Yeryüzü Doktorları Gazze İçin Yardım Kampanyası Başlattı - Son Dakika
Güncel

Yeryüzü Doktorları Gazze İçin Yardım Kampanyası Başlattı

Yeryüzü Doktorları, ileri cerrahi müdahaler yapabilecek ekiple Gazze'ye gidecek Yönetim Kurulu Başkanı Kınık: "Arap Doktorlar Birliği ve Filistin Tıbbi Yardım Organizasyonu ile dün yaklaşık 200 bin dolarlık değeri olan 7 kamyon ilaç ve tıbbi malzeme Gazze'ye girdi.

16.07.2014 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FİKRİYE SUSAM UYAR - Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, İsrail'in saldırıları üzerine Gazze'ye yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, ileri cerrahi müdahaleler yapabilecek ekiple Gazze'ye gideceklerini bildirdi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir sağlık organizasyonu olan Yeryüzü Doktorları'nın, İsrail'in saldırıları üzerine Gazze'deki sağlıkla ilgili acil duruma odaklandığını söyledi.

Saldırılarda bugün itibariyle 38'i çocuk, 150'si kadın ve sivillerden oluşan 200'ün üzerinde kaybın olduğunu, 400'ü çocuk, 250'si kadın 1500'e yakın da yaralı bulunduğunu belirten Kınık, saldırılarda 1500 evin yıkılması nedeniyle 9 bin insanın evsiz kaldığını anlattı.

Kerem Kınık, yaklaşık 20 bin insanın evini terk etmek zorunda kaldığını, bu insanların şu anda BM'nin, Filistin'e özerk kuruluşu olan Çalışma ve Yardım Ajansı'nın okullarında barındığını ifade ederek, içme suyu kuyuları ve su şebekelerinin hasar görmesi dolayısıyla 600 bin kişinin içme suyuna erişemediğini bildirdi.

Gazze'deki hastanelerde özellikle temel ilaçların tükendiğini dile getiren Kınık, şöyle konuştu:

"Saldırılar nedeniyle hastanelere enerji sağlayan hatlarda ciddi hasar var. Şu an sadece jeneratörler yardımıyla hastanelere enerji sağlanabiliyor ve 6 günlük yakıtları kaldı. Ayrıca bu jeneratörlerin bir kısmı da hiç durmadan çalıştığı için arızalandı. Dolayısıyla bunlara yönelik organizasyon yaptık.

Yeryüzü Doktorları, bir cerrahi ekip organize etti. Bu ekibin Gazze'ye girebilmesi için Mısır üzerinden izin alınması gerekiyor. Bu izinle ilgili bekleme sürecindeyiz. Çok kısa süre içerisinde izni alıp, Gazze'ye girmiş oluruz. İleri cerrahi müdahale yapabilecek bir ekiple oradaki hekim arkadaşlarımızı dinlendirmek istiyoruz. Savaşın başladığı günden bu yana 9 gündür bu arkadaşlarımız aralıksız çalışıyor. Şu an hastanelerde yoğun bakım yataklarında yer kalmadı. Tıbbi bakımlarını gerçekleştirmek için hastalar koridorlarda, uygun olmayan şartlarda tedavi edilmek durumunda kalıyor. Yaralıların Mısır tarafına geçişlerinde de çok sınırlı sayıda hastaya izin veriliyor."

"7 kamyon ilaç ve tıbbi malzeme Gazze'ye girdi"

Kerem Kınık, ilk etapta içeriye cerrahi ekip sokmaya çalıştıklarını, tıbbi malzeme, ilaç ve ekipman desteği vermeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"İslam Dünyası Tıp Birlikleri Federasyonu ile hareket ediyoruz. Özellikle Arap Doktorlar Birliği ve Filistin Tıbbi Yardım Organizasyonu ile dün yaklaşık 200 bin dolarlık değeri olan 7 kamyon ilaç ve tıbbi malzeme Gazze'ye girdi. Şimdi yaklaşık yarım milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme dolu ikinci konvoyu da organize etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda yardımların Yeryüzü Doktorları aracılığıyla ulaştırılabileceğini duyurmak istiyorum. Mısır ve Filistin otoriteleriyle malzemelerin içeriye sokulması, uygun şartlarda dağıtılmasıyla ilgili iyi bir sistem kurduk. Bu nedenle ilaç yardımları Yeryüzü Doktorları üzerinden yapılabilir."

Türkiye'den şimdilik ilaçların sevkiyatıyla ilgili başarılı olamadıklarını, bu nedenle maddi katkılar aracılığıyla ilaçların Mısır'dan temin edildiğini anlatan Kınık, "İlaçlar ve tıbbi malzeme Mısır'dan temin ediliyor ve içeriye sokuluyor. Yeryüzü Doktorları'nın internet sitesi üzerinden Gazze ile ilgili kampanyamıza destek verilebilir" diye konuştu.

Gazze'ye kendisiyle ortopedi uzmanı, kulak burun boğaz uzmanı, genel cerrah, diş hekimi ve saha görevlisi olmak üzere 6 kişilik ekibin gideceğini dile getiren Kınık, daha önce yaptıkları yardımlar hakkında bilgi verdi, TİKA yardımıyla Gazze'ye mikro cerrahi merkezi kurduklarını anımsattı.

İsrail'e çağrı

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İsrail, özellikle 2006- 2008 ve bugün, yasaklanmış bazı silahları ve bombaları kullanıyor. İçerisinde kanser yapıcı maddeler bulunan bir bomba kullanılıyor. Bu bomba patladığı anda, yarıçapının içerisinde kalan insanların alt uzuvlarını bir giyotin gibi kesiyor, kasları ve kemikleri dilim dilim doğranmış hale getiriyor. Uzun süre buna maruz kalan ve soluyan insanlarda da  çok ağır kanser riski var. Bu anlamda uluslararası hukuki sistemin de harekete geçmesi gerekiyor. Dün gece yine istenmeyen bir hadise oldu. Vefa Hastanesi, daha önce yaralanmış ve felçli Filistinlilerin tedavi edildiği bir hastaneydi. İsrail, bu hastanenin acilen boşaltılacağını ve vurulacağını başhekime söyledi. Başhekim de burasının bir hastane olduğunu, yatalak hastaların kaldığını ve burayı terk edemeyeceklerini ifade etti. Uyarı olarak, füzeyle hastanenin 4. katı vuruldu. Hastalar birinci kata taşındı, hekim arkadaşlarımız hala bu hastanenin içerisinde. Son saldırıda Gazze'de 23 sağlık tesisi, 79 okul ve  3 ambulans vuruldu, çok sayıda sağlık görevlisi yaralandı. Sivil bir tıbbi yardım kuruluşu olarak İsrail'e  çağrıda bulunuyoruz. Sağlık tesisleri ile sivillerin korunması, özellikle sağlık çalışanlarının görevlerini yapmalarına izin verilmesi, uluslararası hukukla güvence altına alınmış bir haktır. En ağır savaş şartlarında bile sağlık tesisleri ve sağlık çalışanları hedef alınmaz. Maalesef burada onu da görüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeryüzü Doktorları Gazze İçin Yardım Kampanyası Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.

  • İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti
    19:31 İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti

    İstanbul'da bir taksiciyi öldüren İranlı şüpheli, savcılıktaki ifadesinde olayın detaylarını anlattı. Şüpheli, tartışma sonucunda sinirlenerek taksicinin üzerine bıçakla saldırdığını ve daha sonra para çalmak için aracı kullanmaya devam ettiğini itiraf etti.

  • Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    19:29 Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş, beraberindeki bazı kurum amirleriyle 14-20 Nisan Şehitler Haftası etkinlikleri kapsamında şehit ailelerini ziyaret etti. Ateş, ziyarette devletin şehit aileleri ve gazilerin yanında olduğunu vurgulayarak, şehitlerimizin ve gazilerimizin haklarını ne yapsak ödeyemeyiz dedi.

  • Sinop'ta Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Yakalandı
    19:29 Sinop'ta Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Yakalandı

    Sinop'ta emniyet ekipleri tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, kent merkezinde durdurulan bir araçta yapılan aramada bir miktar uyuşturucu madde ile 2 uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyon kapsamında 4 şüpheli gözaltına alındı.

  • Kayseri'de otopark kavgası: 2 kişi yaralandı, 2 şüpheli gözaltına alındı
    19:29 Kayseri'de otopark kavgası: 2 kişi yaralandı, 2 şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde bir otopark nedeniyle çıkan kavgada 1'i bıçakla diğeri darpla olmak üzere 2 kişi yaralandı. Olaya karışan 2 şahıs ise gözaltına alındı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Faruk Özlü, Düzce Belediye Başkanlığına yeniden seçildi
    19:28 Faruk Özlü, Düzce Belediye Başkanlığına yeniden seçildi

    AK Parti'den Düzce Belediye Başkanlığına yeniden seçilen Faruk Özlü mazbatasını aldı. Özlü, önümüzdeki 5 yıl boyunca kente büyük hizmetler kazandıracağını belirtti. Seçim döneminde yayımladığı proje kitabında 100 proje bulunduğunu söyleyen Özlü, projeleri belediyedeki arkadaşlarıyla paylaştığını ifade etti. Törende AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ve partililer de hazır bulundu.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi
    19:28 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Yozgat'ta iki katlı bir ev ile Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar aldığını bildirdi. Ekiplerin saha tarama çalışmaları devam ediyor.


Advertisement