Yeni Yılda Teşeron İşçilere Kadro Bekliyoruz - Son Dakika
Yerel

Yeni Yılda Teşeron İşçilere Kadro Bekliyoruz

Yeni Yılda Teşeron İşçilere Kadro Bekliyoruz

Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, yeni yılın hayırlara vesile olmasını dileyerek, “2016 yılında tüm taşeron işçi kardeşlerimize kadro müjdesi bekliyoruz” dedi.

31.12.2015 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, yeni yılın hayırlara vesile olmasını dileyerek, "2016 yılında tüm taşeron işçi kardeşlerimize kadro müjdesi bekliyoruz" dedi.

Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, yeniyıl nedeniyle bir mesajı yayınladı. Sendikalı olmayan çalışanlara çağrıda bulunan Aksakal, yeni yılda tüm işçi çalışanları sendikalı olmaya davet etti. Taşeron işçilerin 2016 yılında kadroya alınması için beklenti içerisinde olduklarını aktaran Aksakal, "Üzüntü ve sevinçle bir yılı daha geride bırakıyor, umut ve beklentilerle yeni bir yıla giriyoruz. Her yeni yıl, umudun egemen olduğu, iyimserliğin canlandığı, daha iyi yaşam koşullarına ulaşma yolunda beklentilerin arttığı bir ortamdır. 2016'nın öncelikle toplumsal huzur ve barışın bozulmadığı, halkımızın daha özgür, daha demokratik, daha adil bir Türkiye'de yaşadığı, aydınlık bir yıl olmasını umut ediyorum. Çocuklarımız ve gençlerimize daha güzel yarınlar bırakabilmek için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Daha aydınlık yarınlara ulaşmak için elbirliği ile çalışmamız, kendimize inanmamız, sahip olduğumuz olanakları ve öz kaynaklarımızı en verimli biçimde kullanmamız yeterli olacaktır. 2016 yılının başta ülkemizde ve tüm dünyada barışın egemen olduğu, tüm insanlık için mutluluk ve huzur ortamının yaşandığı bir yıl olmasını diliyor, yeni yılınızı en içten dileklerimle kutluyorum" dedi.

"TAŞERON İŞÇİLERİMİZİN BEKLENTİLERİ BÜYÜK"

Taşeron şirketlerde çalışanların sorunlarının bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ve bütün taşeron çalışanlara kadro verilmesini istediklerini söyleyen Aksakal, tüm taşeron işçilere kadro verilmesi gerektiğini belirtti. 1 Kasım seçimleri öncesince verilen vaatlerin yavaş yavaş yerine getirildiğine dikkat çeken Aksakal,"Ülkemizin ve çalışma hayatımızın en önemli sorunlarından birisi taşeron işçiliktir. Modern köleliğe dönüşen taşeron işçilik kamu ve özel sektörde her geçen gün yayılmaktadır. Çalışma hayatımızın dengelerini bozmakta ekonomik ve sosyal tahribata yol açmaktadır. Hizmet - İş Sendikası kuruluş yıldönümünde startını verdiğimiz sendika seni korur hakkın bize emanet temalı çalışma bugün meyvelerini vermeye başlamıştır. Yaklaşık 2 - 2,5 yıl önce taşeron arkadaşlarımızı üyeliğe başladığımızda kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin ve toplu iş sözleşmesinden doğan farkların asıl işveren tarafından ödeneceğine dair yönetmelikler yayınlanmamıştı. Ama çok şükür bugün toplu iş sözleşmemizin önünde her hangi bir engel kalmamıştır. Yıllık ücretli izin ve kıdem tazminatımızla ilgili her hangi bir sorunumuz kalmamıştır. 1 Kasım 2015 tarihinde ki genel seçimler için siyasi partilerin seçim beyannameleri bizim için çok önemlidir. Taşeronlar asgari ücretle ilgi vaatleri takipçisi olacağız. Taşeronla ilgili sorun bugünün sorunu değil yaklaşık 30-40 yıla yakın bir sorunun çözüm arifesindeyiz. Bizim mücadelemiz kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamının kadroya alınmasıdır. Çünkü bu sistem bizim çalışma hayatımıza uyan bir sistem değildir. Biz komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir buyuran bir peygamberin ümmetiyiz. Kamuda aynı işi yaptığımız sabahtan aksama kadar beraber çalıştığımız alın teri döktüğümüz işler için birine senin ücretin asgari ücret diğerine de senin ücretin geçinebileceğin bir rakam denmesi maalesef iş barışını ve sosyo ekonomik düzenimizi bozmaktadır. Bu çalışma sistemi komşumuzun aç yatması değil aynı işyerinde aynı işi yaptığımız arkadaşımızın aç kalmasına vesile olmaktadır. Yine peygamber efendimiz (s.a.s) işçinin alın teri kurumadan hakkını verin diye buyurmuştur. Aynı işi yapan arkadaşımızın alın teri karşılığı birine asgari ücret reva görülürken diğerine senin alın terinin karşılığı geçinebileceği bir rakam ödenmesi bizim ne inancımıza ne kültürümüze ne örfümüze ne de adetlerimize uymaktadır. Bu yüzden biz kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamına kadro verilmesini istiyoruz ve seçim beyannamelerinde bildirilen kadro vaatlerinin takipçileri olacağız" dedi.

"ÇALIŞANLAR YENİ YILDA SENDİKA HAKKINI KULLANMALI"

2016 yılında çalışan işçileri sendikalı olmaya davet eden Aksakal, "Sendikalı işçi haklarını arama konusunda sendikalı olmayana göre çok daha avantajlı durumdadır. Torba yasa ile taşeron işçilere toplu iş sözleşmesi hakkı getirildi, bu önemli bir avantajdır, ancak taşeron işçilerle ilgili düzenlemeleri yeterli bulmuyoruz. Tolu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyen işçilerin sendikalara toplu şekilde üye olması gerekmektedir. Son zamanlarda Sendikamıza olan ilgi giderek artıyor. Maalesef işçiler haklarının neler olduğunu tam anlamıyla bilmiyor, amacımız işçileri bilinçlendirerek, sendikalaşma oranını artırmaktır" şeklinde konuştu. Son çıkan 6552 Taşeron Yasası'na değinen Aksakal, "6552 Taşeron Yasası'yla birlikte ilimizde örgütlenmeye başlamış bulunmaktayız. Bu örgütlenme aşamasında birçok engellerle karşılaşıyoruz. Özellikle taşeron firmalar ve birçok yerde de kurum müdürleri bu örgütlenmeye karşı çıkmaktadırlar. Böyle de olunca zaten çıkış korkusu yaşayan, hiçbir güvencesi olmayan taşeron işçiler sendikalı olmaktan korkmaktadırlar. Buradan bütün taşeron işçilerine sesleniyoruz; sendikalı olmak anayasal bir haktır ve hiç kimse buna karşı çıkamaz. Sendika olarak taşeron işçilerinin haklarını kullanarak biran önce sendikalı olmalarını bekliyoruz. Sendikalı olmak işçiye hiçbir şey kaybettirmezken tam aksine birçok haklar kazandırmaktadır. Son çıkan yasayla birlikte işçilere sağlanacak haklar, alınacak zamlar ne taşeron firmalara nede kurum müdür ve amirlerine hiçbir zarar vermemektedir. Alınan zamlar, doğacak farklar bakanlıklar tarafından kamu kurumlarına aktarılarak işçilere ödeneceğinden firmaların zarara uğraması ya da kurum müdürlerinin bir sıkıntıya düşmeleri söz konusu değildir. Devlet tarafından taşeron işçilerine verilmiş bu hakkı taşeron işçilerinin kullanması ve bir an önce sendikalı olmalarını beklediğimizi belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yeni Yılda Teşeron İşçilere Kadro Bekliyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement