIM ANNESİNE RAHMET OKUYORUM, BABASINA HARAM OLSUN DİYORUM"

Kenan Evren'in kızını muhatap almadığını söyleyen Durak, "Ben babasıyla muhataptım. Ona hakkımı helal etmedim. O hanımefendi bilsin ki Kenan Evren sadist, cani bir babaysa, annesi de düzgün bir kadınmış öğrendik. Ben ona o kadından dolayı saygı duyuyorum, babadan dolayı değil. Annesine rahmet okuyorum, babasına haram olsun diyorum. Babasının üzerinden Allah'ın rahmeti eksik olsun, toprağı bol olsun" diye konuştu.


Yılma Durak\'tan Kenan Evren\'in Kızına Cevap: Şova ihtiyacımız mı Var
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Yılma Durak'tan Kenan Evren'in Kızına Cevap: Şova ihtiyacımız mı Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • fff: Ne Diktatör Ne Paşa ver oyunu DEMİRTŞA sende insan gibi yaşa 14 11 Yanıtla
  • şş: tüm faturayı o zamanın tsk sına çıkardılar. yerinizde duraydınız azmıyaydınız sizeede kimse bişey yapmayaydı 9 14 Yanıtla
  • Gurbetci : Yaaaa biriniz kürt !! biriniz türk!! ne olcak bu vatanin hali yine sacmaliklar baslarsa yine bir kenan evren hortlar, aklinizi basiniza toplayin! Birlik beraberlik ve vatanseverlik bize lazim, yoksa avrupa hepimizi beller !!!! Akilli olun kardeslerim oyuna gelmeyin, su avrupada secimoluyor kimseden hicbir ses yok birbirlerini seviyorlar... 12 0 Yanıtla
  • 1978 İHL mezunu öğretmen: Yılma hocam 11 eylülden önce her gün kaç genç öldürülüyordu unuttunuz galiba, 12 eylül olmasa belki sizi de katledeceklerdi bu gün kemikleriniz bile toprak olurdu belki. Okullarda her gün çatışma çıkıyor, Jandarma okul koridorunda bekliyordu. 2 9 Yanıtla
  • DiYARBEKiRLi: Zalimin kizindan ba s ka birsey beklenmrz.Show yapan kenan evrenin kizinin ta kendisi.insanda biraz utanma arlanma olur.Ama utanacak yuz kalmamis. 3 7 Yanıtla
  • AYDINLI: İNANAN İNSANLAR ZALİM OLAMAZ. RABBİM DAHİ TÖVBE EDENLERİ AF EDİYOR, SİZ HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞ KİŞİ HAKKINIZA HELAL ETMEDİĞİNİZE ALENEN SÖYLÜYORSUNUZ, EVREN PAŞA YA HAKKINIZİA HELAL ETSENİZ NE OLUR ETMESENİZ NE OLUR. ONU ALLAH BİLİ R, EVLATLARINA ZULÜM ETMEKTEN BAŞKA. SAYGI DUYMAK LAZIM RABBİMİN YARATTIĞI KULA. 4 5 Yanıtla
  • DiYARBEKiRLi: Kenan evren in edindigi servetin hesabini versinler once. 2 2 Yanıtla
  • FURKAN: BIRAKIN GÖZYAŞI DÖKENLERİ..RENAULT İŞÇİSİ İŞİ BIRAKARAK DİRENİŞE GEÇTİ..6500 İŞÇİYE DİĞER FABRİKALARDAN DESTEK VAR.. 2 1 Yanıtla
  • AKLIMIZI KULLANALIM: YOK SURALI YOK BURALI KOTU KISI OZ KARDESIN OLSA NE OLUR ADAM OLSUNDA NERELI OLURSA OLSUN ESKI KAFALARI COPE ATIN ZARARIN NERESINDEN DONULURSE KARDIR IYILER IYILERIN KARDESI OLSUN 1 0 Yanıtla
  • türkey: kenan evren şu anda mezarında şov yapıyordur. kızı kimin şov yaptığını aklı selim düşünemiyor. 1 0 Yanıtla
  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.


Advertisement